marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Teža:
340 g
Čas uporabe:
Do 24 ur
Čas pripravljenosti:
Do 21 dni v pripravljenosti. Do 180 dni v načinu DeepSleep

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Če si želite od slušalk še kaj drugega, kot bas, bas, bas, bas in ušesa parajoče visoke tone, Backbeat Pro niso za vas. Če pa bi radi, kolikor tolikor linearen zvok, odsotnost kablovja in še številne druge bonbončke (NFC, dušenje zunanjega zvoka, senzorji za prekinitev predvajanja, velik domet...) pa Backbeati sploh niso slaba izbira. Edina minusa sta malce dolgočasen dizajn in teža.

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Plantronics

Vse boljši ritmi

Plantronics Backbeat Pro


Plantronics Backbeat Pro

20.11.2014
Objavil: Mitja Zupančič

Z leti se je nabralo precej proizvajalcev s ponudbo bluetooth naglavnih slušalk. Prvi poizkusi so bili bolj jalovi, predvsem s stališča kvalitete zvoka. Z leti in ob posodabljanju bluetootha pa napreduje tudi to in kmalu bo čas, ko bo razlika v primerjavi z kablom minimalna. Vsaj za povprečne uporabnike.
Ogromno je v percepciji zvoka. Roko na srce - nekateri ljudje težko ocenijo razliko med kvalitetnimi in povprečnimi slušalkami. Naj bo to zaradi nezanimanja tehnike, glasbe, pomanjkanju časa in ukvarjanju s tem, kakorkoli že pač. Takim skromnim uporabnikom so recimo bile že prve različice modrozobih slušalk popolnoma OK. Stvar je predvajala glasbo, razumelo se je besedilo, bassov je bilo dovolj... kaj bi sploh še rad..

Na drugi strani imamo večno nezadovoljne audiofile, zadovoljni niso niti z enimi slušalkami. Vsake imajo nek minus. Pa tudi plus, normalno. Imajo streniran sluh, slišijo kar zgoraj omenjeni uporabniki nikoli ne, takoj opazijo (ne)uravnoteženost zvoka, zvočne slike, natančnost in še kaj.

Proizvajalci bi radi ustregli obojim, z nekim omembe vrednim zaslužkom in obenem še izpolnitvijo trenutnih glasbenih trendov v stilu Beatsov in njihovih precej povprečnih zadev. Tudi marketing in Ronaldo/Messi/LeBron/KajVemKdoŠe z Beatsi, obešenimi okoli vratu naredijo neverjetno razliko pri prodaji. Kvaliteta je za določene pač sekundarnega pomena, pomemben je močan bas za hiphop/rap/elektronsko glasbo, preterani visokotonci in slavna oseba na posterju.

Takim kupcem bo verjetno Plantronics Backbeat Pro krneki. Dizajnersko niso vauuuu, znamka je bolj ali manj pri nas neznana v audio vodah, nihče slaven jih nima.. brezveze, zeh, jajca...

Škoda. Zamujajo dobre slušalke. Zadeva kljub bluetoothu zveni korektno, za razliko od drugih trendovskih izdelkov se pri Backbeatih sliši tudi nekaj frekvenčne sredine. So pa v primerjavi s kakšnim drugim frekvenčno linearnim izdelek še vedno malce bolj fokusirane na zmogljiv bas in trebl.

Backbeati res niso dizajnerski dosežek in tudi lahke niso, imajo pa zaradi tega zmogljivo baterijo z 24 urnim predvajajnem glasbe, mikrofonom, tipali, NFC in izjemno učinkovitim ANC sistemom dušenja zunanjih zvokov. ANC uporabi mikrofon za merjenje zunanjega zvoka, nato preko proti zvočnega vala zaduši moteče zunanje dejavnike. Na srečo kakšnega vpliva na samo kvaliteto glasbe nisem opazil. ANC je možno tudi izklopiti.

Eden izmed bonbončkov je tudi avtomatsko pavziranje glasbe. Z vgrajenimi tipali slušalke zaznajo kdaj so na glavi in kdaj ne. Temu primerno zaustavijo/spustijo glasbo, ki se jo da uravnavati tudi s tipkami na obeh straneh. Na desni strani je velika okrogla tipka za upravljanje s klicem, precej pod njo za utišanje zvoka in »za ušesom« tipka za vklop/izklop. Še dve, za uravnavanje glasnosti pa sta v obliki obroča okoli okrogle tipke s telefončkom. Na levi strani, v istem zaporedju: okrogla tipka za predvajanje/zaustavitev glasbe, pod njo microUSB in 3,5 vtič in zadaj za vklop/izklop ANC sistema. Obroč tipka pa za prestavljanje med skladbami.

Tudi vgrajen NFC čip je ena izmed lastnosti slušalk z lahkotnim povezovanjem z združljivimi napravami, kot tudi prvorazredni bluetooth čip, ki ima domet okoli 100 metrov. Za to pa bo potreben tudi primeren mobilnik. V navezi z iPhone 6 je bil klasičen 10 meterski domet.

Bogat paket pa zaključi še simpatična prenosna torbica (kolikor so pač slušalke takih mer lahko prenosne) in vijolični kabel z 3,5 priključkom v primeru praznih baterij ali boljšega občutka kvalitetnejše reprodukcije zvoka. Le-ta ima tudi daljinček s tremi tipkami.

Dejstvo je, da nisem profesionalni audiofil. Slušalke so se mi zdele, glede na prejšnje bluetooth modele različnih znamk, velik korak naprej v kvaliteti zvoka, še posebej pri elektronski glasbi. Za rock, metal, klasiko... so manj primerne. V tem cenovnem rangu (200€+) so seveda glede zvoka še vedno boljša rešitev klasične slušalke s kablom, a ravno to je. Imajo kabel.

albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji