marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaLouvre in HTC VIVE Arts predstavljata prvo skupno izkušnjo navidezne resničnosti
19.06.2019

V pariškem muzeju Louvre bodo 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija obeležili z obsežno razstavo, ki bo obiskovalcem na ogled od 24. oktobra 2019. Ob tej priložnosti bo Louvre v sodelovanju s HTC VIVE Arts, s pomočjo naglavnega sistema navidezne resničnosti HTC VIVE, javnosti prvič ponudil tudi možnost virtualnega ogleda življenjske zgodbe Mone Lize, Da Vincijeve najznamenitejše mojstrovine.

slikaTelekom Slovenije uvaja pametno denarnico VALÚ
17.06.2019

Po tem, ko je Telekom Slovenije konec leta 2018 s platformo NEO redefiniral TV-izkušnjo, v družbi nadaljujejo z redefiniranjem uporabe mobitela. Skladno s tem Telekom Slovenije ustvarja celovit ekosistem, ki bo poenostavil naša življenja na področju nakupovanja, naročanja, plačevanja, uporabe storitev pametnih mest in spletne tržnice (e-commerce).

slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

članki

Ženske zdržijo brez telefona dlje kot moški, nihče pa več kot minuto

Deli z ostalimi

31.08.2016
Objavil: Dare Gliha

Med čakanjem na prijatelja, kolega ali celo na pregled pri zdravniku uporabniki zdržijo do 44 sekund preden se dotaknejo svojega pametnega telefona. To razkriva eksperiment, ki sta ga na pobudo Kaspersky Laba izvedli nemška Univerza v Würzburgu in angleška Univerza Nottingham Trent.

Moški niso zdržali niti polovice tega časa, saj so po telefonu posegli že po 21 sekundah, ženske pa je telefon premamil po okoli 57 sekundah.

Za podrobnejši vpogled v odnos, ki ga imajo uporabniki z digitalnimi napravami, so sodelujoči v eksperimentu sami ocenili, koliko časa je preteklo, preden so posegli po svojem telefonu. Večina je odgovorila dve ali tri minute. To kaže na precejšen razkorak med percepcijo in dejanskim vedenjem.

Jens Binder z Univerze Nottingham Trent izpostavlja: »Eksperiment kaže, da so ljudje precej bolj navezani na naprave, kot mislijo. Ko so uporabniki sami s pametnimi telefoni, je njihova uporaba postala povsem običajna praksa. Preprosto niso več spodobni le čakati. Takojšnji dostop do informacij in interakcij prek uporabe pametnih naprav spreminja vlogo slednjih. Naprave bolj kot kos tehnološke opreme postajajo digitalni sopotnik in vez z zunanjim svetom.«

Nadaljnje raziskovanje univerz pa pripeljalo do zaključka, da je lahko nenehno pogledovanje na telefon posledica strahu uporabnikov pred zamujenimi priložnostmi (angl. fear of missing out) v času, ko niso na spletu. Ta strah se je izkazal za bolj značilnega med tistimi uporabniki, ki svoje telefone uporabljajo bolj intenzivno.

»Količina uporabe pametnega telefona in raven zaskrbljenosti sta povezani. Težko je reči, kaj je vzrok in kaj posledica: ali ljudje zaradi strahu pred izostankom od dogajanja začno pogosteje uporabljati svoj telefon ali pa zaradi pogoste uporabe posledično narašča zaskrbljenost uporabnikov, da bodo zamudili dogajanje,« pojasnjuje Astrid Carolus z Univerze v Würzburgu.

Raziskava je prav tako pokazala, da z naraščajočo uporabo telefona narašča tudi stres. Presenetljiv pa je rezultat analize vprašanja o sreči ne splošno, saj razlik med uporabniki, ki pogosto ali manj pogosto uporabljajo telefon, ni. Stres, povzročen z uporabo pametnega telefona, kot kaže nima velikega vpliva na siceršnje dobro počutje uporabnikov.

Med desetminutnim srečanjem so uporabniki svoje pametne telefone v povprečju uporabljali skoraj polovico časa (pet minut). Kot je pokazala že ena od predhodnih raziskav Kaspersky Laba, se dandanes uporabniki močno opirajo na mobilne naprave. Dojemajo jih kot podaljšek svojih možganov in jih uporabljajo kot orodje, ki nadomešča pomnjenje dejstev. Na primer, večina sodelujočih v tej raziskavi se ni spomnila telefonske številke svojega partnerja, spomnila pa se je domače telefonske številka iz otroštva.

»Pametni telefoni so neločljiv del našega življenja. A moramo se zavedati, da so dobrina, ki jo ljudje pogosto razumemo kot samoumevno. Z nenehno prisotnostjo pozabljamo na pravo vrednost pametnih telefonov, saj so na njih shranjeni naši osebni spomini in drugi pomembni podatki,« pojasnjuje David Emm, glavni varnostni raziskovalec pri Kaspersky Labu, in dodaja: »Vse to pa ne predstavlja vrednosti le nam – uporabnikom, temveč tudi kibernetskim kriminalcem. V primeru, da bi slednji prestregli zasebne informacije, bodisi s krajo podatkov ali prek napada z zlonamerno programsko opremo, lahko uporabniki izgubijo svojo vez s prijatelji in povezavo do virov informacij.«

Zadnji dve leti raziskovalci Kaspersky Laba podrobno raziskujejo družbene učinke digitalizacije in kako ljudje postajajo bolj ranljivi pred kibernetskim kriminalom.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki