marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
52 g
Teža:
43,2 x 43,2 x 12,7 mm
Čas uporabe:
do 5 dni

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Martian Notifier je cenovno ugodna ura za prikaz obvestil na zapestju, z nakupom pa dobite tudi dokaj elegantno klasično uro. OLED zaslon je sicer majhen, vendar odlično berljiv ob vseh svetlobnih pogojih. Za še boljšo uporabniško izkušnjo bi lahko tej uri priložili usnjeni pasšček, precej pa grajam tudi dejstvo, da za polnjenje potrebujemo poseben kabel z daljšim konektorjem.

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test

Elegantna ura za diskretna obvestila

Martian Watches Notifier


Martian Watches Notifier

01.07.2014
Objavil: Dare Gliha

Martian je na trg lansiral novo pametno uro, ki je za razliko od nedavno testiranega modela Passport malenkost preprostejša, a to še zdaleč ne pomeni, da ima manj funkcij. Pravzaprav je edina funkcija, ki manjka ta, da Martian Notifier ne omogoča prostoročnega telefoniranja.
Vseeno mu to ne gre v minus, saj od notifikacijske naprave pričakujemo ravno to – obvestila o dogodkih, ko le-ta pridejo na naš mobilni telefon. In ravno tu je prednost te ure, saj za precej nižjo ceno omogoča praktično enake funkcije.

Oblikovno je Martian Notifier klasične okrogle oblike. Na test sem prejel črno različico, ki deluje resnično elegantno. Tudi številčnica je črna, zaradi srebrnih številk pa je čas viden v vseh pogojih. Za zaščito skrbi mineralno steklo, okrog njega pa je črn lakiran rob, ki pa je precej občutljiv in kaj hitro se zna na njem pojaviti kaka praska. Martian je tudi tu uporabil gumiran pašček, ki sicer svoje poslanstvo dobro opravlja, vendar bi si sam želel usnjeno različico. Sicer obstaja opcija menjave paščka, vendar potem zazeva precej velika luknja med njim in uro. Mogoče velja omeniti, da je pašček hitro zamenljiv.

Če pogledamo iz tehnične plati je ura velika, 43,2 x 43,2 x 12,7 mm, teža pa znaša 52 gramov. Čeprav specifikacije namigujejo na precej debelo uro pa se v praksi to ne izkaže, saj ura lepo stoji na roki, ravno tako pa ni prevelika niti za malo manjša zapestja. Vgrajena baterija omogoča do pet dni uporabe, sam pa sem jo polnil nekje na 3-4 dni, vse seveda zavisi od uporabe. Za analogen del ure skrbi dodatna baterija, ki naj bi uro poganjala do dve leti. Na uri sta dva gumba za upravljanje ter gumb za nastavitev analogne ure.

Polnjenje ure poteka preko micro USB priključka. Vendar je tu potrebno biti pazljiv, saj je USB priključek precej globoko v uri in je za to potreben poseben kabel z daljšim konektorjem, ki je uri sicer priložen, vendar ste zato obsojeni, da ga morate vseskozi nositi s seboj. Popolnoma izpraznjena baterija se napolni nekje v dveh urah.

Sedaj pa poglejmo še pametne funkcije ure. Kot prvo je potrebno iz trgovine prenesti njihovo brezplačno aplikacijo, kjer po sparitvi s telefonom nastavljamo vse parametre. Ura omogoča prikaz notifikacij iz velike večine aplikacij, tako da na zaslonu dobimo obvestilo o klicih, SMS sporočilih, elektronski pošti, Twitter in Facebook sporočilih in še mnoge druge aplikacije. Uporabniki Applovega iPhone-a si lahko nastavijo obvestila za vse aplikacije, ki se nahajajo v Notification centru pri iOS 7. Da bi ločili med posameznimi obvestili si lahko za vsako aplikacijo nastavimo tudi lasten vzorec vibriranja. Obvestila se prikazujejo na OLED zaslonu ločljivosti 96 x 16 pik, ki je dobro viden tudi na močnem soncu. Zanimiva je še funkcija, ki omogoča prikaz zadnjih obvestil. V roku petih minut po zadnjem prejetem obvestilu le malo močneje »potrkamo« po steklu ure in prikažejo se zadnja obvestila, med katerimi lahko brskamo z levima tipkama (do obvestil pridemo tudi s hkratnim pritiskom obeh tipk).

In kaj so še druge vgrajene funkcije ure? Pravzaprav iste kor pri modelu Passport. Uro lahko uporabimo kot daljinsko prožilo za kamero, kar je uporabno za avtoportrete. Nastavimo si lahko tudi t.i. »leash«, ki skrbi, da se ne oddaljite od telefona toliko, da bi le-ta ostal brez povezave z uro. Opcija je tudi, da z zgornjim levim gumbom aktivirate Siri in tako »prostoročno« pokličete nekoga ali izveste kako informacijo. Zanimiva je tudi funkcija DND, ki omogoča, da se obvestila za ta čas na uri ne prikazujejo (recimo za nočni čas). Vgrajena led lučka, ki načeloma prikazuje stanje ure in prejeta obvestila je uporabna tudi kot lučka za osvetljevanje, vendar je njena moč dokaj omejena. Na zadnje je tu še opcija poišči telefon. Le-ta vam poišče telefon in na njem zaigra melodijo.

Podobne ure so bile do sedaj dokaj drage, Martian pa se je odločil, da bo uro prodajal za ceno 129 ameriških dolarjev. Mirno lahko rečem, da cena ni previsoka za funkcije, ki jih ura omogoča. Hkrati pa dobite s pametnimi funkcijami še precej elegantno »klasično uro«. Če vam črna ne odgovarja je na voljo še ura v beli in rdeči barvni kombinaciji.

albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
mobilniki
Apple iPhone SE (2020)
15.04.2020

Huawei P40
26.03.2020

Huawei P40 Pro
26.03.2020

Huawei P40 Pro+
26.03.2020

Nokia 5310 (2020)
19.03.2020

Nokia 5.3
19.03.2020

Nokia 1.3
19.03.2020

Nokia 8.3 5G
19.03.2020

Huawei P40 Lite
06.03.2020

Huawei Mate Xs
24.02.2020

aktualno: