marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Spremljevalni dogodki razstave Tapia Wirkkale


21.10.2005
Objavil: Thomas Bergant

V sklopu razstave Tapia Wirkkale, legende finskega oblikovanja, ki je na ogled na gradu Fužine do 11. novembra 2005, Nokia in Arhitekturni muzej Ljubljana pripravljata različne kreativne delavnice, vsi, ki ljubijo fotografijo, pa so postavljeni pred fotografski izziv.

Nokia je pokrovitelj razstave Tapio Wirkkala, legenda finskega oblikovanja, ki bo na ogled med 11. oktobrom in 11. novembrom 2005 v Arhitekturnem muzeju Ljubljana na gradu Fužine. V času razstave Nokia kot pokrovitelj skupaj z Arhitekturnim muzejem Ljubljana pripravlja različne spremljevalne dogodke: kreativne pedagoške delavnice za mladino, ki bodo povezane z delom Tapia Wirkkale in tehnološkimi rešitvami, ki jih ponujajo produkti Nokie, in ustvarjalni izziv: »Fotografiraj!«, ki z dvema različnima tematikama vabi vse, ki jih zanima fotografija. Več o razstavi Tapia Wirkkale, enega ključnih oblikovalcev 20. stoletja je na voljo na www.arhmuz.com.

Jože Žlender, direktor podjetja Teleray d.o.o., ki je pooblaščeni zastopnik in distributer družbe Nokia Corporation za Slovenijo, je ob tem povedal: »Ponosni smo, da kot pokrovitelji sodelujemo na razstavi dosežkov Tapia Wirkkale, enega največjih oblikovalcev 20. stoletja, ki prihaja iz iste okolja in države kot Nokia. Nokia veliko pozornosti posveča tako zunanji podobi kot uporabnosti svojih telefonov. Že v preteklosti, ko so bili vsi telefoni temnih barv, je Nokia prva poslala na tržišče telefon, ki ga je bilo mogoče dobiti v pisani paleti različnih barv. Nokia vseskozi teži k uporabni in priročni obliki na eni strani ter atraktivnemu in elegantnemu oblikovanju na drugi. Danes paleto telefon Nokia odlikujejo različni stili, ki zadovoljujejo najrazličnejše želje in potrebe zahtevnih uporabnikov.« Zadnji oblikovalski dosežek je nedvomno Nokia 8800, mobilni telefon iz prestižnega razreda, ki ga poleg napredne tehnologije odlikujejo izbrani materiali, vrhunska oblika, izbrani postopki izdelave in dodelanost detajlov.

V sklopu razstave Tapia Wirkkale Arhitekturni muzej Ljubljana skupaj z Nokio organizira kreativne pedagoške delavnice. Prejšnjo soboto je v južnem stolpu na gradu Fužine potekala delavnica izdelovanja replik nakita Tapia Wirkkale s simulacijo tehnik, ki se uporabljajo v srebrokovaštvu in zlatarstvu. Tapio Wirkkala je moderniziral proizvodnjo srebrnine finskega podjetja Kultakeskus z novimi oblikami in predmeti. Pogosto je združeval hladnost kovine s toplino lesa in pri tem uporabljal stare tehnike, motive pa črpal iz finske in mehiške mitologije.
Vsi izdelki, ki so jih ustvarili sodelujoči na delavnici, so bili fotografirani s slikovnim mobilnikom Nokia N90, ki ima kamero z ločljivostjo 2 milijona pik in optiko Carl Zeiss. Po koncu razstave in delavnic bodo vsi izdelki razstavljeni v virtualni galeriji na spletni strani www.nokia.si. Nekaj utrinkov pa si že sedaj lahko ogledate v fotogaleriji.

Kreativne delavnice Nokie, ki jih organizira Arhitekturni muzej Ljubljana, se nadaljujejo tudi ta konec tedna. Danes bo na gradu Fužine zvočna delavnica, na kateri bodo sodelujoči pod mentorstvom Igorja Velepiča iz Walfdorske šole v Ljubljani ustvarjali melodije na materialih, ki jih je uporabljal Wirkkala, na steklu, lesu, kovini. Ustvarjene melodije se bodo posnele s telefonom Nokia N90 in se bodo kasneje uporabljale kot melodije zvonjenja na mobilnih telefonih. Tudi te melodije bodo dostopne na spletni strani www.nokia.si.
V soboto, 21. oktobra, bodo sodelujoči pod mentorstvom vizualnega umetnika Martina Briclja ustvarjali mobilne mojstrovine v delavnici mobilne fotografije. Sodelujoči bodo imeli na voljo mobilne telefone Nokia, ki imajo ločljivost vsaj milijon pik, fotografije in izdelke Tapia Wirkkale in prečudovite motive narave v okoli grada Fužine.

Razen delavnic pa poteka v času razstave Tapia Wirkkale v sodelovanju s portalom www.mobile.si tudi ustvarjalni izziv z naslovom Fotografiraj!, kjer se sodelujoči potegujejo za glavno nagrado mobilni telefon Nokia 6630 z vgrajeno kamero z ločljivostjo 1,3 milijona pik in ustrezno programsko opremo za kvalitetne slikovne rešitve, urejanje in tiskanje fotografij. Temi natečaja sta gibanje/mobilnost in lepota ter dovršenost, saj je ravno »Odkrijte lepoto!« slogan tako razstave Tapia Wirkkale kot tudi mobilnika Nokia 8800. Več o ustvarjalnem izzivu na www.nokia.si in www.mobile.si.

Nokia 8800
Telefon Nokia 8800 odlikuje izjemna kvaliteta in oblikovna dovršenost. Obdana s tankim kovinskim ohišjem se Nokia 8800 nežno odpira in odkriva drugačnost detajlov, ki dopolnjujejo prestiž in eleganco novega mobilnika. Da bi bilo razvajanje uporabnika popolno, je Nokia dodala še zvočne dodatke, ki jih je za Nokio razvil znameniti in večkrat nagrajeni skladatelj Ryuichi Sakamoto. Dorečenost detajlov je prestižna zapuščina, ki jo Nokia nudi svojim uporabnikom tudi pri novem mobilniku prestižnega razreda in ki je postavila standarde elegance in uporabnosti v mobilni industriji.

Oblikovalci in tehnološki razvijalci Nokie so z izdelavo resnično sodobnega mobilnega telefona lovili ravnotežje med obliko in uporabnostjo. Naravne linije in dinamično zunanjost odlično dopolnjuje kovinsko ohišje in mehkoba ostalih uporabljenih materialov – kovina zaradi svoje trdnosti in odpornosti, mehki materiali zaradi svojih naravnih toplih lastnosti. Rezultat je eleganten mobilnik, skupek najboljših lastnosti posameznih detajlov.

Oblikovalci Nokie za pri oblikovanju in izdelavi mobilnika Nokia 8800 uporabljali netradicionalne tehnike in načine, tudi sodobno tehniko brizganja kovine na funkcionalne tipke, ki jo sicer uporabljajo pri izdelavi ročnih ur. Posebno steklo poskrbi, da je zaslon še bolj kompakten in še bolj odporen na praske.

Izdelan mehanizem odpiranja mobilnega telefona je nov dosežek v uporabnem oblikovanju. Poseben dvojni skočni vzvod in posebni kovinski nosilci, ki jih sicer uporabljajo pri hitrih in prestižnih avtomobilih, poskrbijo, da se telefon gladko odpira in elegantno odkrije vgrajeno kamero na hrbtni strani telefona.

Zvočna podoba mobilnega telefona Nokia 8800 je popolnoma domišljena. Večkrat nagrajeni skladatelj in glasbenik Ryuichi Sakamoto, nagrajen tudi z grammyjem in oscarjem, je oblikoval edinstvene melodije zvonjenja in ostale opomnike. Sakamoto je glede na sodobno in dovršeno obliko telefona ustvaril emocionalno glasbo poimenovano 'Dharma', ki se dotakne tako duše kot misli. Njegova kreacija temelji na viziji uporabnika mobilnika Nokia 8800 – svetovljan, ki je ves čas v gibanju, ki pusti svoje odtise na sivem vsakdanu in pooseblja velika središča sveta, kot so New York, Pariz, Sydney in Šanghaj.

Nokia 8800 je telefon, ki si zasluži mesto na panteonu sodobnih oblikovalskih ikon; je sofisticiran mobilnik, ki spodbuja k tihemu pritrjevanju in občudovanju tistih, ki cenijo eleganco, lepoto in okus.

albumfotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki