marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
46,5 x 46,5 x 10,6 mm
Teža:
46 g (brez paščka)
Čas uporabe:
do 14 dni

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za

• avtonomija
• preprosta uporaba
• natančno merjenje srčnega utripa
• cena

Proti

• ni opcije prenosa podatkov na zunanje ponudnike (Strava,...)
• ni opcije lastnih »obrazov« ure
• ni opcije povezave zunanjih senzorjev (HR, footpod,...)
• ni priloženega 220 V polnilca

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Huawei

Huawei Watch GT


Huawei Watch GT

02.02.2019
Objavil: Dare Gliha

Pametne ure so se že dodobra zasidrale v srca uporabnikov, ledino sta v tem segmentu orala predvsem Apple in Samsung, zadnje čase pa za njima ne zaostaja niti Huawei. Čeprav pametna ura ima nekaj prednosti, pa je predvsem avtonomija tisto, kar je precej uporabnikov odvračalo od nakupa. Tega se zavedajo tudi proizvajalci, rezultat tega pa je ura Huawei Watch GT.
Huawei Watch GT roko na srce ni ravno tipičen primer pametne ure. Gre bolj za športno uro, ki ima opcijo povezljivosti in prikaza obvestil, kar ji nekako doda naziv pametna (oz. bolj pol-pametna). Pa vendar ji to vsekakor ne gre v slabost, saj ima ura precej prednosti, ki bodo pritegnile predvsem tiste, ki si želijo dolgo avtonomijo baterije in dobre zmogljivosti športnega sledenja.

Na testu sem imel črno različico ure (ohišje iz nerjavečega jekla s keramično zadnjo stranjo), ki je imela silikonski pašček. Obstaja še srebrna različica s paščkom iz kombinacije usnja in silikona, vendar je meni osebno precej bolj všečna črna kombinacija. Pašček lahko kadarkoli sami zamenjate, saj ura uporablja 22 mm standard. Ura je vodoodporna do 50 m, kar pomeni, da jo brez težav uporabljate tudi med plavanjem. Najbolj vidna lastnost ure je AMOLED zaslon ločljivosti 454 x 454 pik (326 ppi), ki je naravnost odličen. Izredno oster, dobro viden v vseh pogojih, pa tudi dovolj odziven da ni težav niti pri uporabi z mokrimi prsti. Na zadnji strani se nahaja merilnik srčnega utripa, na desni strani pa obliko zaokrožita še dva gumba: za hiter dostop do menija z aplikacijami ter spodnji za dostop do športnih aktivnosti. Upravljanje ure pa vseeno v večini poteka preko na dotik odzivnega zaslona.

Uro poganja lasten operacijski sistem Lite OS, ki ga je Huawei razvil za svoje sledilnike aktivnosti in priredil za ure serije GT. To žal pomeni, da je funkcionalnost precej okrnjena glede na konkurenco, saj za njo npr. ne obstaja trgovina z aplikacijami, ravno tako pa uporabnik ne more sam dodajati raznih urnih "obrazov". Torej, kar nam nameni kitajski proizvajalec, to lahko uporabljamo. Podoben princip recimo poznam iz športnih ur, kjer renomirani proizvajalec Suunto za svoje vrhunske (in precej dražje) ure Spartan uporablja podobno strategijo. Za razliko od Suunta je Huawei Watch GT umestil v rang do 250 evrov, kar je glede na zmožnosti ure pravzaprav dobra kupčija.

Watch GT zmore marsikaj. Ima vgrajen GPS (tudi Glonass in Galileo), barometer, giroskop, optični merilec srčnega utripa, ambientalni senzor, magnetno tipalo in pospeškomer. Vse to ji omogoča, da zelo natančno spremlja športno udejstvovanje. Pravzaprav med dnevno uporabo ne opaziš razlike med njo in recimo Spartan Sport WHR (tudi funkcije imata precej identične). Žal pa se to spremeni že po opravljeni športni aktivnosti, saj lahko podatke pregledujemo le v Huaweijevi aplikaciji Health, ne moremo pa jih izvoziti v nobeno bolj znano platformo, kot je npr- Strava. Upam, da se bodo pri Huaweiju odločili drugače in kmalu omogočili prenos podatkov tudi drugam, saj je to zame osebno ena večjih slabosti ure in ekosistema. Nekateri bodo obsojali odsotnost opcije mobilnega plačevanja in predvajanja glasbe, vendar pozabljajo, da gre v primeru Watch GT boljo kot ne za športno uro z zmožnostjo prikaza obvestil.

Glavna prednost ure je trajanje baterije. Huawei navaja, da naj bi ura omogočala do 14 dni uporabe med polnjenji. To se delno strinjam, verjetno bi komu zdržala 14 dni, ob moji uporabi pa sem jo polnil na nekje 10 dni. V mesecu dni, ko uro uporabljam, sem jo tako polnil trikrat, vendar baterija ni nikoli kazala pod 15 odstotkov. Uro sem imel v tem času konstantno na roki, vsak teden imel okoli dve uri beleženja aktivnosti z vključenim GPS, vseskozi pa je deloval tudi merilnik srčnega utripa. Nosil sem jo tudi ponoči.

Še najbolj pa me je zanimalo delovanje med tekom, glede na to, da se štejem med tekače. Preizkusil sem jo med 10 km tekom, na drugi roki pa je bila medtem Suuntova Spartan Ultra s prsnim merilcem srčnega utripa. Nad rezultati sem bil presenečen. Podatki, ki so bili zabeleženi, so se praktično ujemali s precej dražjo športno uro. Območje srčnega utripa je bilo skorajda identično, ravno tako povprečen srčni utrip, GPS sled je bila natančna pri obeh. Kilometrski intervali so bili časovno usklajeni, edina razlika je bila v ocenjenem času, ki je potreben za počitek. Tu je glede na moje izkušnje Huawei precej »pihnil« mimo. Malenkost me je motilo tudi dejstvo, da ura ugaša zaslon tudi med aktivnostjo, prižge se le, če dvignemo roko in na uro pogledamo. Če samo zavrtimo zapestje, se ura ponavadi ne prižge. Vsaj med športno aktivnostjo bi rad imel opcijo stalne vklopljenosti zaslona.

Žal pa se je veselje končalo pri tem, saj podatkov nisem mogel prenesti nikamor drugam. Suunto mi recimo samodejno prenese podatke v Stravo, kjer se nahajajo podatki iz več virov, Huawei pa omogoča samo pregledovanje v njihovi aplikaciji Health. Če ste neobremenjeni z ekosistemom vas to seveda ne bo oviralo, saj so tudi v njihovi aplikaciji podatki lepo prikazani. Moti le nezmožnost za nekaj več. Vse podatke seveda lahko pregledamo tudi na sami uri.

Ura trenutno omogoča nekaj športnih načinov, poleg teka zunaj so tu notranji tek, zunanji sprehod, plezanje, zunanje in notranje kolesarjenje, plavanje v bazenu ali zunaj, za vse ostalo pa je tu opcija drugi šport. Pri vseh teh aktivnostih si lahko sami nastavimo podatke, ki se prikazujejo na zaslonu, to storimo z daljšim pritiskom na zaslon med aktivnostjo, da aktiviramo menjavo prikaza, potem pa izberemo predel, kjer želimo menjavo prikaza. Ura ima tudi že nekaj prednameščenih programov za kurjenje kalorij in intervalni trening.

Poleg teh funkcij ura v meniju omogoča še alarm, svetilko, funkcijo za iskanje telefona, odštevalnik časa, prikaz vremena, kompas, barometer, ter še prikaz vrednosti srčnega utripa ter dnevnih aktivnosti.

Zanimivo je, da ura deluje praktično enako tako na Android kot iOS operacijskem sistemu. Vsaj navadno sem vedno imel neke omejitve, če sem uporabljal Androidno uro na jabolčnem izdelku. Verjetno je temu vzrok tudi v omenjeni »polpametnosti« ure in obvezne uporabe aplikacije Health.

Watch GT je odlična dnevna ura klasičnega izgleda za aktivne uporabnike. Ura vseskozi meri srčni utrip in vas tudi opomni, če predolgo mirujete. Zaradi dolgega trajanja baterije se lahko zgodi, da jo boste celo pozabili napolniti. Odlično se obnese tudi med beleženjem športnih aktivnosti, edino med plavanjem je še nisem uspel preizkusiti. Za konec pa še ena negativna opazka. Prodajnemu paketu žal niso priložili 220 V polnilca, samo magnetno polnilno »postajo« ter kabel USB.

Cena na dan testa:
249,99
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji