marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Za in proti

Withings Home za prvo uporabo ne potrebuje zapletenega nastavljanja in je preprosta za upravljanje. Sam bi si želel, da bi priložili daljši kabel za napajanje, precej pogrešam tudi spletno stran za nadzor. Sicer naj bi ta obstajala, vendar je na njej le bližnjica do namestitve aplikacije za nadzor. Pogrešam tudi vgrajeno baterijo za nadzor ob izpadih elektrike. Pozdravljam še možnost uporabe kamere kot otroške varuške in predvajanje uspavanke.

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Withings

Za nadzor doma in otrok

Withings Home

Deli z ostalimi
Withings Home

13.10.2015
Objavil: Dare Gliha

Kamere za nadzor doma so se že dodobra zasidrale med uporabnike. Danes dobimo rešitev nadzora hiše že za vsega nakaj desetakov, vendar tistim najbolj osnovnim manjka predvsem kakovost slike in boljša ločljivost. Pred časom smo na našem portalu že testirali HD rešitev Piper NV, sedaj pa je v naše roke priromala še rešitev podjetja Withings, kamera Home.
Withings je precej uveljavljeno podjetje, ki ima kar nekaj rešitev za uporabnika. Od pametnih osebnih tehtnic, do otroške varuške in pametne ure Activité. To pot pa so nam na test poslali njihov pogled na rešitev varovanja doma, to je kamera HD ločljivosti, ki poleg varovanja vašega doma preverja tudi kvaliteto zraka prostora, kjer se nahaja.

Izgled in Specifikacije

Withing Home je stilsko oblikovana 5 MP kamera visoke ločljivosti HD, ki omogoča 135 stopinjski kot zajema slike in snemanje do 1080p pri 30 slčicah na sekundo. Pri podjetju sicer navajajo, da je to najširši kot na trgu, vendar smo že na našem portalu testirali kamero Piper NV, ki ima kar 180 stopinjski kot. Kamera je precej majhna, kar lahko pripišemo tudi odsotnosti vgrajene baterije, ki bi omogočala nadzor ob izpadih električne energije. Za kamero je prodajnemu paketu priložen tudi namizni podstavek, na katerem lahko sedi kamera, omogoča pa zaradi vgrajenega magneta tudi postavitev pod različnim kotom. Žal pa je to edina možnost namestitve, saj montaža na steno ni predvidena.

Kamera je v osnovi bele barve, okoli nje je nameščen »okvirček« v izgledu beljenega hrasta (kako prikladno, da je tudi moja hišna oprema večinoma v tej barvi). Pokrovček ima poleg lepotne funkcije tudi opcijo zakriti lečo kamere in s tem fizično onemogočiti nadzor (še vedno pa se sliši zvok). Žal moram pograjati tudi Withings, saj ima priloženi napajalnik dokaj kratek kabel in bo večina uporabnikov moral najti nek podaljšek le-tega. Dobra stvar je, da je uporabljen konektor micro USB in je izbira zato precej velika. Kamera ima vgrajen tudi zvočnik, omogoča pa predvajanje govora iz telefona ali predvajanja uspavanke za otroke.

Ob prvi uporabi

Pred prvo uporabo je seveda potrebno postoriti nekaj malenkosti. Kot prvo je potrebno na mobilnik prenesti njihovo aplikacijo (najdete jo tako za iOS kot Android operacijski sistem, ni pa aplikacije za Windows Phone), opraviti registracijo (če se še ne lastite katerega izmed njihovih produktov in imate račun že ustvarjen) ter spariti kamero z aplikacijo. V pomoč pri parjenju je vgrajena barvna lučka, obarva se namreč kar celoten spodnji del kamere. Vsaka izmed štirih barv ima svoj pomen. Utripajoča modra pomeni, da kamera čaka na parjenje, utripajoča oranžna da ni možne povezave, zelena potrdi uspešno namestitev, rdeča pa napako pri namestitvi. Za namestitev tako ni potrebno tehnično znanje, vendar pa nekako moti dejstvo, da se prenos slike in snemanje opravlja preko strežnika podjetja v tujini in ne le lokalno.

Uporaba aplikacije in video v živo

Uporaba aplikacije je zelo preprosta. Ob zagonu je na zgornjem delu živa slika, posneti dogodki za zadnje dva dni pa se razvrstijo spodaj. Žal so to le skupki fotografij, za video posnetke in starejše dogodke bo potrebno seči v žep in dokupit sedem ali 30 dnevno zgodovino. Pri pogledu v živo lahko zajamemo trenutno sliko, lahko kaj sporočimo tistim v prostoru, ali pa predvajamo uspavanko ter prižgemo vgrajeno lučko. Ker kamera spremlja tudi kakovost zraka lahko za ta parameter pogledamo celotno zgodovino. Dobro za informacijo, kdaj je pametno prezračiti prostor.

Senzor premikanja je izredno občutljiv. Tako se je velikokrat dogodilo, da sem na telefon dobil alarm za dogodek, ki se je izkazal za »prazen nič«. Dobra stvar je, da lahko alarmiranje ob dogodkih izključimo, vendar s tem nekako izgubimo prvotno poanto kamere. V nastavitvah snemanja lahko kamero še izključimo, ali pa nastavimo otroški način za uporabo namesto varuške.

V brezplačni različici imamo na voljo še 24 urni pogled za nazaj, ki pa je pravzaprav skupek zajetih slih (time-lapse).Za hiter pregled precej dobra izbira, za kaj več pa žal ne. Nekako bi vseeno pričakoval, da bi v ceni nakupa kamere dobili vsaj osnovno snemanje videa. Vsaj nekaj pa so omogočili tudi v brezplačni različici, to je opcija, da si »posnetke« lahko na mobilnik tudi shranite, izbrišete (tudi točno določen dogodek) ali pa jih delite s prijatelji.

Slika je podnevi dokaj solidna, tudi ponoči načeloma ni zamer, vseeno pa se ne morem znebiti občutka, da to le ni prava ločljivost 1080p. Zanimivo je, da za nočno snemanje uporablja precej majhno IR diodo, ki ne moti pretirano, kar recimo ne morem trditi za konkurenčno kamero Piper NV.

Dodatna prednost kamere pred ostalimi je vgrajeni senzor kvalitete zraka, ki na začetku potrebuje nekaj časa, da se kalibrira. Po tem lahko v aplikaciji preverjamo kvaliteto tako v realnem času, kot za starejše časovno obdobje, dobimo pa seveda tudi obvestila, ko vrednosti presežejo nastavljene kritične parametre.

Lastniki jabolčne ure bodo veseli, da po novem obstaja tudi aplikacija, ki omogoča spremljanje kamere tudi za njihovo napravo.

Cena in prodajni paket

Withings Home ni cenena kamera, saj njena cena znaša nekaj centov manj kot 200 evrov. Poleg same kamere v prodajnem paketu dobite še napajalnik in namizno stojalo. Žal trenutno ne omogočajo nakupa dodatnih pokrovčkov, s katerimi bi kamero prilagodili lastni barvi notranjosti sobe, ravno tako pa pogrešam podaljšek napajalnega kabla.

Cena na dan testa:
199,95
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji