marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Starše skrbi izpostavljenost njihovih otrok in starejših družinskih članov spletnim nevarnostim


04.11.2015
Objavil: Dare Gliha

Kar 30 odstotkov staršev se sooča z občutkom izgube nadzora nad tem, kaj njihovi otroci vidijo in počnejo na spletu, je pokazala nova raziskava Kaspersky Laba in B2B International. 33 odstotkov staršev v Evropi je tudi v skrbeh, da navezanost njihovih otrok na splet prerašča v zasvojenost. Poleg tega veliko odraslih skrbi ranljivost njihovih digitalno aktivnih staršev in starih staršev na spletu.

Več kot polovica evropskih anketirancev (52 odstotkov) verjame, da število spletnih groženj, ki pretijo njihovim otrokom, narašča. Največjo skrb staršem predstavlja soočanje otrok z neprimerno vsebino (41 odstotkov) na spletu. Ob tem je 55 odstotkov vprašanih prepričanih, da imajo otroci do takšnih vsebin neomejen dostop. Dodatno zaskrbljenost povzroča verjetnost komuniciranja otrok z nevarnimi neznanci (34 odstotkov) in pretirano objavljanje osebnih informacij (40 odstotkov). 33 odstotkov staršev se boji, da bi njihovi otroci z internetom postali zasvojeni in bi na spletu porabili preveč časa.

Soočanje in nezmožnost prepoznavanja zlonamerne programske opreme predstavlja največjo skrb za 32 odstotkov staršev. Še bolj zanimivo in zaskrbljujoče pa je dejstvo, da spletno nadlegovanje, ki ima lahko uničujoče in dolgotrajne posledice za življenje mladih, kot nevarno grožnjo prepozna le 39 odstotkov staršev.

Starši so obremenjeni tudi zaradi vpliva, ki ga ima izpostavljenost otrok spletnim grožnjam in njihovo nevarno vedenje na spletu na druge družinske člane. Na primer, skrb staršev predstavlja nenameren izbris ali izguba podatkov (24 odstotkov) ter povzročitev nenačrtovanih stroškov (25 odstotkov) zaradi nakupov prek aplikacij in spletnih iger.

Raziskava je pokazala, da ima 52 odstotkov odraslih starše, ki uporabljajo internet. 29 odstotkov odraslih ima bojazen, da se bodo njihovi starši srečali z grožnjami in se nanje ne bodo znali pravilno odzvati. Med anketiranci je 19 odstotkov odraslih, ki svoje digitalno aktivne stare starše dojemajo kot še bolj ranljivo skupino uporabnikov. 13 odstotkov jih namreč skrbi, s kakšnimi grožnjami na spletu se bodo srečevali njihovi starejši družinski člani.

Najvišje na seznam skrbi za starejše uporabnike interneta se uvršča soočenje z zlonamerno programsko opremo (52 odstotkov) ter lažnimi spletnimi stranmi in elektronskimi sporočili (51 odstotkov). Zaskrbljenost povzroča možnost, da starejši uporabniki postanejo žrtve spletnih prevar (51 odstotkov), utrpijo izgubo denarja zaradi goljufije (45 odstotkov) ali so žrtve vohunjenja (37 odstotkov). Podobno kot pri otrocih starejše skrbijo nevarni posamezniki (21 odstotkov) in neprimerne spletne vsebine (20 odstotkov).

»Zaščitništvo izvira iz starševstva, a splet spreminja pravila igre. Naša raziskava je razkrila, da so starši v skrbeh zaradi naraščajočega števila spletnih groženj za njihove otroke, ki jih prinaša dostopnost velike količine nenadzorovanih vsebin. Zaskrbljujoč je podatek, da vsak peti starš ne ukrepa v smeri zagotavljanja večje varnosti svojih otrok in da se jih več kot polovica (58 odstotkov) z otroci o spletnih grožnjah ne pogovarja. Podatki kažejo na znatno število odraslih, ki so v skrbeh zaradi neizkušenosti starejših družinskih članov, za katere so še posebej nevarne spletne prevare in zlonamerna programska oprema. Za obremenjene starše je tako pomembno, da imajo na voljo ustrezno programsko opremo in podporo, s katero lahko zagotavljajo varnost vseh družinskih članov na spletu,« je povedal David Emm, glavni varnostni raziskovalec pri Kaspersky Labu.

Kaspersky Lab staršem svetuje, naj celovito varnostno rešitev podprejo še z izobraževanjem in komunikacijo. Programska oprema za domačo uporabo je osnova za zagotavljanje spletne varnosti. Otroke namreč ščiti v odsotnosti staršev ter jim zagotavlja zaščito pred grožnjami, s katerimi odrasli morda niso seznanjeni. Enako pomembno je tudi to, da otroci in starejši uporabniki vedo, kaj lahko za varnost na spletu naredijo sami. To vključuje predvsem znanje, na kaj morajo biti pozorni na spletu ter kako blokirati nezaželene aktivnosti in se izogniti nezaželenim vsebinam. Za učinkovito zaščito otrok in starejših pa je poleg varnostne programske opreme in izobraževanja pomemben še odprt dialog o spletnih nevarnostih in primernem vedenju na spletu.

V pomoč pri zagotavljanju kibernetske varnosti sta potrošnikom na voljo dve varnostni rešitvi Kaspersky Laba: Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 in Kaspersky Total Security – multi-device. Obe zajemata posebno funkcije starševskega nadzora Parental Control Modules, ki ranljive uporabnike ščitijo pred spletnimi grožnjami, blokirajo nezaželene spletne strani in aplikacije z neprimerno vsebino ter omejuje informacije, ki jih uporabniki lahko delijo naprej.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki