marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Roman je mogoče napisati na telefon


27.01.2006
Objavil: Thomas Bergant

Pisatelj Lenart Zajc in igralka Maja Martina Merljak sta pri založbi Goga izdala roman Mustang, ki sta ga napisala s pomočjo pametnega telefona Nokia 9300.

Hiter tempo današnjega vsakdanjega življenja zahteva tudi hitre odzive sodobnih tehnologij, ki omogočajo stvari, ki so bile še pred kratkim nemogoče ali le stvar domišljije. Sodobni mobilni telefon Nokia 9300 je zmogljiv in hiter, hkrati pa ponuja v svoji notranjosti popolno tipkovnico, ki omogoča enostavno in udobno oblikovanje besedil, kar sta s pridom uporabila tudi Lenart Zajc in Maja Martina Merljak pri zasnovi in pisanju svojega literarnega dela.

Avtorja romana Lenart Zajc in Maja Martina Merljak sta ob izidu njune knjige Mustang dodala: "Nokia je odigrala pomembno vlogo pri nastanku tega romana. Pomagala nama je pri pozno pomladanskih in poletnih pisanjih, ko nisva sedela doma ali v pisarni za računalnikom. In ko naju je sredi zabave, jadranja in med vriščem otrok ujel navdih, sva hitro zabeležila vse pomembne ideje – kar tam, kjer sva v tistem trenutku bila – in jih kasneje oblikovala v zgodbe. Najino sodelovanje pri pisanju so ključno krojili dolgi telefonski pogovori, kratka sporočila in elektronsko pošta, ki nama je pomagala izmenjevati si ideje, zapiske in zgodbe."

Mobilni telefon Nokia 9300, ki je pisateljema služil kot orodje za pisanje, pa je veliko pripomogel tudi k medsebojni komunikacije, ki je pri skupnih projektih nujna. Klici, sporočila SMS in elektronska pošta s priponkami so bili del vsakodnevnega življenja in dela pisateljev Lenarta Zajca in Maje Martine Merljak. Širok barvni zaslon v notranjosti omogoča enostavno pregledovanje ustvarjenih dokumentov in priponk k elektronski pošti.

V teh dneh prihaja na slovensko tržišče najnovejša različica pametnega telefona Nokia 9300i, ki ga za razliko od predhodnika dopolnjuje še možnost brezžične povezave Wi-Fi. Nokia 9300i je popolna mobilna pisarna, ki bo poslovnim ljudem omogočila učinkovitejše in enostavnejše delo izven pisarne, ostalim uporabnikom pa ponudila razširjene možnosti uporabe mobilnih tehnologij.
Pametni telefon Nokia 9300i podpira E-GPRS (EDGE) in WLAN 802.11g, konferenčni klic s petimi udeleženci prek vgrajenega zvočnika in različne odjemalce elektronske pošte s priponkami, tudi BlackBerry Connect, IBM WebSphere, Oracle Collaboration Suite, Smartner in Visto. Nokia 9300i podpira tudi brezžični povezavi Bluetooth in IR, kar ponuja uporabniku različne možnosti brezžične sinhronizacije z osebnim računalnikom in izmenjavo podatkov z ostalimi napravami.

Pisatelj Lenart Zajc (1967) se je v svojem življenju ukvarjal z različnimi poklici, vseskozi pa literatura ostaja stalnica v njegovem življenju. Do sedaj je izdal več literarnih del, med katere sodijo 5 do 12h (1998), Zguba (2001), Zgodbe iz teme (2002), Hevimetal (2004), in napisal kar nekaj lutkovnih iger za otroke, kot so Mizica pogrni se (1999), Zlodejev mlin (2002), Skrita pravljica (2003), Lutka (2005). Trenutno je zaposlen kot dramaturg v Lutkovnem gledališču Jože Pengov.

Maja Martina Merljak (1983) je trenutno študentka četrtega letnika dramske igre in umetniške besede na AGRFT v Ljubljani. Igra v številnih gledališčih predstavah in lutkovnih igrah (Kadar mačke ni doma – Špas teater, Kdo je napravil Vidku srajčico – Lutkovno gledališče Jože Pengov, Cesarjeva nova oblačila – Gledališče za otroke in mladino itd.), srečali pa smo jo lahko tudi voditeljico radijskih in televizijskih oddaj ter raznih prireditev. Roman Mustang je njen literarni prvenec.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki