marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaTelekom Slovenije uvaja pametno denarnico VALÚ
17.06.2019

Po tem, ko je Telekom Slovenije konec leta 2018 s platformo NEO redefiniral TV-izkušnjo, v družbi nadaljujejo z redefiniranjem uporabe mobitela. Skladno s tem Telekom Slovenije ustvarja celovit ekosistem, ki bo poenostavil naša življenja na področju nakupovanja, naročanja, plačevanja, uporabe storitev pametnih mest in spletne tržnice (e-commerce).

slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

slikaHuawei najavil posodobitev na EMUI 9 tudi za starejše telefone
07.06.2019

Huawei je pripravil posodobitev na EMUI 9, ki temelji na operacijskem sistemu Android 9, tudi za starejše modele telefonov. Posodobitev bo na voljo za modele iz leta 2016, kot sta Huawei Mate 9 in Huawei P10, njihovim lastnikom pa bo prinesla možnost uživati v uporabniški izkušnji najnovejšega sistema.

članki

Zastrupljeni delavci v tovarnah Nokie in Motorole

Deli z ostalimi

25.12.2006
Objavil: Klemen Sterle

V najnovejšem poročilu SOMO (centra za raziskave o multinacionalnih korporacijah) trdi, da se dogajajo sistematične zlorabe v Kitajskih, Tajskih, Filipinskih in Indijskih tovarnah petih največjih proizvajalcev mobilnikov: Nokie, Motorole, Samsunga, Sony Ericssona in LG-ja.

Delavci v tovarni, ki proizvajajo dele za Nokio in Motorolo delajo brez ustrezne zaščite in so izpostavljeni kemikalijam, ki povzročajo kronična obolenja in resne fizične poškodbe.

Raziskovalec SOM-a Joseph Wilde je obrazložil: "Lepo število mednarodnih delavskih, zdravstvenih in varnostnih standardov je kršenih.Posebno v Kitajskih in Tajskih tovarnah, kjer izdelujejo dele za mobilnike. Prizadevanja zaposlenih za izboljšanje delovnih pogojev pa so zatrta s strani lastnikov tovarne.

Raziskave kažejo, da je plača pogosto pod minimumom minimalne plače, ter da počitnice in bolezenske odsotnosti niso plačane. Zaposleni delajo med dvema in petimi urami dnevno, šest ali sedem dni tedensko, brez kakrsnega koli nadomestila za daljši delovni čas. Zdravstvene in varnostne mere so nezadostne. Ni zadosti zaščite pred nevarnimi kemičnimi substancami, delavci pa niso deležni niti primernega usposabljanja za delo z njimi.
Neka ženska je bila celo noseča in je morala storiti splav zaradi komplikacij, ki so ji jih povzočili strupi. Vodstvo podjetja je zavrnilo medicinsko pomoč, s čimer so njeno trpljenje le še podaljšali in povečali.

V tovarni na Tajskem izdelujejo motorje za telefone Nokia. Tu morajo zaposleni kupiti svoje lastne maske in rokavice, zato ker hoče podjetje prihraniti na "višku". Delavci delajo s kovino, ki vsebuje 40% svinca in je tako nevarna, da so jo v nekaterih evropskih državah prepovedali. Tu pa namesto zaščitne opeme dobijo mleko za filtriranje toksinov iz njihove krvi. Prenekateri delavec je že končal v bolnici z diagnozo o nevarni stopnji zastrupitve s svincem.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki