marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 25 ur (2G) / do 21 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 672 ur (2G) / do 672 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (3400 mAh)
Dimenzije:
164,2 x 85,9 x 9,8 mm
Teža:
220 g

Tip zaslona:
barvni IPS LCD, kapacitiven, občutljiv na dotik, 720 x 1280 pik, 16M barv, velikost 6 palcev

Procesor:
dvojedrni 1,7 GHz
Notranji pomnilnik:
8GB, 1 GB RAM
Stopnja sevanja SAR:
0.46 W/kg (pri glavi) / 0.44 W/kg (pri telesu)
Operacijski sistem:
Windows Phone OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Lumia 1320 ponuja velik zaslon in precej funkcij za manj denarja. Pri tablifonu grajam postavitev gumba za vklop/izklop zaslona, ki je na "nerodnem" mestu, pogrešam odsotnost NFC. Ohišje deluje bolj plastično kot pri dražjih mobilnikih, vendar je tu mogoče zadnji del zamenjati in tako pridobiti popolnoma novo barvo tablifona. Tudi le polovična HD ločljivost zaslona ji ne gre v slabost.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Velika naprava za malo denarja

Nokia Lumia 1320


Nokia Lumia 1320

23.03.2014
Objavil: Dare Gliha

Nokia Lumia 1320 je tablifon nižjega cenovnega razreda, ki ob velikosti ekrana šest palcev in polovični ločljivosti HD ponuja pravzaprav vse načine hitre povezljivosti, hkrati pa omogoča razširitev pomnilnika in s tem še večjo uporabnost.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Očitno se bo na velike mobilnike potrebno počasi navaditi, saj jih sedaj ponujajo že praktično vsi proizvajalci. Osebno sem še vedno mnenja, da je šest palcev za mobilnik preveč, vendar obstajajo uporabniki, ki na to velikost prisegajo.

Na prvi pogled

Oblikovno je Lumia 1320 zvesta seriji, ravno tako se na prvi veliko ne razlikuje od dražje Lumie 1520. Največja razlika je pravzaprav v bolj zaobljenih robovih, ter v dejstvu, da se lahko na Lumii 1320 zadnji del ohišja preprosto odstrani. Sicer to še ne pomeni, da bo uporabnik lahko zamenjal baterijo, vendar so pri Nokii s to potezo lepo skrili ležišče kartice SIM ter prostor za microSD kartico. Hkrati so s tem tudi poskrbeli, da lahko uporabnik prilagodi barvo mobilnika lastni želji in si pač kupi nov zadnji plastični del.

Kot omenjeno je šest palčni zaslon le polovične HD ločljivosti, ta znaša 720 x 1280 pik, vendar mu to ne štejem v slabost. IPS LCD ekran je dovolj kontrasten, barve so žive, črna pa je črna (če gledamo naravnost na zaslon). Tablifon je seveda zgrajen okoli zaslona, kar pomeni, da ni odvečne praznine nad in pod zaslonom. Pod njim najdemo tri gumbe in sicer tipko iskanje, windows in nazaj. Okrog mobilnika so še tipke za glasnost, kamero in vklop/izklop zaslona (ter s tem stanja pripravljenosti), na zadnji strani pa najdemo še lečo kamere in bliskavico. Standardna priključka za polnjenje in slušalke se nahajata na spodnji oz. zgodnji strani tablifona. Na tem mestu bi pograjal namestitev gumba za vklop/izklop zaslona, saj se prevečkrat zgodi, da se le-ta pritisne med rokovanjem s telefonom, kar posledično ugasne zaslon.

Vmesnik

O samem operacijskem sistemu je bilo že pri prejšnjih testih povedano veliko, tako da najbolje, da uporabim kar zapis našega sodelavca Žige Puconje:

Nokia Lumia 920 prihaja z Windows Phone 8 in nam ponuja možnost večopravilnosti. Za prehod med aplikacijami je potreben daljši “touch” na tipko Back (in ne Windows ikono kot bi pričakovali oziroma smo vajeni). "Multitasking" izgled precej spominja na Symbian ali WebOS.

Pri odprtju nastavitev, imamo opcijo dveh pod-menijev: Sistem ali Applikacije. Zaradi povezljivosti tega pametnega telefona, so temu prilagojeni tudi kontakti. Imenik (ang. Phone book) so preimenovali v People HUB. Tukaj se nahajajo vaši prijatelji, ki so razvrščeni med:

- tiste, s katerimi opravljate telefonske klice
- tiste, ki so vaši Facebook prijatelji
- tiste, s katerimi si dopisujete samo preko e-maila.

Zagotovo najbolj zaželena funkcija tega "hub"-a so "Skupine" (ang. Groups). Preko "Skupin" dostopate do prijateljskih Twitt-ov, Facebook statusov, celo do albumov s slikami vaših najbližjih. “The Me Card” je kotiček, namenjen samo vam oziroma vašemu profilu preko katerega, lahko opravite update vašega facebook profila, pogledate ali vas je kdo omenil v Twitter objavi, objavite sliko na Facebook profil, ipd ...

Kamera in programska oprema

Mogoče je še največja slabost (vsaj po specifikacijah) vgrajena kamera, ki ima le »pet« MP. Vendar sam že nekaj časa razlagam, da za dobro sliko število točk pravzaprav ni pomembno. Lumia 1320 ima vgrajen senzor velikosti ¼'', kar omogoča v dobrih svetlobnih pogojih precej uporabne slike. Kamera ima seveda samodejno ostrenje, ki mu je v pomoč tudi vgrajena bliskavica, ki deluje še kot lučka za ostrenje. Vgrajena je tudi sekundarna kamera, vendar pa je ta le ločljivosti VGA in tako za slikanje praktično neuporabna. Seveda ne manjka niti snemanje filmov, ki pa zanimivo poteka pri polni ločljivosti HD 1080p.

Za kamero priporočam prenos aplikacija Nokia Camera, saj tako dobimo precej več nastavitev kot v osnovni aplikaciji.

Precej uporabnikov se je otepalo operacijskega sistema Windows Phone, ker ni bilo aplikacije Instagram. Sedaj to ni več izgovor, saj obstaja BETA različica programa, ki pa deluje enako, kot na ostalih platformah. Tudi Facebook se je potrudil in pripravil prenovljeno aplikacijo za pogovore. Še največja prednost pa je vgrajena podpora programju Office, ki naredi Lumie še posebej privlačne za poslovno okolje.

Zanimivo dobo se tablifon obnese ob gledanju televizije preko aplikacij, ki jih ponujajo naši operaterji. Sam sem preizkusil delovanje aplikacije TViN in lahko le potrdim, da je gledanje televizije na šest palčnem zaslonu otročje lahko opravilo. Pravzaprav nič ne zaostaja za sedem palčnimi tablicami.

V Nokiini trgovini se dnevno najde kakšna nova aplikacija, tako da izgovor na manjše število aplikacij pravzaprav odpade.

Kaj se skriva pod pokrovom?

Ker je Windows Phone precej nepožrešen operacijski sistem tako ni potrebe po močni strojni podpori. Za delovanje Lumie 1320 skrbi čipovje Snapdragon S4 z 1,7GHz dvojedrnim procesorjem ter grafično enoto Adreno 305, tergigabajt vgrajenega pomnilnika RAM. Uporabnikom so namenili 8GB prostora, kar je dovolj, glede na to, da so dodali še možnost razširitve s karticami microSD. Da ne pozabim. Uporabniki dobijo tudi 7 GB prostora v oblaku na Nokiinem SkyDrive-u.

Kot omenjeno baterija ni zamenljiva (vsaj ne s strani uporabnika), njena kapaciteta pa znaša 3400 mAh. Nokia navaja, da bo to dovolj za 21 ur pogovorov ali za 672 ur v stanju pripravljenosti. Verjetno pa je vsem jasno, da so te številke precej pretirane. V praksi sam mobilnik polnim vsak večer, ali največ na dva dni (čeprav baterija takrat še ni prazna).

Nokia ni skoparila pri povezljivosti. Tako Lumia 1320 omogoča LTE, HSDPA, Wi-Fi in bluetooth, na računalnil pa se lahko poveže tudi preko priključka USB.

Končno mnenje

Dandanes je tako, da so si mobilniki precej podobni. Tudi razlike med najboljšim in najslabšim so manjše, kot nekoč. V tem duhu lahko rečem, da je Lumia 1320 popolnoma sposoben mobilnik, ki omogoča vse, kar omogoča močnejša Lumia 1520. Ralzliko malenkost poveča slabša kamera in bolj plastičen občutek ohišja, vendar pa je razlika manjša na vsaj zame bolj pomembnem delu, ki je zaslon. Ta je dovolj dober, čeprav nima polne ločljivosti HD.

Vseeno pa se ne morem znebiti občutka, da velikost šest palcev ali več ni več primerna za mobilnik. Namreč rokovanje z eno roko je precej težavno, tudi za prenašanje je težje. Če pomislimo, da so osnovne tablice velike sedem palcev, pa je smiselnost tako velikega telefona še dodatno vprašljiva.

Neglede na moje pomisleke pa sem prepričan, da bo tudi priljubljenost tablifonov še rasla, saj vedno več uporabnikov želi velik zaslon.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki