marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaPrvi pametni telefon s petimi zlatimi oznakami DXOMARK 2024
18.03.2024

HONOR je s svojim najnovejšim modelom pametnega telefona Magic6 Pro ponovno na novo definiral meje segmenta prvokakovostnih pametnih telefonov. HONOR Magic6 Pro je prvi pametni telefon, ki mu je DXOMARK 2024 podelil pet zlatih ocen.

slikaApple je določil čas za dostop do alternativnih trgovin z aplikacijami po izstopu iz EU
15.03.2024

Apple je končno razkril, kakšna je napovedana politika “gone for too long” (politika predolgega odhoda) do uporabnikov, ki so si naložili aplikacije izven trgovine AppStore in zapustijo Evropsko unijo. To obdobje je sedaj točno določeno, in sicer 30 dni.

slikaTelefon z Androidom lahko sedaj uporabljate kot kamero v operacijskem sistemu Windows 11
13.03.2024

Najnovejši dodatek k programu Windows Insider je možnost uporabe telefona ali tabličnega računalnika s sistemom Android kot spletne kamere. Uporabniki Windows 11, ki so vključeni v program Insider, lahko zdaj med videokonferenčnimi sejami kot spletno kamero uporabljajo vse telefone ali tablične računalnike z operacijskim sistemom Android 9.0 in novejšim.

slikaApple je imel sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov v letu 2023
11.03.2024

V novem poročilu družbe Counterpoint Research je navedeno, da je imel Apple leta 2023 sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov, kar se je zgodilo prvič. Preostala tri mesta v prvi deseterici je zasedel Samsung.

članki

Telemachov test mobilnih hitrosti prihodnosti


25.05.2017
Objavil: Thomas Bergant

Evolucija razvoja hitrosti podatkovnega prenosa na mobilnikih se pomika proti hitrosti 5G. Telemach je zato skupaj s tehnološkim partnerjem Huawei, katerega tehnologija omogoča Telemachovo 4G omrežje, pripravil test teoretičnih hitrosti 4,5G omrežja, ki predstavlja stopnjo prehoda na 5G in bo v prihodnosti na voljo tudi končnim uporabnikom.

Pri testiranju je Telemach uporabil opremo, ki je že v komercialni uporabi, poleg tega pa so za doseganje hitrosti obstoječim frekvenčnim spektrom dodali tudi TDD frekvence 2,3 GHz, ki jih je za namen testiranja dodelila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS). Poleg laboratorijskih, so bili narejeni tudi testi v »živem« okolju. To pomeni, da so bili na omrežju v času testiranja prisotni tudi obstoječi uporabniki, kar je omogočilo realne podatke o doseženih hitrostih. Namen testiranja je bil z opremo, ki je trenutno na voljo, preveriti kako funkcionirajo hitrejši podatkovni prenosi. »Želeli smo testirati teoretične nazivne hitrosti med CPE napravo in bazno postajo. Na testiranju v živem okolju so bile dosežene hitrosti do 780 Mbps,« je rezultate komentiral Milan Berlič, direktor mobilnega omrežja v Telemachu.

Pomembno je tudi, da se bo mobilni prenos podatkov v prihodnosti uporabljal ne zgolj na mobilnih aparatih temveč tudi na ostalih »pametnih napravah«, kot so televizije, pametne hiše ipd., za kar bodo uporabniki potrebovali višje hitrosti podatkovnega prenosa. Kot izpostavlja Ian Butler, vodja radijskega omrežja v Telemachu: »Vsem je lepo gledati televizijo na mobilnem aparatu, nas pa zanima, kako to prenesti na velik ekran, na televizijo. To želimo ponuditi uporabnikom, vedno nekaj več in nekaj novega.«

S testom je Telemach dokazal, da je z združevanjem frekvenčnih spektrov in posledičnim omogočanjem večje kapacitete, mogoče dosegati tudi sedemkrat višje hitrosti kot v obstoječem 4G omrežju. Ob tem velja opozoriti, da se bodo v prihodnosti na delovanje omrežja 5G morali pripraviti tudi ponudniki mobilnih aparatov, saj bodo morali slednji podpirati tovrstno hitrost podatkovnega prenosa.

Milan Berlič: »Pri Telemachu nam Huawei zagotavlja najsodobnejšo opremo, ki bo omogočala nemoteno delovanje in koriščenje tudi v prihodnosti, ko bomo dosegali še višje hitrosti podatkovnega prenosa. Oprema se je do sedaj izkazala za zelo učinkovito, saj nam obstoječa tehnologija omogoča tudi nadaljnji razvoj.«

Telemach je sicer v zadnjem obdobju svojo pokritost z baznimi postajami konkretno razširil tudi na ruralna območja, kjer nemoteno deluje prenos podatkov s hitrostjo LTE. Z uvedbo »podatkovnega šoka«, s katerim je Telemach znatno povečal količino podatkovnega prenosa v mobilnih paketih VEČ, se je občutno povečala tudi uporaba mobilnega interneta pri uporabnikih. Telemach je po 1. maju 2017, odkar so na voljo povečane količine podatkov, zabeležil 25 % višjo količino prenosa podatkov, ponekod tudi do 40 %. »Kljub izjemno velikem povečanju količine prenosa podatkov, naša oprema še naprej omogoča nemoteno uporabo, kar je za nas zelo pozitiven podatek in dokaz, da smo na pravi poti. Kljub temu pa se seveda vlaganja v razvoj omrežja in napredek nadaljujejo,« zaključuje Milan Berlič.

Ugotovitve testiranja je Telemach posredoval tudi AKOS-u.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki