marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
87 x 78 x 15,6 mm
Teža:
123 g

Zunanji zaslon:
65536 barvni, 128 x 160 pik

Notranji pomnilnik:
30 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,71 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefon ima kar nekaj dobrih lastnosti in funkcij. V prid mu lahko štejemo prisotnost kvalitetne kamere, in velikega zaslona. Tudi pri zabavi nas ne bo pustil na cedilu, saj se bomo lahko zabavali z igranjem java igric ali pa s poslušanjem glasbe. Zaradi UMTS povezave lahko zelo hitro brskamo po WAP-u.

Proti

Obliko bi lahko v določenih pogledih lahko šteli telefonu tudi v prid, vendar je v več pogledih slaba lastnost. Še posebej pri tipkanju. Pogrešali pa nismo nobene pomembnejše funkcije.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nenavadna oblika

Nokia 7600


Nokia 7600

21.02.2004
Objavil: Andrej Bergant

Nokia 7600 je vsaj po obliki nekaj popolnoma drugačnega, saj se močno oddalji od standardne oblike telefona. Najprej se te oblike ustrašimo in nekaj časa imamo občutek, da nam bo telefon padel iz rok. Ko pa se navadimo oblike, ga brez težav uporabljamo z eno roko. Ko ugotovimo, kaj vse ponuja, se nam zares prikupi. V tej škatlici se namreč skriva fotoaparat, kamera, snemalnik zvokov, predvajalnik MP3 in AAC datotek in še nekaj malenkosti. Težava se pojavi, ko začnemo Nokio 7600 uporabljati kot telefon, kar je tudi njen primarni pomen. Sicer telefoniramo brez težav, nekoliko težje je pisanje sporočil, saj je težko najti pravo tipko



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Obroba ohišja je sicer plastična. Ko pa jo pogledamo, pa imamo občutek, da je polovica res gumijasta, druga polovica pa spominja na material, iz katerega je ponavadi armatura v avtomobilu. Če želimo odstraniti zadnjo ploščico in baterijo ali kartico SIM, moramo odstraniti tudi spodnji del obrobe. Odzivnost tipk je zelo dobra, tudi smerna tipka nas glede tega ni razočarala. Pet tipk se skriva še na dveh stranicah telefona. Dve sta za določanje glasnosti, kot na vseh Nokiah je tudi na tej ena za vklop/izklop in menjavo profilov, ena od preostalih dveh vključi fotoaparat, druga pa začne snemati zvok. Tudi z zaslonom smo bili zadovoljni, saj je tako kot pri Nokii 6600.

Nokia 7600 spada med Nokie serije 40. Vendar je uporabniški vmesnik nekoliko prirejen, predvsem ikone so nekoliko bolj resne in monotone. Model, ki smo ga imeli na testu, je imel še staro različico programske opreme, tako da še ni imel slovenskega jezika. V novejših serijah je le-ta že prisoten. Zelo nas je presenetilo dejstvo, da ima telefon kar 29 MB skupnega pomnilnika. Od ostali Nokij serije 40 pa jo loči tudi možnost povezave preko UMTS omrežja. Prva stvar, ki nam pride na misel, ko slišimo UMTS, je skoraj zagotovo videotelefonija, vendar pa je primarni pomen UMTS omrežja hitrejši prenos podatkov. In Nokio 7600 lahko uporabljamo le v ta namen, saj videotelefonije ne podpira.

V prodajnem paketu dobimo v škatli telefon, baterijo, polnilec in usnjeno vrvico, ki je v prvih dneh uporabe zelo uporabna, da imamo nekoliko boljši občutek. Dobimo pa še belo vrečko, v kateri lahko hranimo telefon, slušalke, prav tako v beli barvi, zgoščenko s programsko opremo in USB kabel.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Za zapise v imeniku uporablja telefon kar skupni pomnilnik, torej 29 MB. Ko v imenik dodajam nov vpis, moramo najprej vpisati samo ime in telefonsko številko. Ostale podrobnosti in številke pa dodajamo naknadno po potrebi. Med podrobnosti lahko shranimo elektronski naslov, internetni naslov, poštni naslov in lastne zapiske. Dodamo lahko tudi več številk. Določimo lahko tudi, katera je primarna. Vsako številko lahko tudi opredelimo glede na vrsto telefona: mobilni, domači, služba ali fax. Za hitrejšo razpoznavnost in večjo preglednost lahko določimo zapisom tudi sliko, ali jo uvrstimo v katero od skupin. Seveda jim lahko določimo tudi glasovni ukaz ali tipko za hitro klicanje.

Skupinam lahko določimo ime po izbiri. Če nas katera od oseb iz skupine kliče, se nam pokaže tudi slika skupine, ki jo lahko določimo sami. Za vsako skupino pa lahko določimo tudi svoj tip zvonjenja. Če imamo na kartici in v pomnilniku različne zapise lahko nastavimo, da nam naenkrat kaže tako zapise, ki so na SIM kartici kot tiste, ki so v pomnilniku telefona.

Imenik lahko urejamo tudi preko računalnika s programom PC suite, sinhroniziramo pa ga tudi z Outlookom.

Sporočila

Kot si lahko predstavljamo, lahko z Nokio 7600 pošiljamo tako kratka (SMS) kot večpredstavna (MMS) sporočila. Prisoten pa je tudi odjemalec elektronske pošte. Pišemo lahko tudi dolga kratka sporočila, ki lahko obsegajo največ tri sporočil, torej 480 znakov. Naenkrat lahko eno poročilo pošljemo več osebam. Lahko si naredimo celo seznam tistih oseb, ki jim večkrat pošiljamo enaka sporočila. Za olajšano pisanje sporočil lahko uporabimo tudi eno od desetih predlog, v katere vstavimo samo še ključne podatke.
V večpredstavna sporočila lahko vstavljamo slike, melodije, zvoke in video posnetke. Sporočilo lahko postavimo tudi na več strani, katerim tudi določimo na koliko časa se menjajo.

Seznami klicev, števci...

Klici se shranjujejo v tri različne skupine, glede na njihov status - neodgovorjene, prejete in klicane številke. V vsaki skupini se shrani zadnjih dvajset številk. Vsaka številka pa ima še podatek o času in datumu klica. Beležijo se tudi časi trajanja klicev. Trajanje zadnjega klica, trajanje prejetih klicev, trajanje klicanih klicev in trajanje vseh klicev.

Podrobne podatke imamo tudi pri števcu GPRS podatkov, kjer se beleži količina prenesenih podatkov in trajanje GPRS povezave. Pri trajanju imamo podatke o zadnji seji in o trajanju vseh sej skupaj. Števec podatkov pa nam pokaže število prejetih in poslanih podatkov v zadnji seji ter v vseh sejah skupaj.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Pri Nokii 7600 si lahko uporabnik prilagodi zelo veliko stavi po svojih potrebah in željah. Začnemo lahko kar s profili. Izbiramo lahko med petimi različnimi, ki jih lahko po svoje prilagodimo. Pri vsakem profilu lahko določimo način zvonjenja, glasnost zvonjenja in ostale večinoma zvočne funkcije.

Nokia 7600 zna seveda predvajati večglasne melodije, ki so lahko največ 24 kanalne. Poleg tipa zvonjenja lahko po soji izbiri določimo tudi sliko za ozadje. Ker ima telefon fotoaparat lahko to sliko naredimo kar sami. Tako slike kot melodije pa lahko naložimo tudi iz WAPa, ali pa z uporabo PC suita.

Za hitrejšo pot do katere od funkcij lahko določimo tudi desno izbirno tipko. Glavni meni lahko gledamo kot mrežo ali kot seznam. Pri mreži so ikone razvrščene tako kot pri Nokiah serije 60, pri seznamu pa so ikone druga pod drugo.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Z Nokio 7600 smo lahko organizirani na vsakem koraku. Že takoj zjutraj nam lahko služi kot budilka, ki se vključi tudi če je telefon ugasnjen. Določimo lahko tudi zvok, s katerim nas bo zbudila. To je lahko standardni zvok budilke, melodija, ki jo imamo v telefonu ali pa naša najljubša pesem v MP3 formatu. Svoja opravila lahko shranjujemo v koledar, ali pa v "to do list". Pri vsakem vpisu v koledar moramo določiti, kakšno opravilo je to (sestanek, opomnik, rojstni dan), opis ter ali želimo, da nas na to telefon opozori z alarmom. Telefon ima vgrajeno tudi mobilno denarnico, ki je zaščitena s kodo. Sem lahko vpišemo podatke o svojih kreditnih karticah (vrsto, številko…).

Nokia 7600 ima ob nakupu naloženi le dve igri, vendar to ne predstavlja nobenega problema, saj lahko naložimo nanjo java igre. Igri, ki sta naloženi pa sta Backgammon in Puzzle. Igro Puzzle na Nokii srečamo prvič, v določeni meri pa spominja na tetris.

Med pripomočki pa najdemo še ostale dodatke, ki smo jih že navajeni. Kalkulator, štoparica, odštevalnik časa in snemalnik zvokov. Morda nekoliko izstopa funkcija, ki nam omogoča dostopanje do funkcij z glasovnim ukazom.

Fotografiranje

Slike, posnete s fotoaparatom, ki ga ima Nokia 7600, se lahko kosajo s slikami Nokiinih telefonov serije 60, saj ima enako VGA kamero. Slikamo lahko v treh kvalitetah – visoki, normalni in osnovni. Poleg običajnih slik lahko delamo tudi nočne posnetke ali portrete, ki so nekoliko manjši in primerni za slike oseb iz imenika. Slike v portretnem načinu imajo velikost 80 × 96 pik. Ostale slike pa so velike 640 ×480 pik. Ko slikamo, lahko vključimo tudi samosprožilec, ki slika po desetih sekundah.

Snemamo lahko tudi video posnetke, ki so veliki 128 × 96 pik. Dolžina posnetka ni omejena s časom ali velikostjo, omejena je le s pomnilnikom, ki je na voljo. Če želimo lahko posnetek omejimo tudi na privzeto velikost, ki je 15 sekund. Videosnemalnik pa poleg slike zajema tudi zvok.

Slike in videoposnetke pa lahko preko kabla, IR povezave ali bluetooth povezave prenesemo na naš osebni računalnik. Lahko jih preko večpredstavnih sporočil ali brezžične povezave pošljemo tudi na kakšen drug telefon.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Nokia 7600 je prav zares opremljena z vsemi možnostmi prenosa podatkov ali povezovanja z drugimi napravami. Za prenos podatkov lahko uporabimo CSD, HSCSD, GPRS ali UMTS povezavo. Prav zagotovo je UMTS najhitrejši, vendar pa se je tudi GPRS kar dobro obnesel. WAP pa je različice 2.0. Tudi pri povezavi z osebnim računalnikom in z nastavitvami za deskanje po internetu nismo imeli večjih težav.

Z osebnim računalnikom ali s katero drugo napravo se lahko povežemo preko kabla, IR ali bluetooth povezave. Kabel na računalnik priključimo preko USB vmesnika. Za prenos slik, videoposnetkov in melodij iz telefona ali na telefon smo uporabili Nokiin PC suite, ki je priložen na zgoščenki. Če se povežemo preko bluetooth povezave, pa lahko brskamo po mapi "public folder" kar z raziskovalcem.

Telefon je za testiranje posodil Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki