marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Za in proti

Dension nosilec je odličen pripomoček za tiste, ki želijo imeti iPhone varno pritrjen nekje v dosegu roke in želijo poleg telefoniranja tudi poslušati glasbo, shranjeno v iPhonu. Ima pa nosilec Dension tudi nekaj slabosti. Ni možna recimo uporaba kamere medtem, ko je iPhone vstavljen v nosilec, ker zadnji nosilca prekriva kamero. Tudi odstranjevanje iPhona iz nosilca ni ravno najbolje rešeno, predvsem zaradi tega, ker je precej čvrsto vstavljen v nosilec.

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Dension

Več kot le stojalo ...

Dension Car Dock za iPhone


Dension Car Dock za iPhone

17.08.2011
Objavil: Thomas Bergant

Uporabo mobilnika med vožnjo ponavadi odsvetujejo, vendar pa je to za nekoga, ki precej časa preživi za volanom skoraj nemogoče. Torej, če se temu že ne moremo odreči, potem je potrebno vsaj avto opremiti s kompletom za prostoročno telefoniranje. Teh je na tržišču ogromno. Od takih, ki jih lahko prenašamo iz avtomobila v avtomobil, do fiksno vgrajenih.
Večina malo bolje opremljenih avtomobilov ima danes že v seznamu dodatne opreme tudi možnost brezžičnega povezovanja združljive opreme, med katere največkrat sodijo prav mobilniki. Žal pa je pri teh univerzalnih prostoročnih rešitvah še vedno problem, kam odložiti mobilnik, da bo pri roki in da ne bomo med vožnjo brskali po žepih, ko nas bo mobilnik z zvonenjem opozarjal, da nas nekdo pogreša.
Za lastnike Applovega iPhone je na voljo več različnih rešitev, vendar pa je zelo malo takih, kjer bi se iPhone tudi polnil, poleg tega pa bi lahko preko nosilca še poslušali glasbo iz iPhona preko vgrajenega audio sistema. Prav to nam omogoča, tokrat testirani nosilec za iPhone, madžarskega proizvajalca Dension. Nudi nam še več od tega. Za ta nosilec je namreč na voljo celo aplikacija, ki jo brezplačno snamemo iz Applovega AppStore-a in se imenuje Car Dock Mode.

Preko te aplikacije lahko veliko lažje upravljamo z mobilnikom, saj ima ogromne gumbe za najbolj uporabljane funkcije, ki nam v avtu pridejo prav. To je dostop do predvajalnika glasbe, telefona in aplikacije z Googlovim zemljevidom, ki ima tudi funkcijo, da si shranimo, kje smo parkirali avto, da ga kasneje lažje najdemo. Densionov nosilec ima vgrajen tudi FM oddajnik, preko katerega lahko glasbo brezžično predvajamo kar preko radijskega sprejemnika v avtu. Preko programa nastavimo frekvenco, ki se ne prekriva s kakšno lokalno radijsko postajo, potem to frekvenco poiščemo preko radijskega sprejemnika v avtu in že lahko posslušamo glasbo, ki jo imamo shranjeno v pomnilniku iPhona. Preko aplikacije pa lahko poslušamo tudi spletne radijske postaje, vendar se moramo zavedati, da hitrost mobilnega interneta med vožnjo lahko precej niha in se zato tudi predvajanje glasbe lahko prekine. Prav tako se moramo zavedati, da ta varianta poslušanja svoje najlubše radijske postaje, kjerkoli po svetu, pride v poštev le, če imamo v svojem naročniškem paketu že zakupljen tudi prenos podatkov, drugače nas lahko tako poslušanje glasbe kar precej stane.
Poleg povezave preko FM oddajnika pa lahko nosilec za poslušanje glasbe povežemo tudi s pomočjo kabla, če imamo v avtomobilu vgrajen tudi AUX priključek. Tako se izognemu temu, da bi kakšne radijske postaje motile predvajanje glasbe. Žal pa meni v avtu preko kabla pride preveč motenj in se v ozadju sliši brnenje. To pa samo takrat, ko je stojalo priključeno tudi preko vžigalnika na avtomobilsko napajanje.

Nosilec lahko montiramo s priloženim nosilcem na vetrobransko steklo ali pa s pomočjo montažnega materiala nekam na armaturo. Priloženo dobimo ploščico, ki se prilepi na ustrezno mesto, nanjo pa se potem natakne Densionov nosilec. Ta ima zglob, ki omogoča, da iPhone obrnemo skoraj v vsak poljuben položaj. Za navigiranje recimo prečno, za telefoniranje pa v pokončnem položaju. Sam sem se odločil, da sem poleg nosilca uproabil še nosilec za mobilnik Brodit, ki izdeluje nosilce za vsak model avtomobila posebej in so narejeni tako, da ni potrebno vrtanje plastike za montažo. Na tak Broditov nosilec sem prilepil montažno ploščico, na katero sem potem nataknil Densionov nosilec. Ko sem to delal, sem bil kar malo skeptičen, če bo ploščica velikosti približno enega kvadratnega centimetra z nalepljenim dvostranskim lepilnim trakom sploh držala cel nosilec. Bal sem se, da se bo zadeva kmalu odlepila in bo treba najti drugo rešitev za pritrditev. Bojazen je bila očitno odveč, saj imam nosilec sedaj že kar nekaj časa montiran v svojem avtu in nosilec še vedno stoji na svojem mestu tako, kot prvi dan, ko sem ga zmontiral.

Nosilec Dension ni med cenejšimi, saj stane pri našem uvozniku, podjetju Eurora d.o.o., 89,00 €. Za to ceno pa dobimo sam nosilec Dension, priključni kabel za polnilec (USB), vtič z USB stičnico za 12V vžigalnik, audio kabel 2 x 3,5 mm vtič, vrtljiv zglob, dve ploščici za montažo ter nosilec za pritrditev na vetrobransko steklo. V nosilec Dension lahko vstavimo iPhone 3G/3GS ali iPhone 4. Za slednjega moramo na določena mesta nalepiti nekakšne distančnike iz gume, ki so priloženi. Žal pa potem ne moremo več vstaviti iPhone 3G/3GS. Tako, da je v bistvu univerzalen le prodajni komplet, ko pa je enkrat vse zmontirano, pa je uporaben samo za en model.

Sem pa našel tudi nekaj pomnkljivosti. Ni možna recimo uporaba kamere medtem, ko je iPhone vstavljen v nosilec, ker zadnji nosilca prekriva kamero. Tako, da snemanje prometa med vožnjo, tako kot je recimo možno s TomTom-ovim ali Navigon-ovim nosilcem. Ko je iPhone v nosilcu, delno prekirva tipko za vklop/izklop in moramo s konico prsta ugasniti zaslon (ali pa počakati, da se sam ugasne). Tudi odstranjevanje iPhona iz nosilca ni ravno najbolje rešeno, predvsem zaradi tega, ker je precej čvrsto vstavljen v nosilec. Kot že omenjeno pa se vsaj v mojem primeru pojavi brnenje, če imam iPhone priključen na napajanje preko vžigalnika in hkrati še AUX priključek povezan preko kabla. Verjetno pa je to odvisno predvsem od tipa avtomobila in mogoče drugi s tem nimajo problema.

Posodil na test:
Eurora d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Eurora d.o.o.
Cena na dan testa:
89,00
albumfotografije
komentarji