marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Teža:
manj, kot 12g
Čas uporabe:
6 ur
Čas pripravljenosti:
200 ur

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Nad Jabro JX20 sem bil roko na srce na začetku navdušen, vse je imela kar sem želel – solidno kvaliteto med poslušanjem glasbe, lepo je sedla v uho, majhna, odličen dizajn... Slabih 140 evrov bi še nekako pogoltnil, dokler ne bi slišal kvalitete zvoka med pogovorom. No, mogoče dlakocepim in nikakor ni tako tragično, ker konec koncev ima slušalka več pozitivov, kot negativov. A kljub temu ostaja grenak priokus, kajti v tem rangu bi slušalka morala zveneti bolje, kot nek Plantronics za pol manj cene. Odločite se sami, slušalka je razen cene in (za moj okus) kvalitete zvoka odlična in je prava paša za oči, pa še vsak je nima.

Priloge
Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Jabra

Purizem iz titana

Jabra JX20 Pura


Jabra JX20 Pura

06.02.2009
Objavil: Mitja Zupančič

Pri Kalifornijskemu podjetju Jabra so končno (po dobrih dveh letih) predstavili naslednico izredno priljubljenega modela JX10. Slednja je doživela nekaj sprememb in je na voljo še danes v zlati različici. Kaj prinaša naslednica? Bojda najnovejšo tehnologijo strojne opreme, spremenjeno obliko in v titan oblečeno ohišje, pa tudi cena je precej boljša.
Torej kaj dobimo za slabih 140 evrov? Potrebno je priznati, da je prodajni paket bogat, že škatla in navodila so zelo zanimivo izdelana, nikjer kakšnega občutka cenenosti. A, ko le končno razdremo škatlo in njene, vmesne pregrade ter na koncu vse skupaj zložimo, prejmemo: simpatično majhno slušalko znanega oblikovalca Jacoba Jensena (mož, ki oblikuje tudi Bang & Olufsen izdelke), polnilec, atraktivno stojalo za polnjenje in povezavo z osebnim računalnikom, USB kabel, 2 ušesna loka in dodatni gumijast nastavek. Vse seveda zelo lično zapakirano v majhnih škatlicah in papirnatih vrečkicah. Nobel, ni kaj.

Slušalko sparimo z mobilnikom, tako kot večino drugih. Torej obrnemo ušesni del za 90° desno (s tem vklopimo slušalko) in slušalka je že pripravljena na parjenje. Vpišemo še 0000 v mobilnik in smo povezani. JX20 podpira tudi multipoint tehnologijo, torej vezavo več mobilnikov, pisarniških naprav na slušalko. Naenkrat smo lahko povezani z dvema napravama hkrati, Jabra pa si jih vse skupaj zapiše 8. Kako pa se sparimo z še eno napravo? Preprosto, vklopimo slušalko in 4 sekunde tiščimo tipko za klic. Bela lučka na notranji strani začne utripat in zopet ponovimo že prej opisani postopek. Zelo všečno je tudi izredno hitro povezovanje z napravami. Tako vklopimo modrizob na mobilniku, ter slušalko, počakamo sekundo ali dve in smo povezani.

Slušalka je minimalistične oblike, kar meni osebno precej odgovarja, saj ne maram kičastih stvari z nešteto tipkami. Tako sta tudi tipki za glasnost skriti na zadnji strani slušalke in še ena (za sprejemanje, končanje klicev) na zgornji strani. Na spodnji strani je resda tudi neka izboklina, ki izgleda, kot tipka, a to ni to. Je samo dizajnerski dodatek. Moram pa reči, da tipke niso ravno super ergonomsko oblikovane in se jih včasih prav nerodno pritiska, a potrebno se je navaditi.

Prav tako pa je oblikovan tudi notranji ušesni del, torej gumiran »krogec«, a moram priznati, da izredno lepo služi namenu. Mati narava me je namreč obdarila z... hmm... kako naj se izrazim, precej čudnimi, majhnimi ušesi (no vsaj, kot propeler ne izgledam :-)), posledično mi odgovarjajo le redko katere slušalke, pa še te morajo ponavadi imeti ušesni lok. Pri Puri teh težav ni bilo in sem brez težav nosil slušalke lepo vpete v uho, edino po nekaj urah uporabe se mogoče pričnejo manjše bolečine v ušesu a nič resnega. Ravno superkomfortna Pura ni, ni pa niti neudobna.

Nad kvaliteto zvoka sem bil od začetka navdušen. Namreč glasba se je predvajala napram (Plantronics Voyager 520 in Plantronics Discovery 650E) precej dobro in ni hreščala, kot na kakšnem starem tranzistorju. A potem so prišli klici... No.. drugi so mene bojda odlično slišali, kot na klasičnem mobilniku, a težava je nastala, ko sem jaz druge slišal izjemno nerazločno. Ni mi sicer jasno od kje to, ker zvočnik je v redu, glede na zvok iz glasbe in filmov, a vse se pokvari med pogovorom. Kot kaže vsa ta najnovejša tehnologija reduciranja nezaželenih zvokov iz ozadja niti ne deluje, tako kot bi morala in sem bil prav vesel, ko sem nazaj na ušesa nataklni Plantornics Discovery 650E in se pogovarjal razločnejšim zvokom.

No, na Jabrini spletni strani sem opazil tudi napis posodabljanja programske opreme. To mi v prvih nekaj poizkusih ni uspelo, čeprav sem ravnal točno tako, kot piše. V enem primeru sem fasal celo moder zaslon Windowsov. Ves čas pa me je opozarjalo, da je Jabra že v uporabi. No, hec je bil v tem, da je kot kaže proces motil USB modrizob, zadegan v računalu. Po odklopu je vse delovalo BP. Ampak, se je nadgradnja programske opreme kaj poznala pri kvaliteti zvoka? Niti ne, še enkrat sem moral spariti mobilnik in slušalko, poiskušal poklicati prijatelja in sprememb pač ni bilo. Precej neugodno za Jabrino zastavonošo.

Posodil na test:
Aimhigh plus d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Aimhigh plus d.o.o.
Cena na dan testa:
139,99
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji