marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
280 ur
Tip baterije:
Li-ION (820 mAh)
Dimenzije:
90 x 46 x 23.6 mm
Teža:
98 g

Tip zaslona:
barvni TFT, 128 x 160 pik, 262.144 barv
Zunanji zaslon:
barvni CSTN, 96 x 65 pik, 65.536 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,64 W/Kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia 6125 v sebi združuje vse, kar od mobilnika pričakuje povprečen uporabnik. Od glasbenega predvajalnika, razširljivega spomina in iger, preko povezljivosti po protokolu IR, bluetooth in hitrega prenosa preko EDGE tehnologije, do zelo dobre tipkovnice. Ravno tako so pri preklopniku vgradili notranjo anteno, kar ga naredi še privlačnejšega. Mobilnik bo tako všeč tako mladim, kot tudi malo manj mladim.

Proti

Pri mobilniku mogoče moti le malenkost škripajoče ohišje, ter malce slabša zaslona, ki bi glede na specifikacije lahko bila boljša. Mogoče bi lahko vgradili še dodatne tipke za upravljanje glasbenega predvajalnika v zaprtem stanju.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Prepričljiv in preprost

Nokia 6125


Nokia 6125

04.07.2006
Objavil: Dare Gliha

Nokia 6125 je novi preklopnik finskega proizvajalca, za katerega so sami dejali, da združuje navdih in preprostost, ki sta tudi ključ vseh največjih stvari. Preklopnike je Nokia pričela izdelovati šele pred kratkim, a so se v tem času precej naučili, nekatere pomankljivosti pa so še vedno prisotne.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Nokia 6125 tako ponuja sodobne funkcije v klasično preklopnem stilu ohišja.

Izgled & rokovanje

Odet v klasično srebrno črno barvno kombinacijo je model Nokia 6125 prijeten na pogled. Uporabljen material je plastika, na robovih celo s kromiranimi zaključki. Na sprednji strani mobilnika se nahaja kamera, zunanji zaslon ter zvočnik, na straneh so gumbi za glasnost ter kamero in razširitveno mesto za kartice tipa microSD (Transhflash) in IR. Na spodnji strani najdemo še novi 2 mm priključek za polnenje ter priključek Pop-Port. Mere mobilnika znašajo 90 x 46 x 23,6 mm, prenesti boste morali še 98 g njegove teže.

Rokovanje je precej preprosto, brez težav ga uporabljamo z eno roko. V prodajnem paketu najdemo poleg mobilnika še 220 V polnilec AC-3, navodila za uporabo ter stereo slušalke HS-23. Za napajanje skrbi baterija BL-4C, ki temelji na Li-ION tehnologiji, njena kapaciteta znaša 820 mAh, mobilnik pa se z njo napaja do 280 ur v stanju pripravljenosti ter do 5 ur pogovora. Sam sem mobilnik z vključenim bluetoothom uporabljal do nekje 3 dni.

Da ima mobilnik prostor za razširitveno kartico, sem že omenil, za začetek boste morali shajati z 11 MB vgrajenega pomnilnika. Le-ta se razdeli med vse datoteke ali programe, ki jih boste naložili na mobilnik. Mogoče velja omeniti, da mobilnik deluje tudi brez vstavljene kartice SIM, kar sem do sedaj opazil le pri njihovih pametnih mobilnikih.

Zaslon, tipkovnica & meni

Vgrajena zaslona nista ravno biser tehnike, vendar vseeno nekje v zlati sredini. Zunanji CSTN ima ločljivost 95 x 65 pik, prikazati zna 65.536 barv, vendar tega ne pokaže. Boljši in večji je notranji aktivni TFT zaslon, z ločljivostjo 128 x 160 pik, ki zna prikazati 262.144 barv. Zaslon sam ni slab, vendar se nekako ne morem znebiti občutka, da pri Nokii navajajo nekako večje številke, kot jih zaslona dejansko premoreta.

Tipkovnica je ena boljših, ki sem jih imel možnost testirati v zadnjem obdobju. Tipke so velike, izbočene in pravo veselje je na njih pisati naprimer kratka sporočila. Polek klasične numerične tipkovnice se nahaja tu še štiri smerna navigacijska tipka s sredinsko potrditvijo, dve izbirni tipki ter tipki za sprejem in končanje klica. Osvetlitev tipkovnice je v modri barvi.

Malenkostne spremembe je doživel meni, ki je še vedno serije 40, ampak z izboljšavami, ki ga na pogled pripeljejo do občutka uporabe pametnega telefona. Odzivnost je hitra, tako da se zahteve izvršijo praktično istočasno z izbiro. Izgled menija je lahko ali mreža ali seznam, nastavimo si lahko še osebne bližnjice. Izgled lahko preprosto spreminjamo z lastnim ozadjem ali temami.

Imenik, klici in sporočila

Velikost pomnilnika pri Nokiah že nekaj časa ni več izražena v številkah, pač pa le v odstotkih. Tako lahko o številu mest le ugibamo, moja ocena je, da je prostora za minimalno 500 kontaktov. Vsakemu kontaktu lahko priredimo več podrobnosti, od številk, naslova do vzdevka. Kot je že v navadi lahko kontaktom priredimo še lastno sliko ter zvonjenje. Zanimiva je funkcija, ki vsem kontaktom v imeniku doda "sintetično" govorno oznako (napredno glasovno klicanje SIND), ki pravzaprav deluje precej dobro, pa tudi izgovorjava je dokaj pravilna (če seveda pustimo pri strani naglase). Tako za govorno klicanje ne potrebujemo shranjevati lastnih oznak.

Dnevnik klicev je ločen glede na neodgovorjene, prejete in klicane številke, vsi klici skupaj se tudi vodijo v dnevniku klicev. Seveda so vsi klici opremljeni z datumom ter uro klica. Imamo tudi števec klicev, ki beleži trajanje zadnjega klica, vseh prejetih in odhodnih klicev ter vseh skupnih klicev. Tudi števec podatkov je prisoten, beležijo pa se podatki, prenešeni v zadnji seji ter vsi prenešeni podatki (števec je ločen za prejete in poslane podatke).

Pri nokiah je že v navadi, da ne moremo pošiljati EMS sporočil (le kdo dandanes to še uporablja?), lahko pa pošiljamo SMS in MMS sporočila. Slednja so lahko velika do 300 KB. Ne smemo pozabiti še na odjemalca elektronske pošte, ki deluje po protokolih IMAP4, POP3 in SMTP, podpira pa tudi priponke. Mobilnik omogoča še pošiljanje zvočnih sporočil Nokia Xpress, a seveda le na združljive naprave. Pri pisanju nam je v pomoč T9, tudi v slovenskem jeziku.

Kamera

Vgrajena je kamera z ločljivostjo 1,3 MP, slike so tako velikosti 1280 x 1024 pik. Pri slikanju je omogočena do 8-kratna digitalna povečava. Za slikanje uporabljamo oba zaslona, notranjega za normalne slike ter zunanjega za slikanje samoportretov. Velikost slike lahko določimo s stopnjo kvalitete, izbiramo lahko med visoko, normalno ter osnovno. Izberemo lahko tudi tri dodatne nižje ločljivosti in sicer 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240 pik. Predogled posnete slike lahko nastavimo na dolžino tri, pet ali deset sekund, lahko pa ga končamo tudi ročno. Slikamo lahko v normalnem ali nočnem načinu, uporabimo lahko tudi različne učinke. Slikamo lahko tudi zaporedje več slik, pri najvišji ločljivosti znaša to pet slik naenkrat. Ne manjka niti samosprožilec. Posnete slike so povprečne, predvsem bi bila dobrodošla možnost makro posnetkov.

Video posnetki se snemajo v dveh ločljivostih, večja QCIF snema v ločljivosti 176 x 144 pik, nižja pa pri ločljivosti 128 x 96 pik. Pri obeh izbirah se video zapis snema pri 15-ih slikah na sekundo. Tudi tu lahko izberemo kakovost video posnetka in sicer lahko izbiramo med visoko, normalno in osnovno. Snemamo lahko do največ pet minut.

Vse slike in video posnetke lahko prenesemo na računalnik preko bluetootha in IR-ja, lahko pa uporabimo tudi USB kabel (ki prodajnemu paketu ni priložen). Najbolje je, da si na računalnik predhodno namestimo program Nokia PC Suite, ki še olajša delo s prenosom datotek. Možno je še pošiljanje preko MMS-sporočil in elektronske pošte.

Aplikacije in pritikline

Mobilnik podpira delo z večpredstavnimi datotekami, tako da mu predvajanje glasbe v formatu MP3, AAC (oboje lahko uporabimo za zvonjenje) ter tudi WMA (Windows media audio). Vgrajen je predvajalnik glasbe, ki omogoča predvajanje glasbe tudi pri zaprtem mobilniku. Na zunanjem zaslonu se v tem primeru izpisuje tudi trenutno predvajana glasba. Mogoče tu pogrešam še dodatne tipke za upravljanje predvajalnika. Ko se boste naveličali nameščene glasbe, si lahko prižgete vgrajen FM stereo radijski sprejemnik. Slišnost je preko priloženih slušalk dobra.

Mobilnik podpira tudi PPT (pritisni in govori), ki jo pri nas en operater že ponuja. Od aplikacij so nameščene koledar, budilko, opomnike, pretvornik valut, ter še nekatere druge. Tudi igre so nameščene in sicer je nameščenih kar pet (Backgammon II, Golf Tour, Rally 3D, Snake III in Solitaire). Ker mobilnik podpira javo (MIDP 2.0), si lahko dodatne igre in aplikacije preprosto sami naložite. Naložen je tudi Adobe Flash pregledovalnik.

Ne smemo izpustiti še govornega klicanja, ki ga mobilnik ravno tako podpira.

Povezljivost

Nokia 6125 deluje v štirih frekvenčnih območjih (GSM 850/900/1800/1900), kar pomeni, da jo lahko uporabljate na vseh kontinentih. Za prenos podatkov lahko uporabite GPRS (razreda 10), HSCSD, ter EDGE (razreda 10, do hitrosti 236,8 kb/s). Za prenos podatkov skrbi bluetooth različice 2.0 ter IR, možno je tudi povezovanje preko USB kabla (USB 1.1), ki pa paketu ni priložen. Z vgrajenim WAP brskalnikom lahko pregledujemo še xHTML vsebine.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(78.000,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki