marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Teža:
19 gramov
Čas uporabe:
8 ur
Čas pripravljenosti:
240 ur

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za

Dobra avtonomija, odlična lega, neproblematično delovanje, polnenje preko USB kabla ter kvaliteten zvok so aduti te slušalke. Vsaj tisti glavni.

Proti

Edina stvar, ki jo Jabri zamerim je, da se ni nekoliko bolj potrudila pri izdelavi tipk. Vse ostalo je na nivoju!

Priloge
Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Jabra

Zavihana sopotnica

Jabra BT500


Jabra BT500

15.12.2005
Objavil: Aleš Tomšič

Jabra je eden izmed vodilnih proizvajalcev slušalk, tako žičnih kot brezžičnih. V zadnjem času smo testirali nekaj najnovejših izdelkov, sam pa sem v rokah obdržal model BT500, najnovejšo bluetooth slušalko, ki je naslednica njihovega najuspešnejšega modela BT250.
Gre za ''zavihano'' slušalko, ki v večjem, za ušesnem delu skriva baterijo. Ta po tovarniških podatkih zagotavlja do 240 ur stanja pripravljenosti oz. do 8 ur opravljenih pogovorov. V praksi tega nisem doživel, se je pa vseeno precej dobro obdržala. Polnjenje je bilo potrebno na 3 ali 4 dni. Je pa res, da je to precej subjektivno, saj lahko nekdo opravi več, nekdo pa manj pogovorov. Zatorej gre ta podatek jemati z rezervo. V prodajnem paketu se poleg slušalke nahajajo še dodatni mini GEL-i, kot so jih poimenovali pri Jabri. Gre za gumijaste čepke, ki se nataknejo na slušalko in skrbijo za boljše potovanje zvoka v sam sluhovod. Obstajajo pa tudi v različnih velikostih. Ne manjka pa seveda niti polnilec, knjižica z navodili za uporabo ter USB kabel, ki služi tudi v namene napajanja baterije, kar se mi zdi prav posrečena poteza, katere sem se vedno posluževal. Slušalko je mogoče precej hitro nastaviti na uhelj, brez kakšnih večjih telovadnih vaj, le malce ročnih spretnosti in že je na svojem mestu. Nošenje je res udobno, sploh glede na to, da se čepek nahaja v sluhovodu oz. začetku le-tega. Pri marsikateri slušalki je to moteče, res pa je, da je fizična anatomija različna od posameznika do posameznika. Slušalko pa seveda nosimo tako na levem kot tudi desnem uhlju, le čepek je potrebno zasukati za 180 stopinj in že je na voljo za uporabo.

Še ena izmed stvari, ki jo je vredno pohvaliti, in to je lega na uhlju. Slušalka je trdno na svojem mestu in se ne premakne niti ob sunkovitejših gibih, tako da bi jo priporočal tudi kakšnim rekreativnim tekačem in podobno. Motilo me je edino to, da je lega mikrofona nekoliko preveč pri licu - morda bi si želel, da bi mikrofonski del bil malce bolj odmaknjen. Resda to pri pogovoru niti ne moti, a vseeno vzbuja mešane občutke.

Na sami slušalki najdemo štiri tipke. Dve za uravnavanje glasnosti zvoka v slušalki, eno za vklop oz. izklop slušalke ter eno, ki služi, da slušalko spravimo v stanje parjenja s telefonom. Ravno navdušen nad tipkami nisem bil. Zakaj? Tipki za uravnavanje sta resda izbočeni in tako precej ''otipljivi'', a sta mi fizično dali nekoliko premalo povratne informacije. Res je, da slušalka na spremembe opozori tudi zvočno, pa vendarle, nekoliko bolj bi se lahko podale ukazu roke oz. želel bi si nekoliko več povratnega odziva. Tipka za parjenje je še bolj ugreznjena v ohišje, povratna informacija pa enaka kot ti obeh prej omenjenih tipkah. To je še nekako logično, saj tipko za parjenje potrebujemo zelo redkokdaj po tem, ko smo slušalko enkrat že sparili s telefonom. Tipka za vklop in izklop slušalke, ta po mojem občutku oddaja nekoliko več povratnih informacij, a bi si želel, da pa bi bila bolj izbočena, debelejša, skratka bolj prijazna hitrim iskanjem in pritiskom. Konec koncev, z njeno pomočjo tudi sprejmemo ali zavrnemo klic. Med vsemi temi tipkami pa se nahaja še svetlobni indikator, ki nam signalizira, v kakšnem stanju je slušalka, baterija in podobno.

Slušalka je bila sparjena s kar precej različnimi telefoni: z nokio N70, sony ericssonom K750i, motorola V550 ter Qtekom 9100. In z prav vsemi se je odlično razumela, težav pri uporabi ni bilo, niti pri parjenju, kar je pohvalno, a kaj manj od tega niti nisem pričakoval. Sogovorniki se niso pritoževali nad slišnostjo ali kvaliteto zvoka med pogovorom, sam pa sem dobil nazaj odličen zvok v moja ušesa. Le v enem primeru sem dobil kritiko na slišnostjo, ki pa gre morda na račun okolja, v katerem sem se nahajal, nekaj pa morda na račun prej omenjene opazke, da je mikrofon precej pri licu. Naj povem še to, da Jabra BT500 že podpira bluetooth protokol 1.2, ki pomeni hitrejše, lažje povezovanje, splošno gledano manj težav pri tem ter kvalitetnejši prenos zvoka, podpira pa tako headset kot tudi handsfree profil.

Jabra BT500 je ena izmed boljših slušalk trenutno na trgu pri nas, ponuja dobro lego in stabilnost, enostavno uporabo, kvaliteten zvok, svojevrstno obliko, ki bo komu simpatična (komu pa tudi ne) ter solidno avtonomijo baterije. Še najbolj ji zamerim tipke, saj bi bile lahko nekoliko boljše oz. se mi zdi, da so temu področju namenili nekoliko premalo časa, vsekakor pa, če se izrazim bolj po domače, ne boste brcnili v temo z nakupom.

Posodil na test:
Fonet-Kom d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Fonet-Kom d.o.o.
Cena na dan testa:
(23.990,00 SIT)
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji