marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
6h
V pripravljenosti:
320h
Tip baterije:
Li-Ion (BP-5M) (900 mAh)
Dimenzije:
98.5 x 48.5 x 17 mm
Teža:
111 g

Tip zaslona:
240 x 320

Notranji pomnilnik:
20 Mb
Operacijski sistem:
Symbian
Za

dober zvok, slušalke, primerna velikost, inovativne tipke, umts, edge, bluetooth, usb, dobra kamera

Proti

baterija bi lahko zdržala dlje, nerodne tipke

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Inovativen glasbenik

Nokia 5610 XpressMusic


Nokia 5610 XpressMusic

07.06.2008
Objavil: Klemen Sterle

Glasba bo očitno vse bolj zaznamovala tudi mobilnike. To dokazuje tudi serija xpress music pri podjetju Nokia, katerih mobilnik Nokia 5610 je bil pri nas na testu. Odlikujeta ga predvsem dober in glasen zvok in pa inovativna drsna tipka s katero lahko hitro preklapljamo med radiem, glasbenim predvajalnikom in prvim zaslonom.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled

Mobilnik ima mere 98.5 x 48.5 x 17 mm in je drsnega tipa. Odpiranje se zaključi ravno nad tipkovnico, tako da je tipkanje po zgornjem delu rahlo neprijetno in moteče. Sploh, če imate velike prste ali igrate kako komplicirano igrico. Tudi tipke so malce preveč skupaj oziroma bolje rečeno : hitro pritisneš še na tipko zraven, ko kaj tipkaš. Seveda ne manjkajo 4 funkcijske tipke in pa petsmerna krmilna tipka. Le te si že na zgornjem delu mobilnika. Nad funkcijskimi gubi in krmilno tipko je drsni gumb, ki nas popelje ali med radijske postaje ali pa med naše priljubljene skladbe ki jih imamo shranjene na našem mobilniku. Seveda drsna tipka omogoča tudi prehod na osnovni (prvi) zaslon.

Gledali bomo v zaslon ločljivosti 240 x 320 pikslov, TFT zaslon z16 miljoni barv. Zaslon bi lahko bil malenkost večji. Žepe pa nam bo mobilnik otežil za 111g. Ob strani nas pričakajo še gumb za fotografiranje ter povečevanje glasnosti. Na zadnji strani nas čaka tudi leča 3,2 megapikselnega fotoaparata, poskrbljeno pa je tudi za videotelefonijo, in sicer z sekundarno QVGA kamero). Zgoraj pa imamo vhode za micro USB, polnjenje in pa slušalke.

Mobilnik spremlja baterija Li-Ion 900 mAh (BP-5M), ki naj bi zdržala do 6 ur pogovorov in 320 ur v pripravljenosti. Tu vas moram razočarati, saj je baterija precej slabše narave, nikar pa si ne predstavljajte več kot dneva in pol brez polnilca, če želite aktivno poslušati glasbo.
Mobilnik pa bo deloval v sledečih omrežjih :GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, UMTS 850 / 2100 in UMTS 850 / 1900 (različica za ZDA).

Glasba

Ker je mobilnik v prvi vrsti namenjen glasbi, je prav da na to temo napišem malce več. Vhod za slušalke najdemo na zgornjem delu mobilnika. Za razliko od ostalih iz zadnje serije xpress music je tukaj na voljo 2,5 mm vhod. Mobilnik vsebuje tudi poseben audio čip : AIC33, ki proizvaja zadosti dober zvok in glasnost. Kot upravljalec je zraven bolj gumb za govori/pavza ( igraj/naprej), kot pa kaj resnega.
Slušalke so dobre in dajejo dovolj glasen in dober zvok (niso pa ravno mana iz nebes). V samih nastavitvah si lahko nastavimo marsikaj ( od barve tonov, do nastavitev predvajanja, odmevov, ustvarjami si lahko sezname, ponavljanja....) ne moremo pa si spreminjati teme predvajalnika.
Maksimalna dolžina neprekinjenega predvajanja glasbe znaša 20, 5 h, kar bi moralo biti dovolj tudi za daljše poti (le polnilca ne pozabite vzeti s sabo). Tudi prostorski zvok se obnese zelo dobro, vendar čudežev ne pričakujte, sploh ker ima mobilnik le en zunanji zvočnik.
Poslušamo lahko seveda tudi radio, ki je enostaven za uporabo in s katerim boste hitro našli vašo priljubljeno postajo.
Priporočljiv je tudi nakup spominske kartice, saj je spomin mobilnika porazen : 20 Mb. Če kartice microSD ne priložijo zraven pri operaterju, močno svetujem nakup vsaj 2 Gb kartice (deluje tudi s 4 Gb), saj drugače ne bo nič od glasbenih užitkov.

Sporazumevanje s svetom

Sporočanje lahko opravimo preko telefonskega dela, smsov, mmsov in emailov ter instantega sporočanja (messenger). Seveda ne manjka tudi internetni brskalnik, kateremu hitrost in pretočnost podatkov zagotavlja umts, če pa le tega signala ni pa je na voljo tudi edge in pa stari dobri gprs. Povezovanje z drugimi napravami (predvsem drugimi mobilniki in osebnimi računalniki) nam omogočata microUSB in pa bluetooth. Infrardeči žarek boste zaman iskali.

Aplikacije in zabava

Mobilnik podpira javo. Za krajšanje časa je na mobilnik naloženih tudi par iger poleg že omenjenega radia in glasbenega predvajalnika. V pomoč nam bo svetovni čas, pretvornik, senzor, slovar T9, organizator, beležke, budilka ter štoparica ter glasovni ukazi.

Za beleženje spominov imamo na voljo 3,2 megapikselen fotoaparat z možnostjo snemanja video posnetkov. Največja ločljivost v kateri lahko delamo fotografije je 2048x1536. Fotoaparat premore tudi samodejno ostrenje.

Pogled od zgoraj

Nokia Xpress Music 5610 je posvoje dober izdelek, saj ponuja dobro glasbeno izkušnjo. Zvok je dober, tudi čas predvajanja je soliden. Tudi slušalke niso za v smeti. Glasbene aplikacije so hitro in enostavno dostopne. Želel bi si samo malo bolj zmogljive baterije in več lastnega spomina samega mobilnika

albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki