marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
200 ur
Tip baterije:
Li-Ion (850 mAh (BL-5C))
Dimenzije:
130 x 57 x 26 mm
Teža:
130 g

Zunanji zaslon:
TFT 65536 barv, 176 x 208 pik

Notranji pomnilnik:
3,4 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,72 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Zelo uporaben je operacijski sistem Symbian. Telefon ima precej dobro kamero, seveda pa je zelo dobrodošla tudi nova razporeditev tipk, ter boljši zaslon.

Proti

Telefon skorajda nima negativnih lastnosti, razen velikosti in teže. Očitamo mu lahko tudi to, da deluje samo z Nokiinimi bluetooth slušalkami.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Normalna tipkovnica...

Nokia 3660


Nokia 3660

19.12.2003
Objavil: Andrej Bergant

Nokia 3660 je na prvi pogled skoraj enaka svoji predhodnici, modelu 3650, vendar se kljub vsemu v nečem razlikuje od nje. Na zunanji pogled je zagotovo prijetnejša kot njena predhodnica, saj tipk nima več v krogu, pač pa so razporejene tako, kot vsake druge tipke. Spremembe so vidne tudi na ohišju, ki sedaj zaradi barve deluje bolj kompaktno. Nokia 3660 pa ima izboljšan tudi zaslon, ki lahko sedaj prikaže 65536 barv. Drugih sprememb pa nima.



ne podpira datum MMC
rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Prehod med uporabo 3650 ter 3660 zna biti nekoliko težji, saj v roki držimo po obliki isti telefon. Tako se nam je na začetku dogajalo, da smo pri odklepanju tipkovnice namesto zvezdice pritisnili kar številko štiri ali pet. Tudi pri vstopu v meni se nam je nekajkrat zgodilo, da smo pritisnili na mesto, kjer naj bi bila ta tipka. Vendar, ko se enkrat spet navadimo klasične tipkovnice, je tipkanje nekoliko lažje kot na modelu 3650. Čeprav tudi te tipke niso ravno sanjske, saj so nekoliko preveč natlačene skupaj, še posebno spodaj, ko se še dodatno zožijo.

Več barv na zaslonu sprva ne pride tako močno do izraza, opazi se le, če obe Nokii postavimo skupaj. Ugotovimo, da je slika je bolj jasna in svetla. Boljši zaslon pa se pokaže pri ogledovanju filmov ali večjih slik, tudi vidljivost na soncu je še boljša.

Telefon se drugače ni spremenil prav nič. Baterija je enaka in še vedno ne zdrži več kot 3 dni. Operacijski sistem je tudi enak – Symbian 6.1. Tudi kamera je ostala enaka, prav tako pa je zgodilo tudi s funkcijami. Smerna tipka je enako dobro odzivna. Tudi kartica, ki jo dobimo zraven, je velika 16 MB. Zraven pa dobimo še novo različico programa PC suite.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Pri Nokii 3660 moramo imeti celoten imenik shranjen na telefonu, saj je dostop do tistega na SIM kartici nekoliko bolj zakompliciran. Tudi v sporočila lahko vstavljamo številke smo iz imenika na telefonu. Za imenik ima Nokia 3660 na voljo 3,4 MB dinamičnega pomnilnika. Verjetno ni potrebno posebej omenjati, da lahko vsakemu zapisu dodajamo precej podrobnosti (več številk, domači naslov, naslov elektronske pošte…). Zapisom lahko dodamo tudi sličico, ki se nato prikaže, ko nas nekdo iz te številke kliče. Petindvajsetim zapisom lahko dodamo še glasovno oznako za hitro klicanje, osmim zapisom pa lahko določimo tudi tipko za hitro klicanje.

S PC suitom, ter z uporabo bluetooth ali IR povezave lahko imenik urejamo s pomočjo računalnika.

Sporočila

Poleg kratkih (SMS) lahko z Nokio 3660 pošiljamo ter sprejemamo tudi večpredstavna (MMS) sporočila ter elektronsko pošto. SMS sporočila so lahko tudi daljša od 160 znakov. Vanje lahko vstavljamo slike (črno-bele), vendar se te slike prikažejo le na telefonih znamke Nokia, saj pri Nokii pošiljanje sporočil ne poteka preko obogatenih (EMS) sporočil. V MMS sporočila lahko vstavimo sliko, video in zvočni posnetek.

Elektronsko pošto lahko pošiljamo preko protokola POP3 ali IMAP4, saj ima vgrajen odjemalec e-pošte. Za prejemanje in pošiljanje elektronske pošte lahko določimo več računov.

Pri pisanju katerihkoli sporočil lahko uporabimo tudi različno namenske predloge. Vsa sporočila lahko premikamo tudi po mapah, ki jih lahko ustvarjamo sami.

Seznami klicev, števci...

V mapi dnevnik najdemo prav vse podate o zadnjih klicih, trajanju klicev, ter količini prenesenih podatkih. Klici so razvrščeni po mapah glede na njihov status (neodgovorjeni in prejeti klici ter klicane številke). V mapah so razvrščeni po datumu, poleg pa je tudi podatek o času klica ter o trajanju klica. Zabeleženo imamo tudi trajanje vseh klicev, prejetih klicev… Za hiter pregled lahko pogledamo tudi arhiv, v katerem so po datumu razvrščeni vsi klici in vsa sporočila. Ločimo jih po ikoni, ki stoji pred njimi. Nastavimo si lahko, koliko časa bo telefon te podatke obdržal v pomnilniku (1 dan, 10 dni, 30 dni).

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Nokia 3660 ima 5 profilov, ki jih lahko urejamo po svojih željah. Določimo melodijo in glasnost zvonjenja, glasnost tipk, ipd. Nastavimo si lahko tudi ozadje ter ohranjevalnik zaslona, pri katerem pa lahko izbiramo le med lastnim tekstom ali uro ter datumom. Slike lahko naložimo preko WAP-a, bluetooth ali infrardeče (IR) povezave. Na enak način lahko pridobimo tudi melodije. Nokia 3660 zna predvajati *.mid, *.amr ter *.waw zvoke. Z različnimi programi, eden teh je MP3go, pa lahko predvajamo tudi mp3 zvoke. Pri nalaganju zvokov s pomočjo PC Suita lahko zvoke v različnih formatih tudi spremenimo v waw, da jih nato telefon zna predvajati.

Zgornji dve tipki pod zaslonom sta povsem nastavljivi, tako da lahko nanju nastavimo zelo hitro pot do velikokrat uporabljenih funkcij.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar, beležke, računalo, pretvornik valut, snemalnik, skladatelj, uro in stanje pomnilnika so funkcije, ki jih zna Nokia 3660 opravljati brez dodatnih programov. Pri uri lahko določimo še budilko, ki zvoni tudi, če je telefon ugasnjen. Ne moremo pa spremeniti zvoka za bujenje.

Koledar telefona je narejen zelo dobro in pregledno. Ko najprej vstopimo vanj, se pokaže dnevni pregled opravil za današnji datum, za vseh 24 ur. S smerno tipko se lahko pomikamo po dnevih, preklopimo pa lahko tudi na tedenski ali mesečni pregled.

Serijsko sta na kartico naloženi že igri Snake EX in Mix Pix. Snake EX je različica kače za pametne telefone, ki jo lahko igramo tudi preko bluetooth ali IR povezave s prijateljem. Igra Mix Pix pa je sestavljanka. Naredimo lahko tudi svoje sestavljanke iz slik, ki jih imamo v telefonu.

Prednaložena sta tudi programa Kodak Pitcures in Print, s katerim lahko tiskamo slike, podobe, sporočila, koledar in beležke. Tiskamo tako, da želeno datoteko pošljemo na tiskalnik HP, ki ima podporo za bluetooth. Naložen pa je tudi meni Try & Buy, v katerem so trije programi, ki jih lahko zaženemo trikrat, nato pa jih moramo kupiti. Ti programi so WorldMate, PhotoBase in PhotoSMS.

Fotoaparat in videosnemalnik

Fotoaparat tega telefona lahko štejemo med boljše. Slike so lahko velike do 640 × 480, barvna globina pa je 24-bitna. Slikamo lahko v navadnem ali nočnem načinu ter portrete, ki so manjši (80 × 96) in so primerni za slike v imeniku. Izbiramo lahko med tremi kakovostmi slike – visoka, normalna in osnovna. Določimo lahko tudi, kam se bodo slike shranjevale (pomnilnik telefona ali kartica).

Snemamo lahko tudi videoposnetke. Ob snemanju videa se snema tudi zvok, kar smo morali pri Nokii 3650 posebej omogočiti s pomočjo dodatne programske opreme. Videoposnetki so še vedno omejeni na velikost 95 KB, kar lahko rešimo s programom HipCam. Posnetki so v formatu 3gp.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Nokia 3660 omogoča vse možnosti povezovanja z drugimi napravami ter možnosti za prenos podatkov. Wapamo lahko z uporabo povezave CSD ali GPRS. Za prenos podatkov v navezi z osebnim računalnikom ali dlančnikom pa lahko uporabimo tudi HSCSD povezavo. GPRS je razreda 6 (3+1), WAP pa je verzije 1.2.1. Z drugimi napravami se lahko povezujemo preko bluetooth ali IR povezave.

Telefon je za testiranje posodil Teleray d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki