marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaPrvi pametni telefon s petimi zlatimi oznakami DXOMARK 2024
18.03.2024

HONOR je s svojim najnovejšim modelom pametnega telefona Magic6 Pro ponovno na novo definiral meje segmenta prvokakovostnih pametnih telefonov. HONOR Magic6 Pro je prvi pametni telefon, ki mu je DXOMARK 2024 podelil pet zlatih ocen.

slikaApple je določil čas za dostop do alternativnih trgovin z aplikacijami po izstopu iz EU
15.03.2024

Apple je končno razkril, kakšna je napovedana politika “gone for too long” (politika predolgega odhoda) do uporabnikov, ki so si naložili aplikacije izven trgovine AppStore in zapustijo Evropsko unijo. To obdobje je sedaj točno določeno, in sicer 30 dni.

slikaTelefon z Androidom lahko sedaj uporabljate kot kamero v operacijskem sistemu Windows 11
13.03.2024

Najnovejši dodatek k programu Windows Insider je možnost uporabe telefona ali tabličnega računalnika s sistemom Android kot spletne kamere. Uporabniki Windows 11, ki so vključeni v program Insider, lahko zdaj med videokonferenčnimi sejami kot spletno kamero uporabljajo vse telefone ali tablične računalnike z operacijskim sistemom Android 9.0 in novejšim.

slikaApple je imel sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov v letu 2023
11.03.2024

V novem poročilu družbe Counterpoint Research je navedeno, da je imel Apple leta 2023 sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov, kar se je zgodilo prvič. Preostala tri mesta v prvi deseterici je zasedel Samsung.

članki

Starše skrbi spletna varnost otrok, a se z njimi o tem ne pogovarjajo dovolj


27.09.2019
Objavil: Dare Gliha

84 % staršev po vsem svetu skrbi varnost njihovih otrok na spletu, čeprav v povprečju v času celotnega otroštva namenijo le 46 minut za pogovor z otrokom o spletni varnosti. Pri tem več kot polovica (58 %) vprašanih za pogovor o tej temi porabi manj kot 30 minut.

Varnost in zasebnost otrok na spletu postaja ena od glavnih skrbi današnjih staršev. Te skrbi so dobro osnovane, saj ima, glede na raziskavo Kaspersky, vsak deveti otrok, star od sedem do 12 let, napravo, pametni telefon ali tablico, s katero se lahko poveže na internet. Vsak drugi starš (64 %) se pri tem strinja, da njihovi otroci na spletu preživijo preveč časa. To pomeni, da čas, ki bi sicer bil namenjen za ostale aktivnosti in radosti otroštva, raje preživijo pred ekranom in so tako neprestano izpostavljeni številnim tveganjem.

Starši kot najbolj nevarno spletno tveganje za otroke prepoznavajo škodljivo spletno vsebino, kot je spolnost ali nasilje (27 %), sledi možna odvisnost od internete (26 %) in skrb, da bo otrok prejel anonimno sporočilo oz. vsebino, ki ga bo nagovarjala v nasilne ali druge neprimerne aktivnosti (14 %).

Ob tem 81 % staršev verjame, da je skupna odgovornost staršev in šol, da otroke učijo o spletni varnosti, jim razložijo nevarnosti, ki jim pretijo med brskanjem po internetu, in tako zmanjšajo morebitna tveganja. Hkrati 86 % staršev meni, da so oni v boljšem položaju kot šole za razlago te teme, saj jim otroci bolj zaupajo.

Glede na to, da starši prepoznavajo svojo odgovornost za svetovanje otrokom o spletni varnosti, pa za to kljub temu porabijo manj kot uro časa, rezultati raziskave Kaspersky kažejo, da je tak pogovor za starše težek. Ob tem so straši kot največje izzive pogovora o spletni varnosti z otroci izpostavili:

• Razlaga groženj na način, da bo otrokom razumljiv in se bodo z njimi lahko poistovetili (60 %).
• Doseči, da bodo otroci grožnje jemali resno (51 %).
• Odvrniti otroke, da bi sledili oz. jim dali samozavest, da ne sledijo pritiskom vrstnikov (42 %).

Emma Kenny, vodilna psihologinja, televizijska in radijska voditeljica ter kolumnistka, ki trenutno sodeluje z družbo Kaspersky, je komentirala ugotovitve raziskave: »Povsem razumljivo je, da starši ne želijo, da bi otroci imeli strah pred uporabo interneta. A pri tem je bistveno, da ne zavzamejo premalo strogega pristopa do spletne varnosti. Uravnoteženost je ključna in ozaveščen otrok je varen otrok. Starši tako z izboljšano komunikacijo o spletni varnosti in primernem obnašanjem na spletu zagotovijo, da njihovi otroci od kibernetskega življenja odnesejo pozitivne plati, hkrati pa jih ne skrbi vedenje otrok na spletu. Otroke je seveda treba zaščititi in starši lahko to storijo tako, da najprej sebe poučijo o spletnih mestih, ki jih obiskujejo njihovi otroci, ter z njimi preživijo čas, ko ti brskajo po spletu. Hkrati pa uporabljajo zanesljivo varnostno rešitev, ki ščiti njihove otroke pred neprimerno ali žaljivo vsebino.«

Jasno je, da morejo starši začeti z bolj osebnim in pogovornim pristopom za ustvarjanje varnih spletnih izkušenj ter pri tem uporabiti orodja, ki jim lahko pomagajo pri teh pogovorih.

Tako Marina Titova, vodja produktnega marketinga za potrošnike v družbi Kaspersky, izpostavlja: »Žal moramo sprejeti dejstvo, da internet otrokom omogoča stik z vsebino, za katero ne želimo, da bi jo videli. Skrbi o varnost in zasebnosti otrok na spletu so tako danes med najbolj pomembnimi za starše, še posebej ker vemo, kako težko se je o teh temah pogovarjati z otroci, da ti res poslušajo. Zato je družba Kaspersky predana snovanju varnostnih rešitev in priporočil za vso družino, ki so pomirjajoče tako za starše kot otroke.«

Raziskavo jo je naročila družba Kaspersky, izvedlo pa podjetje za tržne raziskave Savanta.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki