marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
85 x 46 x 22,9 mm
Teža:
96 g

Tip zaslona:
128 x 128 pik, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,54 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Eleganten preklopni model za nezahtevne uporabnike, brez štrleče zunanje antene. Pomanjkljivosti zunanjega zaslona vsaj deloma nadomeščene s svetlobnimi znaki o raznih dogodkih (zgrešen klic, sporočila …). Podpora sporočilom MMS, java. Sprejemljiva vzdržljivost baterije.

Proti

Sprejem signala precej šepa, kar na območjih s slabšo pokritostjo povzroča težave. Majhen zaslon s slabim odzivnim časom (ghosting) je za današnje čase že zastarel. Ceneno ohišje. Skromno zveneča polifonija. IR morda?

Priloge
Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Nokia

Finski preklopnik

Nokia 2650


Nokia 2650

12.01.2005
Objavil: Matjaž Kovač

V vse bolj konkurenčno ponudbo preklopnih modelov se vse pogosteje vključuje tudi Nokia. Vizualno dokaj neobičajen model, 2650, najdemo v treh barvnih odtenkih. Spada v spodnji cenovni razred, namenjen je manj zahtevnim uporabnikom.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Izgled

Dualband (900/1800 MHz) preklopnik sprva niti ne kaže svoje cenenosti, natančnejši pogled pa da vedeti, da igračka ni ravno višek dovršenosti in tehnike. No, to niti ni njen namen. Hladen vtis daje manj kvalitetno izdelano ohišje in skromen zaslon, ki je tik pred tem, da ga povozi čas (če ga že ni). Je identičen prvim zaslonom serije 40, pozna 4.096 barv, kvaliteta prikazane slike je, vsaj za današnji čas, skromna.

Mobilnik razmeroma majhnih dimenzij preseneča s kotom odpiranja do skoraj 180 stopinj. K lahkotnemu odpiranju pripomore vzmet na vrhu. Notranjost je pokrita s tekstilno-plastičnim materialom, ki je na pregibnem delu mehak. Z malo domišljije (ali morda po popitem hmeljnem napitku) v odprti poziciji spominja na iztegnjen plažni ležalnik.

Na zunanji strani ohišja ni nobenih tipk, le neobičajna izvedba vstavljanja kartice SIM. Ob strani je posebna reža, kjer izvlečemo ležišče, vstavimo kartico in zapremo. Baterije pri tem podvigu ni potrebno odstraniti, če pa vseeno so take želje, je na spodnjem delu za to namenjen minigumb. Navodila priporočajo izklop mobilca med menjavo kartice SIM. Kršenje napisanega ne vodi k popolnemu izklopu, temveč le opozorilu, da ni kartice. Po ponovni vstavitvi, vsaj v večini primerov, mobilnik ponovno vzpostavi zvezo z omrežjem.

Sprehajanje po tipkovnici pušča kremžljave občutke. Boljše izvedbe niso redkost, slabše sem pa tudi že videl. Navigacijske tipke pravzaprav ni. Njeno funkcijo deloma nadomeščajo štiri ločene smerne tipke, možnosti potrditve ni. Tik zraven sta še dve podmenijski (soft) tipki ter tipki za sprejem oz. zavrnitev klica. Osvetlitev tipkovnice sije v beli barvi, vidljivost je dobra tudi v temi. V zaprti poziciji Nokia 2650 ob raznih dogodkih (klicu, zgrešenem klicu, prejetem sporočilu, izgubi omrežja …) spušča ne samo zvočne signale, temveč tudi svetlobne. Ob straneh mobilnika v modrem barvnem tonu mežikajo vgrajene luči LED. Tako je vsaj deloma nadomeščena odsotnost zunanjega zaslona, katerega smo pri preklopnikih vajeni. Če vam "light show" ni všeč, se da zadevo v nastavitvah izklopiti.

Imenik

V pomnilnik telefona je moč shraniti do 256 zapisov, v kolikor ne pretiravamo z vnosom dodatnih informacij. Z obilnimi detajli ob posamezni klicni številki se število vnosov zniža na okrog 100. Vsak vnos lahko otovorimo z do petimi številkami, štirimi podrobnostmi (e-mail naslov, spletni naslov, poštni naslov, beležka) in sliko. Ta se ob klicu prikaže na zaslonu. Za lažji pregled nad vnosi je na voljo pet podskupin, katerim nastavimo logotip in tip zvonjenja. Tako sam meni kot tudi imenik omogočata spreminjanje pogleda. Tipke 2-9 lahko služijo za hitro klicanje. Govorno klicanje ni podprto.

Sporočila

Tipkarske umetnije lahko pošiljamo v obliki SMS- ali MMS-sporočil. Slednje so lahko do kapacitete 100 KB. Pri vstavljanju slik in melodij ni večjih težav. Možno je ustvarjanje lastnih map, v katere sporočila sortiramo. Za lažje pisanje je v pomoč prepoznavanje pisave, T9, tudi v slovenskem jeziku.

Seznami klicev in števci

V meniju Zadnji klici so lično ločeni neodgovorjeni in prejeti klici ter klicane številke. Vsak je opremljen z datumom in časom klica, podatka o trajanju pa ni. Vsaka od list beleži zadnjih 20 vnosov. V istem sklopu najdemo števec podatkov GPRS (vsi poslani/prejeti podatki in zadnja seja). Posebej je ločen merilnik trajanja zadnje seje in vseh sej skupaj. Števec sporočil prav tako ne manjka.

Nastavitve

Ponujenih je pet profilov, katere je moč poljubno preimenovati. Hiter dostop do njih je izvedljiv s pritiskom na tipko za vklop/izklop mobilca. Posameznemu profilu nastavljamo tip zvonjenja, glasnost, zaporedje osvetlitve, vibriranje itd. Profile lahko omejimo tako, da določimo čas veljavnosti.

Poleg ohranjevalnika in ozadja zaslona je na voljo tudi osem barvnih shem menija. Funkcija desne podmenijske tipke je nastavljiva, leva pa privzeto vodi v meni. Najpogosteje uporabljane funkcije je mogoče shraniti med priljubljene, katere so dosegljive direktno iz menija Pojdi na.

Pripomočki

Nabor pripomočkov je cenovnemu razredu primeren. Poleg osnovnih, kot so kalkulator, štoparica (z vmesnimi časi), odštevalnik časa in budilka (s ponavljanjem), najdemo še "to-do" listo in koledar. Pogled vanj je mesečni ali tedenski. Vnesemo lahko pet različnih dogodkov, na željo še alarm ali ponavljanje. Skupno je možno vnesti nekje do 100 zapisov, kateri se po določenem času avtomatsko brišejo.

2650 podpira javo MIDP v1.0. Prednaložene so tri igre: Water Rapids, Bounce in Soccer. Njih kvaliteta ob skromnih zmogljivostih zaslona ni navdušujoča, močno se opazi ghosting.

V galeriji najdemo nekaj slik, ob vsaki se izpiše polno ime datoteke ter velikost. Tudi tu je na voljo možnost kreiranja podmap. Velikost skupnega pomnilnika je okrog 1 MB, stanje je prikazano po posameznih kategorijah (slike, aplikacije, sporočila, imenik).

Povezljivost

Vgrajen je brskalnik WAP različice 1.2.1 z xHTML-podporo. GPRS je razreda 4 (3 + 1). IR vmesnika žal ni, bluetootha pa v tem razredu tako ali tako ni za pričakovati.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki