marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaZa 50 let zaupanja 50 odstotkov popusta
30.09.2019

Popravite zaslon Samsung pametnega telefona z neverjetnim popustom

V zadnjih dveh desetletjih so se telefoni razvijali, postali so "pametni" in nenadomestljivi v vsakdanjem življenju, zato si le težko predstavljamo, da bi preživeli dan brez njih. Naj gre za poslovne obveznosti, pogovor s prijateljem ali preverjanje vremena, pametni telefoni so ključni del tega.

slikaHuawei na prodajna mesta letos razposlal že 26 % več pametnih telefonov kot lani
18.10.2019

Huawei je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje (Q3) letošnjega leta. V prvih treh četrtletjih je Huawei ustvaril prihodke v višini 610,8 milijarde juanov (približno 78,02 milijarde evrov), kar je 24,4 odstotka več kot leto prej. Od tega je neto dobiček znašal 8,7 odstotka.

slikaXiaomi patentiral vogalno zasnovo sprednje kamere
16.10.2019

Oblika monilnika, kjer zaslon zavzema celotno sprednjo površino, je danes že vsakdanja stvar. Čeprav je večina izvedb trenutno namenjena mobilnikom iz višjega cenovnega razreda, se očitno obeta tudi rešitev za cenejše mobilnike.

slikaSamsung zaprl zadnjo tovarno na Kitajskem
14.10.2019

Samsung je zaprl svojo zadnjo tovarno na Kitajskem, ki se je nahajala v kraju Huizhou. V tovarni so še v letu 2017 imeli 6000 zaposlenih, ti pa so izdelali preko 64 milijonov mobilnikov. Zaprtje tovarne ne pomeni, da se Samsung umika iz tega trga.

slikaAli bo Apple vendarle izdal iPhone SE 2?
11.10.2019

Iphone SE je bil predstavljen pred tremi leti, vseskozi pa se okoli njega pojavlja precej govoric o nasledniku. Do sedaj so vse govorice omenjale enako obliko, torej velikost 4,7 palca, namenjen pa bi bil vsem, ki so potrebovali manjši, a še vedno zmogljiv mobilnik.

članki

Zastrupljeni delavci v tovarnah Nokie in Motorole

Deli z ostalimi

25.12.2006
Objavil: Klemen Sterle

V najnovejšem poročilu SOMO (centra za raziskave o multinacionalnih korporacijah) trdi, da se dogajajo sistematične zlorabe v Kitajskih, Tajskih, Filipinskih in Indijskih tovarnah petih največjih proizvajalcev mobilnikov: Nokie, Motorole, Samsunga, Sony Ericssona in LG-ja.

Delavci v tovarni, ki proizvajajo dele za Nokio in Motorolo delajo brez ustrezne zaščite in so izpostavljeni kemikalijam, ki povzročajo kronična obolenja in resne fizične poškodbe.

Raziskovalec SOM-a Joseph Wilde je obrazložil: "Lepo število mednarodnih delavskih, zdravstvenih in varnostnih standardov je kršenih.Posebno v Kitajskih in Tajskih tovarnah, kjer izdelujejo dele za mobilnike. Prizadevanja zaposlenih za izboljšanje delovnih pogojev pa so zatrta s strani lastnikov tovarne.

Raziskave kažejo, da je plača pogosto pod minimumom minimalne plače, ter da počitnice in bolezenske odsotnosti niso plačane. Zaposleni delajo med dvema in petimi urami dnevno, šest ali sedem dni tedensko, brez kakrsnega koli nadomestila za daljši delovni čas. Zdravstvene in varnostne mere so nezadostne. Ni zadosti zaščite pred nevarnimi kemičnimi substancami, delavci pa niso deležni niti primernega usposabljanja za delo z njimi.
Neka ženska je bila celo noseča in je morala storiti splav zaradi komplikacij, ki so ji jih povzočili strupi. Vodstvo podjetja je zavrnilo medicinsko pomoč, s čimer so njeno trpljenje le še podaljšali in povečali.

V tovarni na Tajskem izdelujejo motorje za telefone Nokia. Tu morajo zaposleni kupiti svoje lastne maske in rokavice, zato ker hoče podjetje prihraniti na "višku". Delavci delajo s kovino, ki vsebuje 40% svinca in je tako nevarna, da so jo v nekaterih evropskih državah prepovedali. Tu pa namesto zaščitne opeme dobijo mleko za filtriranje toksinov iz njihove krvi. Prenekateri delavec je že končal v bolnici z diagnozo o nevarni stopnji zastrupitve s svincem.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki