marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 450 ur
Dimenzije:
105 x 45 x 18 mm
Teža:
92 gramov

Tip zaslona:
128 x 160 pik, 65 tisoč barv

Notranji pomnilnik:
4 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Dobro leto in pol razlike med predhodnico (7260) in novo 7360 iz kolekcije L'Amour bi lahko prineslo več sprememb v funkcionalnosti, pa jih ni. Tako je zadnja testirana nokia iz te kolekcije pri meni pustila občutek, da so se Finci potrudili zgolj pri dizajnu, na dodatne funkcionalnosti pa pozabili. Saj ne, da bi bila 7360 slab mobilnik – daleč od tega! Vendar danes glede na zmogljivosti in funkcionalnosti spada zgolj v nižji razred (odsotnost bluetootha, zgolj 4 MB pomnilnika in le kamera VGA ločljivosti), po stopničkah navzgor pa jo potegne le lep dizajn in dobra izdelava. Za povprečne uporabnike mobilnikov pa je seveda simpatičen in dober mobilnik, ki mu (razen prej omenjenih "manjkov") pravzaprav ničesar ne gre očitati.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Ljubezen do ... izgleda

Nokia 7360


Nokia 7360

18.05.2006
Objavil: Mojca Giacomelli

Kot zadnja iz kolecije L'Amour je prišla na testiranje nokia 7360. Glede na predhodnico, model 7260 iz (ravno tako) modne serije "Art Deco", je funkcijsko niso kaj dosti posodobili. Dodali so podporo mp3 datotekam, možnost snemanja videoposnetkov in večjo ločljivost zaslona, potem pa se spisek razlik že zaključi.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
samosprožilec
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

V stilu celotne kolekcije

Nokia 7360 je seveda "oblečena" v stilu celotne kolekcije L'Amour, kar pomeni kombinacija usnja, tekstila, kroma in keramike, vse skupaj v dveh barvnih kombinacijah - toplo jantarjeva in kavno rjava (enako kot model 7370). Na testu je bila v prvi barvni kombinaciji - jantarjevi.

Že na prvi pogled ne moremo mimo prepoznavnega "znaka" kolekcije L'Amour. Zaslon je namreč obrobljen s tem znakom - vse skupaj na kromirani podlagi. Le-temu so končno povečali ločljivost iz 128 x 128 na 128 x 160 pik. Druga (manjša) polovica mobilnika je namenjena tipkovnici, ki je razdeljena na dva dela. Zgornji del je namenjen navigaciji.Osrednja tipka je petsmerna navigacijska v oranžni barvi, obkrožena s kromom. Levo od nje je leva podmenijska tipka ter tipka za prevzem klica, na desni pa desna podzaslonska ter tipka za zavrnitev klica. Pametni si je dobro zapomniti, s katero tipko vzpostavimo klic in s katero ga prekinemo, kajti simobila na tipkah, ki nakazujeta uporabo, sta skorajda identična (barvno pa nista ločena). Navigacijska tipka je dobra in lepo sledi našim ukazom. V spodnjem delu je še klasična telefonska tipkovnica, katere tipke pa so v reliefu. Tipke so drugače plastične, in še kar zadovoljivo odzivne. Tipkovnica je osvetljena v nežni oranžni barvi.

Na spodnjem delu najdemo priključek vrste Pop-port, ob njem pa vtičnico za polnilec. Vse pohvale Nokii, ki je že lani poleti spremenila priključek za polnjenje, še vedno pa svojim novejšim telefonom prilaga konektor za primer, da že imamo kakšen starejši polnilec. Na levem boku sta tipki za uravnavanje glasnosti ter za aktiviranje glasovnega klicanja. Na desni strani pa je polno funkcionalen infrardeči vmesnik ter nepogrešljiv znak kolekcije L'Amour. Na vrhu je tipka za vklop/izklop telefona, ki so ji (standardno) dodali še izbor profilov. Na zadnji strani, ki je dopolnjena z usnjem, se nahaja še leča kamere.

Prodajnemu paketu so poleg mobilnika, baterije in obveznih navodil dodali še modne žične slušalke (Nokia Fashion Stereo Hadset HS-31), ki hkrati opravljajo funkcijo antene ter ličen zapestni trak (ki izgleda, kot da bi bil spleten).

V notranjosti nič novega

Nokia tudi z modelom 7360 sledi zgledu npr. 7380, ki so jo glede na predhodnico (nokio 7280), temeljito obdelali od zunaj, znotraj pa le malenkostno. Tudi pri tokrat testiranemu mobilniku je enako – od 7260 se razlike v:
- večji ločljivosti zaslona (sedaj 128 x 160 pik),
- dodani podpori mp3 datotekam za zvonjenje,
- možnosti snemanja videoposnetkov ter
- zelo malenkostni dodelavi imenika.

Zaradi tako minimalnih razlik vas za podrobnosti vabim k branju testa nokie 7260, na tem mestu pa le kratek pregled funkcionalnosti.

Imenik je klasika, kot ga poznamo v drugih serijah 40. Teoretično je prostora za vpis 1000 kontaktov, številka pa se zmanjšuje z večanjem količine podrobnosti, ki jih vpisujemo. Desetim izmed kontaktov lahko dodamo oznako za govorno klicanje, kar stotim pa sliko, ki se bo prikazala ob klicu. Ki je, že znano iz drugih nokij, precej manjhna, tako da je (meni osebno) vseeno, če te možnosti ne bi bilo. Urejanje imenika je možno tudi z že znano programsko opremo – PC Suite. Kontake lahko razporejamo v skupine, vsak je pa lahko v več skupinah. Največje število skupin je 25.

Sporočila ...kratka, večpredstav in e-poštna, dodali pa so še podporo storitvi Pritisni in govori (Push To Talk). Kratka sporočila so lahko dolga do 1000 znakov, večpredstavna (MMS) sporočila pa so lahko velika do 100 KB. Sporočila se shranujejo najprej v pomnilnik telefona, vendar nikjer nisem našla, koliko sporočil se lahko shrani. MMS-sporočila si delijo skupen pomnilnik (ki ga je okrog 4 MB), pri kratkih pa sem prišla do skupne številke 96, pa telefon še ni zajokal o pomanjkanju pomnilnika za SMS-e. Podpora e-pošti je sicer bolj borna, vendar je za silo uporabna.

Pogledali si bomo lahko zadnjih 20 klicev (klicani, neodgovorjeni in prejeti), ki so razvšrčeni po skupinah, vsak zapis pa je opremljen z datumom in uro klica.

Pri nastavitvah ni nobenih posebnosti. Profili, kjer nastavljamo vrsto in način opozarjanja na klic, hkrati pa jim lahko še določimo čas aktiviranja in izklopa. Zelo uporabno (in že znano pri nokiah) npr. za službeni in prosti čas, da ne preklapljamo profilov ročno. Izberemo si lahko svojo temo, sliko za ozadje in določimo ohranjevalnik zaslona. Zaslon je tudi na soncu kar berljiv, sama pa si za ohranjevalnik zaslona najrajši izberem prikaz ure.

Zvočne in slikovne datoteke bomo našli v galeriji, vendar si kaj dosti svobode pri ustvarjanju ne moremo privoščiti. Skupni pomnilnik kapacitete 4 MB je za današnje čase kljub vsemu premalo.

Med pripomočki je nepogrešljiv koledar z dnevnim, tedenskim in mesečnim pregledom, kamor lahko vpisujemo različne dogodke (vključno z opomniki). V koledar lahko zapišemo do 250 različnih zapisov. Poleg tega je tu še beležka, ki je posebej primerna za hitre kratke zaznamke (čeravno je lahko največja dolžina beležke 3000 znakov).
Budilki lahko določimo tudi ponavljanje za dneve v tednu. Poleg budilke so tu še kalkulator, odštevalnik časa in štoparica.
Med aplikacijami najdemo prostor za igre – prednaloženi sta že dve (Backgammon in Puzzle), od klasičnih java-aplikacij pa je naložen konverter. Za dodatne aplikacije je na voljo skupni prosti pomnilnik.
Vgrajen FM-sprejemnik (radio) je precej stalnica pri modelih Nokie, ki pa, kot že znano, deluje le s priklopljenimi slušalkami, ki so hkrati tudi antena.

Fotografije še vedno lahko posnamemo zgolj v velikosti 640 x 480 in 80 x 96 pik, nastavitev pa je precej malo – velikost in kakovost slike, nočni način in samosprožilec. Dobrodošlo je, da lahko zvok kamere popolnoma izključimo. Kakovost posnetih fotografij je v pri normalnih svetlobnih pogojih zadovoljiva, smo pa videli že boljše (pa precej slabših tudi). Nova (v primerjavi s predhodnico) je podpora snemanju videposnetkov (3gp), ki so lahko omejeni ali pa ne, vendar s to zadnjo izbiro lahko precej hitro zapolnimo skupni pomnilnik.

Na področju povezljivosti nič novega. Ostala je podpora EDGE tehnologiji, za pvoezavo z drugimi napravami pa nokia 7360 premore le infrardeči vmesnik ali kabel. Odsotnost modrega zoba je meni osebno precej velik minus, saj le-tega danes najdemo že v telefonih, ki cenovno gledano, zaostajajo za testiranim modelom nokie.

Mobilniki iz kolekcije L'Amour ciljajo na uporabnike, ki jim bo pomembnejši izgled kot sama funkcionalnost telefona. Tako bo tudi nokia 7360 glede na svojo ceno (tako redno kot akcijsko) zagotovo našla precej privržencev. No, verjetno prej privrženk, saj nekako bolj paše ženskam kot moškim.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(57.600,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki