marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Za in proti

DriveBlue+ je zanimiv izdelek za vse, ki veliko časa preždijo na cesti, v vozilu ali pa pogosto menjujejo sedež, saj DriveBlue+ preprosto odstranimo iz vozila in ga namestimo v drugega. Če iščete enostavno bluetooth avtoinštalacijo, ste jo pravkar našli.

dodatna oprema
arhiv test
Parrot

Vozi modro, klepetaj s papigo

Parrot DriveBlue+


Parrot Driveblue plus

11.04.2005
Objavil: Matjaž Kovač

DriveBlue+ je enostavna prostoročna bluetooth napravica, avtoinšalacija, ki nam lajša telefoniranje v vozilu. Z njeno uporabo je govorna komunikacija mnogo varnejša od mahedranja z mobilnikom po kabini in posledične izgube koncentracije nad vožnjo. Parrot je že pred časom na trg poslal enako imenovano različico, tokrat pa imenu dodajajo znak plus.
Namestitev gre po principu "Plug and Drive", torej, opravilo je enostavno in ne zahteva večjih spretnosti. Napravo priklopimo na 12-voltno napajanje (vžigalnik v avtu), mikrofon pa napeljemo na poljubno mesto, po možnosti nekam med senčnikom in sredinskim vzvratnim ogledalom. Nekateri modeli oz. znamke avtomobilov imajo precej neugodno pozicijo 12V napajanja, zato zna biti DriveBlue+ v teh primerih nekoliko v napoto, lahko si pa pomagamo z nakupom podaljška.

Z zagonom vozila se avtomatično vklopi tudi DriveBlue+. Pri prvi uporabi napravo sparimo z mobilnikom, kasneje pa se povezava vzpostavlja samodejno v nekaj pičlih sekundah, brez avtorizacije, v kolikor to omogočimo v nastavitvah mobilnika. DriveBlue+ sem brez kakršnihkoli težav uporabljal v navezi z nokio 3650. Po podatkih iz uporabniških navodil je DriveBlue+ združljiv z vsemi bluetooth telefoni. Uporabljamo ga lahko z do tremi napravami hkrati, moč ga je tudi programsko nadgraditi. Funkcije naprave se nekoliko razlikujejo glede na uporabljani mobilnik, saj je pri nekaterih možno dostopati do t.i. DriveBlue menija.

Na sami napravi imamo dve glavni tipki – za sprejem in zavrnitev klica, ob strani pa se nahaja še tipka za uravnavanje glasnosti zvočnika. Pravo veselje uporabe predstavlja možnost govornega klicanja, kar omogoča večina dandanašnjih mobilnikov. Po pritisku na tipko za sprejem klica razločno izgovorimo ime in kaj kmalu se izvede želeni klic. Ob glasnejšem muziciranju radia glasovno klicanje deluje precej slabše, kar je razumljivo. Uporabna je tudi funkcija ponovitve zadnjega klica, z daljšim pritiskom na tipko za sprejem klica. S to tipko lahko tudi preklopimo med klici oz. postavimo zadržan klic. V kolikor imamo v avtu sopotnike, želimo pa privatni pogovor s sogovornikom, med že sprejetim klicem ponovno pritisnemo tipko in pogovor se preseli na mobilnik.

Na vgrajenem zvočniku DriveBlueja se predvajajo vsi zvoki s telefona, kot npr. zvoki menija, iger ali glasbenih datotek, in ne samo govor. Zvok je čist in razločen, brez šumov in odmevov. Tudi pri vožnji z večjo hitrostjo je zvok še vedno dovolj jasen in glasen, se pa ob povečanem hrupu v kabini nekoliko zmanjša naša slišnost, pritoževanja sogovornikov pa načeloma ni.

Naprava ima dva mikrofona, vgrajenega in pa zunanjega. Preko vgrajenega mikrofona lahko komuniciramo le v "half duplex" načinu, enosmerno, ko ne moremo ravno skakati v besedo (naš glas ima načeloma prioriteto pred sogovornikom), priklop zunanjega mikrofona pa omogoči "full duplex" način komunikacije, ko lahko oba govorita hkrati. Ta je tudi edini praktično uporaben.

DriveBlue+ je na test posodilo podjetje Aimhigh plus d.o.o..

Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
albumfotografije
komentarji