marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

slikaNovosti Huaweia na sejmu IFA 2019 v Berlinu
11.09.2019

Na letošnjem sejmu IFA, ki je potekal od 6. do 11. septembra 2019 v Berlinu, je Huaweijev glavni izvršni direktor, Richard Yu, na uvodnem predavanju govoril predvsem o novostih, ki jih pripravljajo za letošnjo jesen, nekaj pa tudi o tem, kaj so pred kratkim predstavili.

slikaApple predstavil nove iPhone, Apple Watch in iPad
11.09.2019

Apple je včeraj na svojem dogodku predstavil naslednjo generacijo mobilnikov iPhone, katerim so nadeli ime 11, 11 Pro in 11 Pro Max. Poleg mobilnikov so predstavili še novo tablico iPad, uro Apple Watch ter storitev Apple Arcade.

članki

Zlonamerni program ZeuS-in-the-Mobile tudi na Androidu

Deli z ostalimi

22.07.2011
Objavil: Dare Gliha

Konec septembra 2010 je bila odkrita prva različica zlonamernega progama ZeuS-in-the-Mobile (ZitMo), s katero so želeli kiberkriminalci od uporabnikov mobilnega bančništva pridobiti njihove identifikacijske podatke, so zapisali v Kaspersky Labu na svojem blogu.

Sprva je ZitMo ciljal na uporabnike mobilnikov, ki jih poganja operacijski sistem Symbian, kasneje pa so se pojavile tudi različice za Windows Mobile in Blackberry. Vse do julija 2011 ni bilo dokazov, da bi se ZitMo razširili tudi na Android, a temu več ni tako.

ZitMo za Android se bistveno razlikuje od različic za Symbian, Windows Mobile and Blacberry. Funkcionalnost in način delovanja slednjih so si sicer podobni, saj imajo poleg spremljanja C&C številk mobilnika in SMS ukazov zmožnost posredovanja SMS sporočil z izbrane mobilne številke, prav tako pa lahko tudi spremenijo C&C številko.

Različica za Android pa je bolj preprosta. Zagonska datoteka formata .apk in velikosti 19kb uporabniku ponudi možnost namestitve varnostne opreme podjetja »Trusteer«, ki naj bi omogočala varno mobilno bančništvo. V koliko uporabnik zažene datoteko, se mu glavnem meniju pojavi ikona »Trusteer Rapport«, ki po kliku nanjo uporabniku sporoči lažno aktivacijsko kodo, ki jo mora uporabnik kasneje vnesti v aplikacijo.

V prvem koraku namestitve mora uporabnik najprej izbrati vrsto mobilnega operacijskega sistema. V primeru, da izbere Android, ga preusmeri na drugo spletno stran, kjer ga pozove k varnostne programske opreme, ki je škodljiva, in vpisu akivacijske kode. Da zlonamerna koda deluje le na operacijskem sistemu Android priča dejstvo, da aplikacija ob izbiri drugega operacijskega sistema uporabniku preprosto sporoči, da namestitve dodatne programske opreme ne potrebuje.

Kiberkriminalci so aplikacijo naložili tudi na portal »Android Market«. Tam so jo sicer že umaknili, še vedno pa obstaja kar nekaj zrcalnih spletnih strani, ki shranjujejo informacije o programih, potrjenih s strani Googla.

Več informacij o škodljivi aplikaciji si lahko preberete na njihovem blogu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki