marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaMeizu zapira trgovine in odpušča
16.08.2019

Meizu je očitno zašel v težave, saj iz Kitajske prihajajo novice, da zapirajo fizične trgovine in odpuščajo zaposlene. Glede na navedbe virov naj bi Meizu odpustil kar 30 odstotkov svojih zaposlenih v trgovinah, ostalo naj bi jih le še okoli 1000.

slikaSony Mobile poroča o padcu prodaje že peto četrtletje zapored
14.08.2019

Sony je objavil svoje finančne rezultate za zadnje četrtletje med aprilom in junijem (v internih dokumentih označeno kot Q1 2019). Razkrili so, da se je dohodek na letni ravni povečal za 18 odstotkov, oddelek Electronic Products & Solutions pa je zopet poročal o zmanjšanju prodaje in prihodkov iz poslovanja.

slikaHuawei predstavil porazdeljeni operacijski sistem HarmonyOS
12.08.2019

Huawei je na konferenci za razvijalce HDC predstavil operacijski sistem HarmonyOS. Sistem temelji na majhnem jedru (microkernel) in je zasnovan za zagotavljanje povezane uporabniške izkušnje na vseh napravah in v različnih načinih rabe.

slikaUporabniki bi se odrekli družbenim omrežjem v zameno za večno zasebnost osebnih podatkov
09.08.2019

Vsak četrti (38 %) potrošnik bi se odrekel profilom na družbenih omrežjih, če bi si s tem zagotovil zasebnost svojih osebnih podatkov do konca življenja. Strah okoli zaščite digitalne zasebnosti je povzročil, da so potrošniki bolj zaskrbljeni glede uporabe in deljenja svojih osebnih podatkov na internetu.

slikaHuawei po polovici leta zabeležil 23,2-odstotno rast prihodkov
07.08.2019

V prvem polletju letošnjega leta (H1 2019) je Huawei ustvaril prihodke v višini 401,3 milijarde juanov (približno 52,576 milijarde evrov), kar je 23,2 odstotka več kot leto prej. Od tega je neto dobiček znašal 8,7 odstotka.

članki

Zastrupljeni delavci v tovarnah Nokie in Motorole

Deli z ostalimi

25.12.2006
Objavil: Klemen Sterle

V najnovejšem poročilu SOMO (centra za raziskave o multinacionalnih korporacijah) trdi, da se dogajajo sistematične zlorabe v Kitajskih, Tajskih, Filipinskih in Indijskih tovarnah petih največjih proizvajalcev mobilnikov: Nokie, Motorole, Samsunga, Sony Ericssona in LG-ja.

Delavci v tovarni, ki proizvajajo dele za Nokio in Motorolo delajo brez ustrezne zaščite in so izpostavljeni kemikalijam, ki povzročajo kronična obolenja in resne fizične poškodbe.

Raziskovalec SOM-a Joseph Wilde je obrazložil: "Lepo število mednarodnih delavskih, zdravstvenih in varnostnih standardov je kršenih.Posebno v Kitajskih in Tajskih tovarnah, kjer izdelujejo dele za mobilnike. Prizadevanja zaposlenih za izboljšanje delovnih pogojev pa so zatrta s strani lastnikov tovarne.

Raziskave kažejo, da je plača pogosto pod minimumom minimalne plače, ter da počitnice in bolezenske odsotnosti niso plačane. Zaposleni delajo med dvema in petimi urami dnevno, šest ali sedem dni tedensko, brez kakrsnega koli nadomestila za daljši delovni čas. Zdravstvene in varnostne mere so nezadostne. Ni zadosti zaščite pred nevarnimi kemičnimi substancami, delavci pa niso deležni niti primernega usposabljanja za delo z njimi.
Neka ženska je bila celo noseča in je morala storiti splav zaradi komplikacij, ki so ji jih povzočili strupi. Vodstvo podjetja je zavrnilo medicinsko pomoč, s čimer so njeno trpljenje le še podaljšali in povečali.

V tovarni na Tajskem izdelujejo motorje za telefone Nokia. Tu morajo zaposleni kupiti svoje lastne maske in rokavice, zato ker hoče podjetje prihraniti na "višku". Delavci delajo s kovino, ki vsebuje 40% svinca in je tako nevarna, da so jo v nekaterih evropskih državah prepovedali. Tu pa namesto zaščitne opeme dobijo mleko za filtriranje toksinov iz njihove krvi. Prenekateri delavec je že končal v bolnici z diagnozo o nevarni stopnji zastrupitve s svincem.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki