marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
86 x 32 x 20 mm
Teža:
25g brez baterije
Za in proti

Če iščete napravo, ki bi jo nosili s seboj na kolesarjenje ali tek, na daljše potovanje z avtobusom ali vlakom, je to vsekakor prava naprava za vas. Če pa želite samo bluetooth slušalko, pa vam naprava zelo verjetno ne bo odgovarjala, saj ne opravlja osnovnih stvari, kot so glasovno klicanje ali predvajanje ime klicočega v slušalki.

dodatna oprema
arhiv test
DIVA

DIVA GEM G4128


01.05.2004
Objavil: Dare Gliha

Ste se že kdaj vozili s kolesom ali rolerji, ter panično iskali mobilni telefon, ko je le-ta pričel zvoniti? Te težave pa lahko počasi odpišete, saj sem tokrat testiral mp3 predvajalnik, ki ima poleg FM radia vgrajeno še možnost bluetooth povezovanja. Je majhen, (86 x 32 x 20 mm), napaja ga Li-Ion baterija kapacitete 450 mAh, polni pa se preko USB kabla ali priloženega polnilca.
Poleg tega pa v škatli dobimo še slušalke, CD z gonilniki in programom ter navodila za uporabo, naprava pa premore 128 MB pomnilnika. Če nam to ni dovolj, ga lahko razširimo s karticami tipa SD in MMC.

Diva GEM G4128 je skladno oblikovan mp3 predvajalnik, ki si ga lahko omislite v črni, rdeči ali svetlo modri barvi. Je ovalne oblike, z dokaj velikim LCD zaslonom, ki ga osvetljuje modra barva. Za upravljanje s funkcijami skrbi šest tipk (play/pause, stop, lock, rec, vol + in vol -), za sprehod po menijih in spreminjanju delovanja naprave (mp3, radio, sound recorder, settings) pa se uporablja petsmerna navigacijska tipka. Za vklop naprave se uporablja daljši pritisk tipke play, za izklop pa daljši pritisk tipke stop.

Pa kot prvo poglejmo za nas najprivlačnejšo lastnost te naprave, to je možnost prostoročnega povezovanja preko bluetootha. Najprej moramo napravo spariti s telefonom. To naredimo tako, da v nastavitvah izberemo meni bluetooth, tam pa podmeni discoverable. Potem na telefonu poiščemo aktivne naprave, ter za sparitev samo še vpišemo prednastavljeno kodo 0000. Na sami napravi lahko tudi izberemo profil, s katerim naprava deluje in sicer headset ali handsfree. Naj še omenim, da je test potekal na telefonu Sony Ericsson P800. Ko imamo mp3 predvajalnik sparjen s telefonom, pa lahko pričnemo s sprejemanjem in oddajanjem klicov.

Žal že pri prvem poskusu vzpostavitve klica naletimo na težavo, saj preko slušalk ne moremo opraviti govornega klicanja. Za vzpostavitev moramo tako na telefonu izbrati kontakt, ga poklicati, in šele, ko se zveza vzpostavlja, se zvok prenese na slušalke. Na predvajalniku se nato pokažeta ikoni za prekinitev klica, če pa smo naprimer prej poslušali glasbo, se predvajanje le-te za čas klica prekine. Tudi pri sprejemu klica ni nič drugače, saj v slušalki ravno tako ne slišimo imena klicočega (če imamo le-tega shranjenega v telefonu), pač pa nas na dohodni klic obvešča kratek ton. Klic nato sprejmemo preko tipke play na mp3 predvajalniku, prav tako pa ga tudi zavrnemo. Trenutno na zaslonu še ni izpisa imena klicočega, vendar pa naj bi bilo to omogočeno s kasnejimi nadgradnjami programske opreme naprave.

Slišnost sogovornika v slušalki je zelo dobra, več pritoževanja pa sem dobil s strani sogovornikov, saj je mikrofon nameščen na sami napravi in če se je le-ta obrnila v narobno smer, se je slišnost močno zmanjšala. Je pa dobra rešitev proizvajalca ta, da je za nošenje okoli vratu izdelal kar priložene slušalke, na katere je pritrdil močnejšo vrvico, tako da skrbi, da bi napravo izgubili praktično ni. Glede oddaljenosti od naprave med pogovorom sem ugotovil, da pogovor lahko poteka do razdalje nekje 5 m, kar je bilo več, ali če je bila vmes kaka ovira, je bilo pogovor nemogoče nadaljevati. Dobra stran pa je, da se pogovor ni prekinil niti, ko sem bil izven dosega.

Slušalka verjetno ne bo primerna za kakega poslovneža, vendar roko na srce, temu segmentu niti ni namenjena. Namenjena je predvsem mladostnikom in rekreativcem, katerim je primarna funkcija naprave predvajanja glasbe in poslušanje radia, da pa jim poleg tega ni potrebno nositi dodatne naprave, ali iskati mobilnega telefona med kolesarjenjem, je vgrajena funkcija prostoročnega telefoniranja več kot dobrodošla.

Pa si na hitro poglejmo še ostale tri funkcije, ki jih naprava omogoča. Kot prvo bom omenil FM radio, kjer si lahko nastavimo 20 postaj. Lahko si jih nastavimo ročno ali pa pustimo elektroniki, da sama najde postajo. Žal naprava ne prikazuje RDS-a, zato je za priljubljene postaje pametno vedeti njihovo frekvenco. Snemalnik zvokov omogoča snemanje sestankov, beležk ali pa naprimer ptičjega petja v naravi. Nastavimo lahko tudi samodejno snemanje ob pričetku govorjenja (voice activated), posnetki pa se na vgrajen pomnilnik shranijo v formatu .amr. MP3 predvajalnik predvaja datoteke, ki jih imamo v osnovnem direktoriju ter v poddirektorijih, predvajati pa zna datoteke, ki so kodirane v območju od 8 do 320 Kbps. Praktično to pomeni, da lahko predvajamo katerokoli mp3 datoteko. Prenos poteka preko USB kabla, priložen je tudi program, ki še olajša pošiljanje glasbe na napravo. Za lepši zvok je vgrajen izenačevalnik zvoka (equalizer), lahko pa si naredimo tudi listo predvajanja naloženih datotek.

Slušalko je na test posodilo podjetje Ram2, d.o.o..

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji