marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Razvoj pomnilniških enot


12.01.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Družba IMS Research je sporočila, da so v letu 2006 nastale izredno velike zahteve po visoko kapacitetnih pomnilniških enotah. Več ali manj se je povpraševanje po dodatnem pomnilniku odvijalo za glasbene mobilnike. Proizvajalci ponujajo več reštev pri ugoditvi omenjenih zahtev, tako imamo na voljo mobilnike z mikro trdimi diski, vgrajenimi NAND flash pomnilniki in z odstranljivimi NAND flash pomnilniškimi karticami.

Vkljub vsem prominentnim objavam novih mobilnikov v letu 2006 z zmogljivimi in prostornimi mikro trdimi diski, pa je bil trend na trgu mobilnikov še vedno usmerjen k flash pomnilniškim enotam. NAND flash enote so še vedno boljša alternativa za mobilnike, zaradi več razlogov. Dva izmed najbolj pomembnih sta superiorna odpornost na udarce in manjša poraba energije.

Pri mikro diskih so v letu 2006 z dobavljivostjo 2,54 centimeterskega diska (8 GB prostora) kapacitete diskov vse bolj rasle. Pri Samsungu in Nokiji so tako že predstavili mobilnike z omenjenim diskom.

Kakorkoli pa, z vse nižjimi cenami NAND flash enot, ki so povezane še z izboljšavami pri prostoru so se pri veliko proizvajalcih odločili za vgrajene in odstranljive NAND flash rešitve. Čeprav velike kapacitete vgrajenega pomnilnika ostajajo standard pri pametnih telefonih, pa klasični mobilniki v večini ponujajo odstranljive enote v obliki microSD kartic. Prvič so bile predstavljene marca 2005 in so se ponašale s kapaciteto 128MB, v letu 2006 pa smo že lahko kupili prve 2 GB microSD pomnilniške kartice.

Odstranljive flash enote pa bi se lahko izkazale tudi kot ena izmed možnih rešitev pri DRM (digitalne pravice) težavah, ki jih ima multimedija pri predvajanju glasbe na mobilnikih. Domnevno naj bi zaščitena flash pomnilniška kartica omogočala uporabnikom preprost prenos glasbe iz mobilnika na osebni računalnik, prenosni medijski predvajalnik ali na domači hi-fi sistem pri tem pa bi ohranila DRM. Prezgodaj je še napovedovati, če se bo ta način obdržal pri življenju ali ne, vendar kljub temu še vedno ostaja ogromno preprek, kar se tiče DRM.

Analist pri družbi IMS Research Bill Morelli je povedal, "NAND flash pomnilniki bodo pri shranjevanju mobilnih podatkov še vedno ostali v dominantni pozicij. Mikro trdi diski se bodo uporabljali pri manj kot 10% novih mobilnikov do leta 2011." Nadaljeval je še, "Mobilniki z vgrajenim mikro trdim diskom bodo v veliki večini mešanica pametnih telefonov ali funkcijsko najbolj zmogljivih mobilnikov, ki bodo usmerjeni v multimedijske aplikacije, kot je npr. glasba, video posnetki ali fotografija."

Velika večina mobilnega trga bo še vedno uporabljala NAND flash pomnilnike. Pričakuje se tudi, da bo vgrajenega spomina več, tam nekje od 128 MB, medtem ko bo zunanji pomnilnik v obliki odstranljivih pomnilniških SD kartic še vedno ostal v obliki dodatnega pomnilnika za multimedijske datoteke.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki