marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

APEK-ova začasna odločba ogroža konkurenčnost na mobilnem trgu


26.05.2009
Objavil: Uredništvo

Nedavni ukrepi Agencije za pošto in elektronske komunikacije na veleprodajnem mobilnem trgu so močno zamajali s težavo postavljene temelje konkurenčnosti trga. Odločba z ekonomsko neutemeljeno ceno zaključevanja klicev postavlja nekatere mobilne operaterje, med njimi tudi Tušmobil, v neenakopraven položaj glede na predhodnike.

Tako je resno ogrožena konkurenčnost trga, od katere so imeli do sedaj dokazano največ koristi uporabniki.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije je z zadnjim ukrepom močno ogrozila težko priborjene zametke konkurenčnosti ponudbe mobilnega trga, ki sicer še zdaleč ni evropsko primerljiva. Začasna odločba o ceni zaključevanja klicev izkrivlja konkurenco mobilnih operaterjev, saj že na prvi pogled viša dobičke že tako superdominantnega operaterja, ki ima evropsko nepredstavljivo visok tržni delež, vsem ostalim operaterjem pa administrativno določa cene zaključevanja klicev, ki jih niža celo pod same stroške.

V najhitreje rastočem mobilnem operaterju zadnjih let v Sloveniji Tušmobilu opozarjajo, da je začasna odločba zakonsko predvideno orodje, ki se uporablja v primerih potrebe po zaščiti življenja in zdravja ljudi, javnega reda in miru ipd., tako da je bliskovita intervencija APEK v zvezi s "ceno zaključevanja klicev v javnih mobilnih omrežjih" povsem nepričakovano in nerazumljivo dejanje. Neutemeljeni posegi regulatorja tako predstavljajo grožnjo in velik korak nazaj v konkurenčnosti slovenskega mobilnega trga, ki se je po letih stagnacije po prihodu Tušmobila ponovno razživel. To je mogoče razbrati tudi iz poročil Evropske komisije, ki v zadnjem poročilu ugotavlja, da je večja konkurenca na trgu mobilnih storitev Slovencem omogočila več deset milijonske prihranke, tudi po zaslugi prihoda Tušmobila, zato so takšne odločitve državnih organov povsem v nasprotju z oglaševanim namenom "varovanja konkurence in koristi potrošnikov".

Za zaščito potrošnikov in načel učinkovite konkurence Tušmobil predlaga razveljavitev odločbe v določenih delih. Samo takšna rešitev bi po pridobljenih neodvisnih strokovnih mnenjih pomenila ponovno vzpostavitev ravnotežja in s tem nadaljnjo možnost za razvoj konkurenčnosti ponudbe na slovenskem trgu mobilnih komunikacij.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki