marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
39 x 20 x 20 mm
Teža:
10 gramov
Čas uporabe:
do 6 ur
Čas pripravljenosti:
do 200 ur

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

Elegantna in lahka slušalka se uporabniku oddolži z dobro vzdržljivostjo baterije ter obilico dodanih pripomočkov (stojalo in USB-kabel za polnjenje, lična torbica). Zaradi dveh načinov nošenja (z ušesnim lokom ali brez) je primerna tudi za uporabnike z očali (korekcijskimi ali sončnimi), hkrati pa je pri nošnji precej neopazna.

Vendar pa dizajn zahteva svojo (visoko) ceno, zato ni odveč priporočilo, da jo, če je le možno, pred nakupom nataknete na svoje uho in ugotovite, kako se "ujemata".

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Jabra

Brezkompromisen dizajn

Jabra JX10


Jabra JX10

21.02.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Izpod rok priznanega danskega oblikovalskega studia Jacob Jensen, predstavljena na CeBIT-u 2005, je konec lanskega oz. v začetku letošnjega leta prišla v prodajo trenutno oblikovno najlepša modrozoba slušalka, ki je povrhu vsega še majhna in lahka.
Vsemu temu sledi seveda tudi cena, ki ni nezanemarljiva – za dobrih 35 tisočakov (morda še kak tolar več) dobite v ličnem črnem kompletu slušalko, zaušesni obroček, namizno stojalo, ki je lahko hkrati tudi polnilno stojalo, klasičen polnilec ter kratek USB-kabel, preko katerega lahko slušalko priklopimo kar na računalo in jo tako polnimo. Priročno, če smo veliko na poti in imamo s seboj računalo. Kot zadnji dodatek pa v kompletu dobimo še črno torbico za slušalko.

Jabra svojo slušalko v prospektu opisuje kot "popolno zlitje funkcij in oblike". Pa je to res? Verjetno ni odveč napisati, da smo ljudje različni in da imamo, poleg drugih raznolikosti, tudi drugače oblikovana ušesa. Model JX10 bo tako nekomu resnično perfektno pasal na uho, drugi pa bo imel take in drugačne težave. Sama sem, kot kaže, med temi drugimi. Do sedaj se je na mojih ušesih znašlo že precej testnih slušalk, zato tudi lažje ocenim (z vidika mojega "ušesa" seveda) komfort pri nošnji slušalke. JX10 bi tako uvrstila nekje med zlato sredino. Zakaj? Slušalka se lahko nosi na dva načina – z ušesnim lokom ali pa brez njega. Naj povem, da mi je redkokdaj uspelo slušalko skupaj z ušesnim lokom namestiti "ravno prav". Največkrat se mi je zgodilo to, da se je ušesni lok snel s svojega mesta in mi ostal v rokah oz. samostojno (o)stal na ušesu. Na slušalko je namreč samo rahlo zataknjen, pri tem pa je precej nerodno to, da se ga ne da obračati vse naokrog. Zato sem bila prisiljena slušalko uporabljati brez loka. Kar je seveda dobrodošlo, še posebej ob sončnih zimskih dnevih, ko na plan zopet privlečemo sončna očala. Malo manj dobrodošlo pa zato, ker je del, ki se vtakne v uho, precej trd, in začne sčasoma postati neprijetno moteč. Tako večurna nošnja slušalke vsekakor odpade (vsaj pri meni).

Pred prvo uporabo je potrebno slušalki seveda dati energijo. JX10 bomo lahko polnili kar na tri načine – preko klasičnega polnilca, USB-kabla ali namiznega stojala, ki nam bo s slušalko (ali pa brez nje) lep okras na naši (pisalni) mizi. Po energijski "bombi" pa lahko slušalko začnemo uporabljati. Nekako sem vajena, da ne pogledam navodil za uporabo, vsaj kar se tiče začetnih korakov, torej priprava slušalke na seznanjanje (pairing) z drugo napravo. Pri večini slušalk bomo to stanje dosegli z daljšim pritiskom na gumb za vklop, pri tokrat testiranemu modelu pa temu ni tako. Ko se slušalka nikakor ni hotela "oglašati" (beri – utripanje modre lučke) tako, kot bi pričakovala, sem le pogledala v navodila! Tej jabri so namreč dodali poseben mini-gumbek za seznanjanje z drugimi napravami, ki se nahaja na notranji strani slušalke. Po tej ugotovitvi je postopek parjenja stekel brez težav.

Poleg že omenjene signalne lučke ter gumbka za parjenje ima JX10 še tri gumbe. Dva, za višanje in nižanje glasnosti, se nahajata na zadnjem robu slušalke, glavni, torej tisti, s katerim upravljamo s slušalko, pa je na zgornjem delu. No, to je odvisno od tega, na kateri strani nosite slušalko. Sama jo nosim na desnem ušesu, zato je bil ta večfunkcijski gumb spodaj. Na zadnjem robu se med gumboma za uravnavanje glasnosti in ušesnim delom nahaja še miniaturna vtičnica za polnjenje. Pri kateri opozarjam na previdnosti pri vtikanju polnilnega kabla, saj je razlika med obema stranema tako minimalna, da bi se znalo zgoditi, da bi vtič nepravilno (in malce na silo) vtaknili v slušalko.
Ko opravimo začetna opravila (polnjenje in parjenje), je seveda čas za uporabo slušalke. V času testiranja sem jo uporabljala z nokio 7380. V slušalko je vgrajena DSP-tehnologija, ki omogoča samodejno prilagajanje glasnosti in kvalitete okolju, v katerem se nahajamo. Verjetno bolj pozorno uho opazi oz. zazna to funkcijo, sama pa sem ugotovila le to, da je slišnost sicer odlična, vendar je bilo hkrati v slušalki prisotnega precej šuma (več, kot ga je drugače pri uporabi te vrste slušalk). Sogovorniki na drugi strani niso imeli pripomb.

Govorno klicanje deluje odlično. Še posebej lahko zapišem to zaradi posebnosti mobilnika, ki sem ga uporabljala s slušalko. Nokia 7380 ima namreč že vgrajene glasovne oznake za klicanje. To pomeni, da sintetizator zvoka "predvaja" celotno ime (in priimek) osebe, ki jo oz. jih imamo zapisane v imeniku. Zato sem bila najprej malce skeptična glede prepoznave govorne oznake, saj je včasih pomembna že minimalna razlika v tonu glasu, vendar je jabra JX10 svojo nalogo opravila več kot zadovoljivo.

Posodil na test:
Fonet-Kom d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Fonet-Kom d.o.o.
Cena na dan testa:
(35.000,00 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
povezane vsebine
mobilniki
Nokia 5310 (2020)
19.03.2020

Nokia 5.3
19.03.2020

Nokia 1.3
19.03.2020

Nokia 8.3 5G
19.03.2020

Huawei P40 Lite
06.03.2020

Huawei Mate Xs
24.02.2020

Sony Xperia 1 II
24.02.2020

Sony Xperia 10 II
24.02.2020

Wiko View4 Lite
23.02.2020

Wiko View4
23.02.2020

aktualno: