marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
12 ur
V pripravljenosti:
295 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1260 mAh)
Dimenzije:
98,5 x 54,5 x 29 mm
Teža:
144 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 176 x 220 pik
Zunanji zaslon:
monokromatski, 101 x 80 pik

Stopnja sevanja SAR:
1,41 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Z1010 je prvi UMTS telefon, ki je dovolj majhen za vsakodnevno uporabo. Imamo moč razširiti spomin z Memory Stick DUO kartico do 128 MB, kar nam omogoča uporabo telefona tudi kot predvajalnika mp3 datotek. Pohvalil bi tudi mini USB priključek na telefonu, saj je s tem proizvajalec omogočil dokaj hiter prenos podatkov iz telefona na računalnik.

Proti

Z1010 nima vgrajenega slovenskega jezika. Motil me je tudi malenkost slabši sprejem, predvsem na področju, kjer jakost signala niha (vendar pa je to moja osebna ocena!). Marsikoga pa zna zmotiti tudi debelina zaprtega telefona.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Študent naj bo...

Sony Ericsson Z1010


Sony Ericsson Z1010

06.10.2004
Objavil: Dare Gliha

Ko sem na letošnjem CeBIT-u prvič videl Sony Ericssona Z1010 v "živo", se mi je zdel precej zanimiv telefon, saj je eden prvih ponujal videotelefonijo preko omrežja 3G. Vendar pa so ga verjetno pri Sony Ericssonu želeli izpopolniti do potankosti, saj je telefon prišel v prodajo šele sedaj, pri tem pa so jih prehiteli tudi pri Motoroli z modelom A835. Z1010 je bil namreč najavljen že v času CeBIT-a leta 2003. Vendar pa ima Z1010 veliko prednosti pred že omenjeno motorolo, glavna in prva vidna lastnost pa je velikost



ne podpira datum Memory Stick Duo
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Tako je Z1010 oblikovan kot preklopni telefon, katerega mere so, kadar je zaprt, 98,5 x 54,5 x 29 mm, teža pa znaša 144 gramov. To je kar precej, glede na trend majhnih in lahkih telefonov, ki je trenutno prisoten. Ko telefon primemo v roke, najprej opazimo zunanji zaslon, ki je velik 101 x 80 pik, informacije pa se na njem prikazujejo v štirih odtenkih sivine. Na spodnji strani telefona najdemo VGA kamero, zrcalce za snemanje samoportretov in priključek za zunanjo anteno. Pograjati moram mesto kamere, saj se je skoraj vedno dogajalo, da sem med slikanjem čez lečo držal prst. Precej boljša rešitev bi bila postavitev kamere na mesto, kjer se nahaja Sony Ericssonov znak. Na boku telefona pa so dodatne tipke in priključki, in sicer na levi strani tipke za glasnost in razširitveno mesto za pomnilniško kartico Memory Stick DUO (do velikosti 128 MB), na desni strani pa je tipka za kamero ter priključka za slušalke ter mini USB. Predvsem možnost priključitve Z1010 na računalnik preko USB kabla (le-ta je prodajnemu kompletu priložen) toplo pozdravljam, saj je to za uporabnika najcenejša ter najhitrejša možnost prenosa podatkov s telefona na računalnik (sploh v primerjavi z infrardečim vmesnikom ali bluetoothom). Na spodnji strani pa je še priključek za polnjenje ter IR.

Ko telefon odpremo, na zgornji strani zagledamo večji TFT zaslon dimenzij 176 x 220 pik, le-ta pa zna prikazati 65.563 barv. Pod njim se nahaja druga kamera za videoklic (žal je ne moremo uporabiti pri slikanju), nad njim pa še zvočnik. Na spodnjem delu telefona je tipkovnica, ki ima precej velike tipke, tako da s pritiskanjem nanje ni nobenih težav. Prav tako so zelo dobro odzivne. Poleg številčnice pa imamo še tipko za videoklic, štirismerno navigacijsko tipko (tipkam lahko v stanju pripravljenosti dodelimo funkcije, katere največkrat uporabljamo), potrditveno tipko, dve menijski tipki, tipko za hiter dostop do spleta, tipko za brisanje ter tipko za vrnitev za en nivo višje v menijih. Poleg tega pa se v desnem spodnjem kotu nahaja še mikrofon, v levem kotu pa tipka za izklop telefona.

Telefon deluje v omrežjih GSM 900, GSM 1800 ter UMTS. V prodajnem kompletu pa poleg telefona dobimo še baterijo (Li-Ion, 1260 mAH), 220 V polnilec, stereo slušalke, USB kabel za povezovanje z računalnikom, vrvico za nošenje, Memory Stick DUO kartico velikosti 32 MB, adapter za uporabo te kartice kot navadne Memory Stick kartice, zgoščenko s programom za sinhronizacijo in gonilniki ter navodila za uporabo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V pomnilniku telefona je prostora za 510 kontaktov, katerim lahko dodelimo več številk, lastno zvonjenje, sliko za prikaz, oznako za govorno klicanje, elektronski naslov, domači ali poslovni naslov ter komentar. Vendar pa vse te podrobnosti lahko priredimo le kontaktom, ki so v spominu telefona, zato je že na začetku priporočljivo le-te prenesti s kartice SIM v spomin telefona. Govorno klicanje deluje dobro, tako da nisem imel težav s prepoznavanjem niti v malo bolj hrupnem okolju. Govorno klicanje aktiviramo tako, da dlje časa držimo katerokoli od tipk za glasnost na strani telefona. Kontakte lahko dodajamo v skupine, ki si jih ustvarimo sami ter tudi poimenujemo, prednastavljene pa ni nobene. Pohvalim pa lahko nastavitev, ki omogoča izbiro prikaza kontaktov ali iz spomina telefona ali pa kar s kartice SIM.

Sporočila

Telefon podpira kratka (SMS), obogatena (EMS) ter večpredstavna sporočila (MMS). Pri slednjih lahko dodajamo vse običajne komponente (slike, melodije ter tekst), pošiljanje pa je v omrežju UMTS izredno hitro. Če pa se dogodi, da ste s telefonom v prostoru, kjer je slabši signal, se sporočila shranijo v "outbox" ter se pošljejo kasneje, ko pridemo v območje dobrega signala. Za prihajajoča sporočila si lahko nastavimo različne zvoke, vendar pa jih imamo na voljo samo šest prednastavljenih, lastnih pa ne moremo uporabiti. Pri pisanju nam pomaga vgrajen T9, ki pa žal ni v slovenskem jeziku. Prav tako pa lahko v nastavitvah izberemo, katere jezike pri pisanju nam upošteva.

Z1010 ima vgrajen tudi odjemalec elektronske pošte (POP3 in IMAP4), ki deluje odlično. Nastavimo si lahko več računov, naenkrat aktiven pa je lahko samo eden. Preko elektronske pošte lahko pošiljamo tako tekst kot priponke, pripnemo pa lahko vse, kar imamo shranjeno ali na telefonu ali pa na pomnilniški kartici, lahko pa recimo sliko posnamemo preko VGA kamere tik pred pošiljanjem.

Seznami klicev, števci...

Z1010 si zabeleži po 10 klicanih, sprejetih in zgrešenih klicev, vse pa opremi z uro in datumom klica, če pa je klic z iste številke prišel večkrat, pa še s številko števila klicev. Sony Ericsson je zelo dobro poskrbel za izpis teh klicev, saj imamo prikaz le-teh lahko ločen po skupinah ali pa nam jih prikaže skupaj.

Števci nam beležijo čas pogovora za zadnji klic, vse klice ter vse odhajajoče klice. Kar pogrešam pri mnogih telefonih, so števci poslanih SMS in MMS sporočil, ki jih Z1010 ima, beleži pa nam oba tipa sporočil. Števec podatkov pa beleži prenešene in sprejete podatke v zadnji seji ter v vseh sejah, hkrati pa nam prikaže tudi čas, ko smo bili povezani.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon žal ne podpira slovenskega jezika, vendar pa bo to verjetno rešeno v kakšni od prihodnjih različic programske opreme. Profilov imamo sedem (Normal, Meeting, In car, Outdoors, Portable handsfree, Home in Office), vsem pa lahko spremenimo tako ime kot tudi značilnosti (vrsta zvonjenja, vibriranje, osvetlitev zaslona, jakost zvonjenja ...). Melodije so večglasne, in sicer do 74-kanalne, če pa nam to ni dovolj za prepričljiv zvok, nam je na voljo še podpora za mp3 datoteke, naložene pa so lahko tako na kartici kot v spominu telefona. Če si omislite še dodatno, večjo kartico Memory Stick DUO, pa se Z1010 pretvori v pravi pravcati prenosni mp3 predvajalnik (preko priloženih slušalk je zvok dokaj soliden). Zna pa Z1010 predvajati tudi videoposnetke (MPEG4) v formatu 3gp ter zvočni format wav.

Slike zahvaljujoč odličnemu zaslonu izgledajo dobro, vse pa si lahko nastavimo za ozadje telefona ali ohranjevalnik zaslona. Z1010 podpira teme, tako da lahko izgled menijev prilagajamo trenutnemu razpoloženju. Telefon podpira tudi javo, dodatne aplikacije pa si lahko na telefon naložimo preko spleta.

Fotografiranje

Z1010 ima vgrajeni dve VGA kameri ločljivosti 640 x 480 pik, vendar pa lahko za fotografiranje uporabimo le zunanjo, notranjo pa le za video klic. Med videoklicem pa seveda lahko preklapljamo med prikazom slike, ki jo zajema ali notranja ali pa zunanja kamera. Kot sem že na začetku dejal, je pozicija zunanje kamere zgrešena, saj sem jo stalno prekrival s prstom, prav tako pa se pojavlja problem pri slikanju, saj se telefon ne odpre do kota 180 stopinj, tako da je slikanje oteženo. Če bi se telefon odprl do konca (180 stopinj) ali pa če bi bila kamera postavljena na zgornjem delu telefona, tega problema ne bi bilo.

Pri slikanju lahko uporabimo tri velikosti (large 480 x 640 pik, medium 240 x 320 pik in small 120 x 160 pik) in dve vrsti stiskanja (normal, fine), vklopimo nočni način pri zmanjšani svetlobi, lahko izberemo različne efekte slike (black & white, negative, sepia in solarize), za zabavo pa je poskrbljeno z različnimi okvirji, ki jih dodamo sliki. Za skupinsko slikanje je na voljo še samosprožilec, izbiramo pa lahko še, kam se posnetek shrani (kartica ali spomin telefona) ter imena datotek.

Videoposnetki se shranjujejo v formatu 3gp, dolžina pa naj bi bila neomejena, vendar mi je na testu vedno prekinilo snemanje pri 32 sekundah. Dolžino posnetka lahko tudi omejimo. Pri videu lahko prav tako uporabimo efekte ter nočni način, izbiramo pa lahko še, kam se posnetek shrani. Ločljivosti videoposnetka ne moremo spreminjati.
Slike ter videoposnetke prenašamo na telefon preko priloženega USB kabla ter programske opreme, lahko pa jih tudi pošljemo preko MMS sporočil ali preko odjemalca elektronske pošte.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Glede na to, da je Z1010 poslovni telefon, mu ne gre očitati pomanjkanja pripomočkov. Tako najdemo med njimi koledar, alarm, odštevalnik časa, štoparico, kalkulator, music DJ ter igre. V koledarju imamo možnost dnevnega, tedenskega in mesečnega pregleda, izberemo pa si lahko še dan pričetka tedna. Opravilu, ki ga shranimo, lahko nastavimo alarm, ki nas ob določenem času glasovno opomni na bližajoči se dogodek. Alarm lahko nastavimo enkratno ali pa ponavljajoče se, prav tako pa lahko za zvonjenje izberemo lastno melodijo. Ni ga lepšega, ko te zjutraj zbudi kaka nežna balada. Alarmi seveda zvonijo tudi pri ugasnjenem telefonu. Za zabavni del poskrbi vgrajena igra Q*bert ter skladatelj midi melodij Music DJ, na voljo pa imamo še snemalnik zvokov. Lahko pa si na telefon naložimo tako dodatne javanske igre kot tudi programe.

Videoklic

Glavna funkcija Sony Ericssona Z1010 je vsekakor videoklic (le-tega sem testiral med Z1010 in motorolo A835). Zadeva deluje dokaj solidno, vendar pa se pri sliki pojavljajo kocke, pa tudi zvok ni bil najbolj čist, nekajkrat ga je tudi prekinilo. Dejansko pa je ta funkcija še v razvoju, tako da pričakujem v prihodnosti še znatno izboljšanje. Zanimivo pa je videti nasmejane obraze ljudi, ki videoklic vidijo prvič.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za prenos podatkov skrbi GPRS razreda 10 (4 + 1/3 + 2), HSCSD ter UMTS, preko katerega dosežemo hitrosti do 384 kB/s. Za brskanje po spletu skrbi vgrajeni WAP 2.0 brskalnik. Za povezovanje z računalnikom imamo tu kar tri možnosti, in sicer IR, bluetooth ter mini USB (kabel je prodajnemu kompletu že priložen). Vsa potrebna programska oprema je prav tako priložena.

Telefon je na test posodilo podjetje Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki