marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas uporabe:
do 3 ure
Čas pripravljenosti:
do 100 ur

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za in proti

In kaj napisati za zaključek? HF800 je zagotovo zanimiv in pri nas novejši način uporabe prostoročnih kompletov. Ki ima skupaj z uporabo slušalk, ki zagotovijo zasebnost pogovora v prostorih, kjer je prisotnih več ljudi, polno uporabnost, le način uporabe zahteva malce privajanja. Za ceno malce manj kot 30 tisočakov tako dobimo neke vrste "mini" avtoinštalacijo, za uporabo doma oz. povsod tam, kjer okrog nas ni ljudi, napravo, ki jo ni potrebno nameščati na uho, za druga okolja pa so primerne slušalke.

dodatna oprema
arhiv test
Motorola

Motorola HF800


Motorola HF800

17.05.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Motorola je precej pozno (v primerjavi z drugimi proizvajalci) dala na tržišče mobilnik s podporo tehnologiji modrega zoba. Posledično temuje tudi pozneje začela s predstavljanjem dodatne opreme s podporo modrega zoba.
Do sedaj smo preizkusili nekaj Motorolinih bluetooth slušalk, ki so se obnesle precej zadovoljivo, predvsem pri vzdržljivosti baterije. Tokrat je uvoznik Motorol na slovenskem tržišču, podjetje RAM2 d.o.o., za testiranje posodil zanimivo napravico za prostoročno telefoniranje, ki so ga poimenovali Portable Wireless Speaker, model pa nosi oznako HF800.

HF800 je napravica, ki omogoča prostoročno telefoniranje, predvsem zanimiva pa naj bi bila v avtomobilu. HF800 je ovalne oblike, v kombinaciji sivih odtenkov. Spodnji del je odet v temno sivo gumirano plastiko, na njem pa najdemo tri "nogice", ki preprečujejo drsenje naprave, če je le-ta položena npr. na mizo. Zgornji del je kovinsko siv, na vrhu pa je odet v barve kroma. Na vrhu najdemo zanko, s pomočjo katere lahko nosimo napravico okrog vratu (štrikec je priložen). Na desni strani je vtič za slušalke (priložene), s katero si zagotovimo zasebnost pri pogovoru, če ne želimo, da sogovorniki poslušajo naš razgovor. Na levem boku je gumb za uravnavanje glasnosti, ki pa ima tudi funkcijo prižiganja/ugašanja "spikerja" in s pomočjo katerega napravico sparimo s telefonom. HF800 si lahko zapomni do največ osem različnih naprav, s katerimi smo ga povezali, ob vklopu pa se poveže na zadnjo aktivno napravo. V primeru, da le-te ne najde oz. ga želimo uporabiti z drugim telefonom, je napravico potrebno aktivirati s tega drugega telefona. Na nasprtoni strani, kot je vtič za slušalke, se nahaja moder gumb za izklop mikrofona, ki ima tudi funkcijo indikatorja polnjenja. Na sprednjem delu je od vrha navzdol najprej mikrofon, nato večfunkcijski gumb, na osrednjem delu pa kraljuje zvočnik (moč 1 W). Na sredini je še seveda obvezen motorolin logo. Večfunkcijski gumb opravlja različne funkcije. Najprej je indikator stanja (On/Off) in povezave (dva različna načina utripanja), z njim pa sprejmemo in končamo klic (zavrnemo ga s pritiskom na gumb za uravnavanje glasnosti) ter aktiviramo govorno klicanje. Čisto na dnu najdemo še mesto za polnjenje napravice. V kompletu dobimo avto-polnilec, navadnega pa ne. Torej smo v primeru, da uporabljamo mobilnik druge znamke (ne motorolin), obsojeni na polnjenje napravice samo v avtu. V prodajnem kompletu dobimo še priročen etui z zaponko. Primarno je etui oz. torbica namenjena uporabi v avtomobilu, saj tako lahko HF800 zapnemo za senčilo v avtomobilu. No, zadeva je precej odvisna od avtomobila, ki ga vozite. Osebno mi je bila napravica, zataknjena za senčilo, precej moteča, in to ne glede na to, kako sem jo zapela za senčilo.

In kakšne so izkušnje pri uporabi? Pozitivne, negativne...? Generalno gledano je HF800 precej zanimiva zadeva za prostoročno telefoniranje. Za tiste, ki ne marajo modrozobih slušalk, je lahko praktično nadomestilo. No, tudi meni je bila najprej zelo všeč ta možnost. Slušalke (bluetooth) so krasna zadeva, vendar je za tistega, ki jih ne uporablja ves čas, včasih malce zoprno pred sprejemom klica za uho natakniti slušalko. Hitrost, s katero uspemo slušalko udobno namestiti na uho, je seveda odvisna od ergonomije slušalke. S HF800 ta korak odpade – napravica je lahko enostavno položena nekam na mizo (na ne preveliki oddaljenosti), in to je to. Za uporabo doma, še posebej, kadar kaj delamo z računalom, kjer rabimo obe roki prosti, je idealna. Ob klicu se s pritiskom na gumb oglasimo, in že lahko klepetamo. Slišnost na naši strani je tudi dobra. Normalno pa je, da so se sogovorniki pritoževali nad odmevom, kar je posledica tega, da sta zvočnik in mikrofon preblizu skupaj. Kljub temu, da se kot dobro lastnost navaja, da vgrajene tehnologije "sophisticated duplex, echo and noise cancellation technology" zagotavljajo odlično slišnost. No, duplex oz. dvosmernost pogovora je res zagotovoljena, odpravljanje odmeva pa bolj slabo.

Govorno klicanje je druga prednost uporabe prostoročnih kompletov. HF800 se tudi v tem primeru ne izkaže slabo. Čeprav moram priznati, da mi ob prvi uporabi govornega klicanja nikakor ni uspelo priklicati klicane osebe. Napravica ni in ni hotela prepoznati govorne oznake, pa čeprav je bila ta posneta šele takrat, ko sta bila HF800 in moj telefon sparjena. Po osmih poskusih sem posnela govorno oznako za drugo osebo. Rezultat? Sprožitev klica v prvem poskusu, hkrati pa je kar naenkrat bila prepoznana tudi govorna oznaka za osebo, ki sem jo pred tem poskusila priklicati. Čudno! :) Od takrat naprej je govorno klicanje delovalo brez težav. Napisati je potrebno še to, da sem imela HF800 v torbici, položen je bil pred mano na mizi na oddaljenosti kakih 40 cm od ust. Primarno sem govorno klicanje uporabljala s Sony Ericssonom P900, preverila pa sem tudi s T610. Uporaba govornega klicanja v avtu je... hmm... ni tako odlična, kot v zaprtem prostoru z normalno glasnostjo. Radijski sprejemnik v avtu je bilo potrebno čisto utišati, da je HF800 prepoznal ime, pa tudi pogovarjati sem se morala precej naglas. Nameščen je bil na senčnik, pri čemer se je mikrofon nahajal precej visoko nad mojo glavo. Potrebno pa je priznati, da imajo skoraj vse prostoročne naprave v avtu manjše ali večje težave pri govornem klicanju, zato HF800 pri tem ni izjema. Stopnja uporabnosti prostoročnega kompleta je odvisna tudi od tega, ali zna naprava (slušalka recimo) predvajati ime klicočega. HF800 ga ne zna, ob klicu pa zvoni tudi le-ta (in ne samo telefon).

Pred prvo uporabo napravice priporočam temeljito branje navodil, drugače bo prisotno precej slabe volje pri začetni uporabi. Parjenje naprav med seboj je klasičen postopek, pri čemer je že prednastavljeno geslo 0000. Zanimiva funkcija je ugašanje napravice v primeru neaktivnosti. Po petih minutah se namreč le-ta ugasne. No, ugasnila se je takrat, ko je bila povezana s P900, pri T610 pa ne, z drugimi telefoni pa nisem preverjala. Glede na to, da piše v navodilih, da se po 5 minutah ugasne, verjetno to velja za večino telefonov. Slaba stran tega samodejnega ugašanja je, da je potrebno napravico ob prejemu klica vklopiti nazaj, nato pa lahko klic sprejmemo. Si predstavljate, da dobite klic, HF800 se je ugasnil, nameščen je na senčilo, vi ga morate pa med vožnjo prižgati in sprejeti klic? Zaradi vaše varnosti in varnosti drugih na cesti tega rajši ne počnite, saj vam "kriljenje" z roko nad glavo, z namenom prižati HF800 in sprejeti klic, zagotovo zmanjša pozornost na dogajanje na cesti pred in za vami. Dobra stran ugašanja pa je varčevanje z baterijo. Proizvajalec navaja do tri ure pogovora oz. do 100 ur v stanju pripravljenosti. Glede na to, da se je slušalka samodejno ugašala, nikakor ne morem zapisati, koliko časa bi zdržala prižgana. Uporabljala sem jo namreč precej omejeno, to pomeni le takrat, ko sem jo lahko položila na mizo oz. je bila v avtu. Priloženih slušalk nisem preizkusila, saj menim, da to potem ni več tista prava brezžična (Wireless) uporaba, kljub temu, da sta telefon in naprava povezana preko modrega zoba.

Slušalko je na test posodilo podjetje Ram2, d.o.o..

albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji