marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
42 x 25 x 27 milimetrov
Teža:
10 gramov
Čas uporabe:
do 6 ur
Čas pripravljenosti:
300 ur
Za in proti

Kaj lahko dobrega napišem o tej slušalki? V bistvu bo bolj problem pri naslednjem odstavku, kjer bo treba najti slabe lastnosti. Tako da lahko na tem mestu pohvalim predvsem majhno težo in velikost ter dokaj dolgo avtonomijo. Glede kakovosti zvoka bom napisal malce bolj diplomatski stavek. Zvok ni briljanten, vendar glede na majhnost tega ne morem šteti kot slabost. Mogoče pa bodo danski tehniki pri naslednjem modelu to upoštevali.

Kot sem že omenil, bom imel v tem odstavku, kjer naj bi opisal slabosti, več problemov, kaj napisati. Mogoče to, da bi lahko v ponudbi dodatne opreme imeli tudi namizni polnilec in pa tudi avtopolnilec, kamor bi samo vstavil slušalko. Kajti "kablovja" je hitro preveč.

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Bluespoon

Mini, mini ...

Bluespoon AX


Bluespoon AX

06.04.2005
Objavil: Thomas Bergant

Bluetooth slušalk je na trgu vsak dan več. Nekatere so velike in okorne, druge so majhne, ene so težke in jih le z muko cel dan nosimo na ušesu, druge so spet peresno lahke. Tokratna slušalka spada v kategorijo najlažjih in najmanjših in je izdelek danskega podjetja Nextlink.to.
Poleg tega, da je zelo majhna in lahka, je tudi način nošenja nekaj posebnega. Slušalko enostavno vtaknemo v uho in s posebnim "repkom" zataknemo v ušesni lok z notranje strani. Tako tudi tisti, ki nosijo očala, ne bodo imeli prav nikakršnih problemov z uporabo slušalke Bluespoon AX.

Kot sem že omenil, je bluespoon AX s svojimi desetimi grami teže med lažjimi slušalkami in bo zaradi tega gotovo bolj všeč tistim, ki ne želijo s slušalko ravno preveč privlačiti pogledov mimoidočih. Kljub temu da je slušalka tako majhna, ima dokaj močno baterijo. V stanju pripravljenosti naj bi ob idealnih pogojih zdržala do tristo ur, pogovarjali pa naj bi se celih šest ur, brez da bi bili odvisni od električne vtičnice. Poleg slušalke dobimo v osnovnem paketu samo trak za nošenje slušalke okrog vratu in kabel, ki ga priključimo na prosto USB-vtičnico na računalniku in tako polnimo slušalko. V drugi embalaži smo dobili polnilec za električno omrežje in v tretji škatli še avto polnilec.

Opis bluetooth slušalke je dokaj nehvaležna zadeva, saj ni kaj dosti za pisati. Bluespoon AX ima vsega skupaj tri gumbe. Na sredini je prozoren gumb, ki služi poleg tega, da preko njega vklopimo ali izklopimo slušalko, še kot indikator, v kakšnem stanju je slušalka. Za vklop moramo ta gumb držati kakšne tri sekunde in potem začne gumb utripati modro. Če želimo slušalko spariti s telefonom, je potrebno ta gumb držati malo dlje, kakih 10 sekund. Potem začne indikator hitreje utripati v rdeči in modri barvi. Za izklop slušalk moramo taisti gumb držati spet kake tri sekunde in potem indikator za kratek čas zasveti rdeče, potem pa se slušalka ugasne. Ta gumb služi poleg tega še za prevzem klica, za aktiviranje govornega izbiranja, če priključeni oziroma sparjeni telefon to omogoča, ter za prekinitev klica. Poleg tega gumba najdemo na spodnji in zgornji strani slušalke še dva majčkena gumbka. Verjetno že veste, čemu služita – za nastavitev glasnosti zvočnika. To pa je tudi vse, kar lahko opišem glede uporabe slušalke. Lahko omenim edino še to, da se na zadnji strani izvleče predalček, kjer je spravljena baterija, ki jo lahko po potrebi zelo enostavno zamenjamo.

Uporabo slušalke sem tako opisal. Sedaj ostane še opis pritrjevanja slušalke na uho. V škatli dobimo dva nastavka iz gume. Na prvi pogled sta enaka, vendar če ju primerjamo, lahko opazimo, da se razlikujeta v dolžini "repka". To pa zato, da lahko slušalko prilagodimo prav vsakemu ušesu. V priročniku je omenjeno, da je potrebno del tega "repka" po potrebi odrezati, vendar mene ni prav nič motilo, da je ta del malce daljši. Ob uporabi sem se tako navadil na te slušalke, da marsikdaj sploh nisem opazil, da nosim kaj v ušesu. Šele klic in zvonjenje me je na to spomnilo.

Slušalko sem pretežno uporabljal v navezi z nokio 6630 in nokio 9300. Pri parjenju in sami uporabi nisem imel nikakršnih težav. Prav tako sem slušalko preskusil tudi v povezavi s qtekom 9090 in je vse delovalo tako, kot bi človek pričakoval. Na hitro pa sem bluespoon AX probal še s sony ericssonovim K700i, z nokio 3650, nokio 6600 in verjetno še s kakšnim, pa se sedajle ne morem spomniti.

Na koncu lahko omenim še en izdelek podjetja Nextlink.to, ki sem ga videl na letošnjem CeBIT-u v Hannovru. To pa je najlažja bluetooth slušalka na svetu, ki nosi oznako Bluespoon 5G. 5G ne pomeni pete generacije, temveč težo slušalke, ki znaša pičlih pet gramov. Žal je ta model narejen le v omejeni seriji in verjetno predvsem zato, da imajo model, ki je najlažji na svetu. Ta model je tudi izredno drag, saj so na CeBIT-u omenili ceno 400 ameriških dolarjev. V januarju letošnjega leta so prvo slušalko Bluespoon 5G podarili Unicefu za žrtve lanskega cunamija in ta je na dražbi dosegla ceno 1.925 ameriških dolarjev.

Slušalko je na test posodilo podjetje Nextlink.to A/S.

albumfotografije
komentarji