marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
170 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1000 mAh)
Dimenzije:
133 x 52 x 25 mm
Teža:
141 g

Tip zaslona:
barvni, do 4096 barv


zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Kljub temu, da ima Nokia 6650 zaslon, ki je zmožen prikazati "samo" 4096 barv, je ta kljub vsemu zelo dober in prekaša marsikaterega njemu podobnega. Bluetooth povezovanje na vse možne načine je naslednja odlična točka tega telefona. In še tretja pohvalna funkcija - kar 9 MB pomnilnika.

Proti

Žal telefon, ki naj bi bil namenjen delovanju tudi v omrežju UMTS, ne premore odjemalca elektronske pošte. Tudi velikost mu ravno ni odlika, vendar je potrebno vzeti v zakup, da je tudi večina naslednjih telefonov UMTS podobno velikih mer.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Prvi UMTS mobilnik

Nokia 6650


Nokia 6650

05.11.2003
Objavil: Mojca Giacomelli

Nokia 6650 je Nokiin prvi UMTS telefon, ki deluje tako v omrežju GSM kot tudi UMTS. Hkrati pa je to tudi prvi telefon UMTS telefon v Evropi in Aziji nasploh. Prva ugibanja o samem telefonu so se pričela že lanskega septembra, kmalu pa je Nokia ta telefon tudi uradno predstavila. Te dni pa smo imeli priložnost si ogledati in seveda preizkusiti že polno funkcionalen telefon. Žal samo v omrežju GSM, saj je pri nas UMTS še v fazi testiranja, kamor navadni uporabniki nimamo dostopa.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
samosprožilec
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

V dobi majhnih telefonov boste z Nokio 6650 zagotovo zbujali pozornost, saj je za današnje razmere precej velik telefon (ni pa izjema med ostalimi predstavljenimi UMTS telefoni). Tako vas bo zagotovo kakšen "nevednež" vprašal, kateri predpotopni telefon si lastite. :) Tako je skupaj z majhno zunanjo anteno visoka preko 13 cm, precejšen del pa zavzame velik barvni zaslon. UMTS telefonija naj bi prinesla dodatne storitve, ki zahtevajo velike hitrosti prenosa podatkov, velike barvne zaslone, ipd.., kar pa seveda ne more biti stlačeno v majhen telefonček, ki smo jih vajeni. Pa vendar nas kljub tej velikosti Nokia 6650 preseneča. Predvsem zaradi funkcij, ki jih nudi, pohvalno pa je, da ima kar 9 MB pomnilnika (uporabniku je na voljo 7 MB dinamičnega), ki si ga delijo vse funkcije, ki potrebujejo prostor za shranjevanje podatkov. To so imenik, koledar, sporočila, galerija slik, posnetkov in videov, igre in Java aplikacije

Zaslon, ki je zmožen prikazati 4096 barv, je eden boljših in kontrastnejših, tipkovnica je že standardno Nokiina - torej zelo dobra, pohvaliti pa je treba tudi navigacijske tipke. Na začetku smo imeli malce težav s potrjevanjem izbire, saj je potrebno štirismerno navigacijsko tipko pritisniti navzdol, kar pa nam nekako ni šlo dobro od rok. Pod zaslonom se torej nahaja petsmerna navigacijska tipka (gor/dol, levo/desno in pritisk noter za potrjevanje), dve tipki za priložnostne izbire ("soft" tipki) ter klasična zelena in rdeča tipka za prevzem in prekinitev klica. V stanju pripravljenosti imata "soft" tipki predpisani funkciji, in sicer za vstop v galerijo ter v imenik. Edino, kar si lahko prilagodimo, je funkcija navigacijske tipke, in sicer za desno stran. Ob levi strani se nahajajo gumbi za povečanje glasnosti ter gumb za hitro snemanje govornih posnetkov, na desni strani pa je infrardeči vmesnik. Na vrhu je še klasični gumb za vklop/izklop in hitro menjavo profilov ter seveda antena. Na zadnji strani se nahaja leča kamere, ki je pokrita z drsnim pokrovčkom, tako da je zaščitena pred raznimi nevšečnostmi.

Tipkovnica zavzema manjši del telefona, tipke pa so precej majhne, vendar dobro odzivne. Edino, kar zamerimo tipkovnici, je neenakomerna in preslaba osvetlitev.

Telefon omogoča tudi prostoročno telefoniranje z uporabo zvočnika.

O vzdržljivosti baterije ne moremo dati realne ocene, saj je bil telefon premalo časa pri nas, da bi lahko ugotovili le-to ob neki normalni uporabi. V času testa, ko smo jo intenzivno uporabljali skoraj 24 ur na dan (govor, sporočila, slikanje in snemanje, WAP, GPRS in uporaba bluetootha v navezi z računalnikom ter slušalkami), je baterija zdržala en dan.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik telefona lahko shranimo do 500 zapisov, ki jim lahko dodamo podrobnosti, in sicer štiri telefonske in eno fax številko, e-poštni in klasični naslov, URL naslov in opombo. Petdesetim zapisom lahko dodelimo še oznako za govorno klicanje, osmim pa lahko priredimo tipko za hitro klicanje (od 2 do 9). Kljub temu, da ima 6650 vgrajeno kamero, pa zapisom v imeniku ne moremo prilepiti slikice. Lahko pa jih razporejamo v skupine.

Urejanje imenika na telefonu je seveda mukotrpno delo, zato je najboljše, da za to uporabimo osebni računalnik. Sinhronizacija imenika deluje odlično, seveda z uporabo Nokiinega PC Suita. Možnosti za sinhronizacijo podatkov so različne, preverili pa smo z Microsoft Outlookom in odjemalcem Lotus Notes, in sicer preko bluetooth povezave. Imenik na SIM kartici pa lahko urejamo z Nokia Phone Editorjem, z uporabo katerega lahko pošiljamo tudi kratka sporočila. Nikakor pa ne moremo prenesti celega imenika iz kateregakoli drugega telefona na Nokio, enako ni možno tudi obratno.

Sporočila

Kratka in večpredstavna sporočila so dandanes že klasika, Nokii pa zamerimo, da v UMTS telefon ni vgradila odjemalca elektronske pošte. Kar je precej presenetljivo za te vrste telefon, saj vemo, da bo UMTS omrežje omogočalo visoke hitrosti prenosa podatkov, in tako bi bil odjemalec e-pošte zelo zaželena dodatna funkcionalnost. Tako pa lahko posnete slike in video posnetke lahko pošiljamo le preko večpredstavnih sporočil.

Sporočila se shranjujejo v dinamični pomnilnik telefona, lahko pa jih razvrščamo tudi v svoje lastne mape (samo SMS).

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev in števci so že poznani - razvrščeni so na neodgovorjene, sprejete in klicane številke, pri čemer imamo od posamezne osebe le en zapis, čase klicev (če jih je bilo več) pa vidimo v podrobnostih zapisa.

Tudi količino prenesenih podatkov lahko spremljamo, in sicer prejete/poslane/vse za zadnjo sejo ali pa za vse skupaj.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Telefon lahko v kar največji meri prilagodimo svojim željam in potrebam. Tako si lahko nastavimo svoje ozadje in logotip operaterja, prilagodimo vrsto zvonjenja in izbiramo med različnimi barvnimi shemami.

Za prilagajanje okolju, v katerem se gibljemo, so na voljo profili, in sicer jih je pet. Vse izmed njih lahko spreminjamo, ne moremo pa dodajati novih in preimenovati privzetega (General). Profilom lahko določimo predvsem glasnost in vrsto privzetega zvonjenja. Posamezne skupine pa imajo lahko svoje lastno zvonjenje. Ob tem je potrebno omeniti, da ima 6650 kar precej glasno predvajanje zvoka, tako da bomo opozarjanje na klic zagotovo slišali v še tako glasnem okolju.

Slike, melodije in java igre je možno na telefon naložiti preko WAP-a ali z uporabo PC Suita, ki omogoča hkrati še pretvorbo slik in melodij v pravo obliko zapisa. V primeru kakršnekoli povezave s računalnikom pa lahko vsebino mape Galerija na Nokii 6650 pregledujemo in urejamo kar z raziskovalcem. Še vedno pa ni možno sprejemanje slik ali melodij z uporabo bluetootha ali IR vmesnika.

Kot smo že omenili, je uporabniku na voljo kar 7 MB dinamičnega pomnilnika od skupaj 9 MB, količino prostega in zasedenega pomnilnika pa lahko sproti spremljamo v nastavitvah telefona.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Vgrajen je seveda organizator, kamor spada koledar z opomniki, listo opravil in elektronsko denarnico. Budilka je samo ena, določimo pa lahko samo uro bujenja, ne pa tudi npr. ob katerih dnevih naj zvoni. Posameznim zapisom v koledar je možno določiti tudi ponavljanje (dnevno, tedensko, mesečno, letno). Od pripomočkov najdemo še obvezni kalkulator, odštevalnik časa in štoparico ter glasovno ukazovanje. Koledar je možno sinhronizirati z Microsoft Outlookom ali Lotus Notes.

Zaradi podpore javi in velikega pomnilnika je na telefon možno naložiti še precej drugih uporabnih programov in iger, vendar je posamezna java aplikacija lahko velika le do 64 KB.

Fotografiranje in snemanje

Nokia 6650 poleg klasičnega fotografiranja omogoča tudi zajemanje video posnetkov. Fotografije so lahko velike 640 x 480 pik ali pa 128 x 96 pik, slikamo pa lahko v treh različnih kakovostnih načinih (visoka, standardna in nizka). Uporabimo lahko tudi nočni način slikanja in samosprožilec.

Videoposnetki se snemajo v ločljivosti 128 x 96 pik, kar je primerno za pošiljanje preko večpredstavnih sporočil. Tako npr. 15 sekundni posnetek zavzame največ 100 KB pomnilnika, za snemanje pa lahko nastavimo čas, in sicer sta dve možnosti - privzeta dolžina 15 sekund ali pa neomejeno (glede na razpoložljiv pomnilnik). Pri snemanju lahko tudi izključimo zvoke.

Slike in videoposnetke shranjujemo v mapo Galerija, kjer si lahko predmete uredimo po želji (ustvarimo nove mape), na osebni računalnik pa jih lahko prenesemo preko večpredstavnih sporočil ("pošlji na e-mail") ali z uporabo PC Suita. Pošiljanje slike ali posnetka direktno iz telefona z uporabo bluetootha ali IR vmesnika pri tem telefonu ni možno.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Telefon podpira različne vrste prenosa podatkov (CSD, GPRS in HSCSD), in sicer z uporabo kabla, IR vmesnika in bluetootha. Ravno zadnji način brezžične povezave je najelegantnejša in najudobnejša rešitev, saj deluje odlično in brez težav. Tako smo bluetooth uporabili v navezi z osebnim računalnikom za urejanje telefona, sinhronizacijo podatkov ter prenos slik, melodij in java aplikacij. Preizkusili pa smo tudi uporabo bluetooth slušalk, ki pa se niso najboljše obnesle, saj smo uporabili Sony Ericssonovo HBH-60. Nad vzpostavljanjem povezave in glasovnim klicanjem nimamo pripomb, so nas pa (in tudi mi njih) sogovorniki slabo slišali (pojavljajo se je namreč šumenje).

Brskalnik je različice 2.0, hitrost prenosa podatkov preko GPRS pa naj bi bila v GSM omrežju do 57 kb/s, v UMTS omrežju pa do 384 kb/s (navzdol) in 64 k/b ("upload"). Pri uporabi WAP-a smo dobili občutek, da je le ta precej hiter, povezava v internet z osebnim računalnikom pa je bila verjetno počasnejša, saj se je povprečna hitrost vrtela okrog 3 KB/s.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Mobipoint.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki