marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Predstavitev iPhone OS 4.0


10.04.2010
Objavil: Thomas Bergant

V četrtek, 8. aprila 2010 so pri Applu predstavili novosti, ki se obetajo v novi različici operacijskega sistema za njihovega paradnega konja - iPhone (in tudi za iPod Touch ter nedavno predstavljeni iPad). Novosti je kar nekaj, veliko pa takih, ki bi jih pričakovali že ob samem izidu prvega iPhone-a.

S predstavljenimi novostmi se seznam funkcionalnosti, za katere radi pojamramo, da jih imajo ze mobilniki izpred parih let, skrči. Ena izmed najbolj odmevnih je prav gotovo večopravilnost (multitasking).
Naj na kratko opišem novosti, ki jih lahko pričakujemo za iPhone letos poleti, za iPad pa jeseni.

Večopravilnost (multitasking)
Pri tej funkcionalnosti so bili razvijalci postavljeni pred dilemo - če bi omogočili večopravilnost za vse, bi verjetno baterija "počepnila" že po nekaj urah uporabe. Tako pa so našli kompromis med uporabnostjo in varčevanjem z baterijo in omogočili razvijalcem, da uproabijo nove knjižnice v razvojnem okolju, ki omogočajo večopravilnost. Žal pa je ta omejena le na nekatere funkcionalnosti - recimo pri aplikacijah za poslušanje glasbe, pri navigacijskih aplikacijah, pri VoIP aplikacijah,... Pri ostalih pa prave večopravilnosti zaenkrat ne bo, oziroma ostaja možnost uproabe ti. "push" opozoril (push notifications), ki so jo razširili še na "local push" kar pomeni, da ne bodo vsa ta obvestila šla le preko Apple-ovih strežbikov, ampak bodo ti strežniki lahko na voljo tudi lokalno. Novost je tudi "fast application switching", kar pomeni to, da se stanje aplikacije, ki jo zapremo, shrani in "zamrzne", ko pa jo spet pokličemo, se nadaljuje od tam, kjer smo končali.

Aplikacija Mail
Kdor uporablja aplikacijo Mail na MAC OS operacijskem sistemu na svojem računalniku, gotovo pozna funkcionalnost, ki združi vse predale v en pogled. To bo sedaj možno tudi na iPhone-u. Praktično to pomeni, da imamo recimo nastavljeno, da pregledujemo več e-poštnih predalov, in v "skupnem inboxu" lahko vidimo prejeto pošto iz vseh teh predalov v enem seznamu. Dodan bo tudi pogled sorodnih sporočil (threaded view). Ko smo že pri večih e-poštnih predalih. Pri novem iPhone OS 4 bo možno nastaviti več predalov "Mail for Exchange", kar pomeni, da če imamo pošto na različnih Exchange strežnikih, bomo lahko vse nastavili, da delujejo kot potisni predal (push mail). Dodana bo tudi podopora strežniku Exchange 2010. Tudi pri priponkah se obetajo novosti. In sicer jih bomo sedaj lahko odpirali tudi z drugimi programi, ki jih bomo namestili preko AppStore-a.

Funkcije za poslovno rabo
V iPhone OS 4 so precej povdarka namenili varnosti vaših podatkov, ki bodo še bolje kriptirani. Prav tako bo možna oddaljena distribucija aplikacij preko strežnika v podjetju. Dodana oziroma izboljšana bo tudi podpora VPN (SSL VPN) za Cisco in Juniper.

Mape
Tisti, ki ste se sedaj srečevali z omejitvijo, da lahko namestite le 11 polnih ekranov aplikacij (kar pomeni, da imate nameščenih nekaj manj kot 200 aplikacij ali bližnjic do spletnih strani) se boste gotovo razveselili funkcije, s katero lahko združujemo aplikacije v podmape. Tako boste po novem lahko namestili tudi do preko 2000 aplikacij in bližnjic.

Igralno središče - Game Center
Pri Appe-u tudi na to niso pozabili. Ustvarili so novo igričarsko-socialno mrežo s katero verjetno želijo konkurirati ostalim tekmecem, ki so že dlje časa na tem področju. Steve Jobs je na predstavitvi omenil dokaj zanimive številke. V AppStore-u je na voljo preko 50.000 iger. Za primerjavo so navedli številke pri konkurenci: Za Nintendo DS je na voljo 4.312 iger, za Sonyjev PSP pa "le" 2.477.

iBooks
V iPhone OS 4 bo dodana tudi aplikacija iBooks, ki naj bi bila neka knjižnica, ki jo imamo lahko s seboj. To je logična posledica pred kratkim izdanega iPada, ki je idealen pripomoček za branje elektronskih knjig.

iAd
Oglasna platforma, ki sliši na ime iAd, bo mogočala programerjem, da bodo namesto sedanjih Google-ovih oglasnih pasic uporabili drug sistem oglaševanja. Oglasi preko iAds naj bibili bolj zanimiv, ker bodo v bistvu kar mini programčki. Zaslužek od prikazovanja oglasov naj bi si delili Apple in avtor aplikacije.

Ostale novosti
Teh bo kar precej, omenjena je bila številka preko 100. Te bomo predvsem spoznavali skozi uporabo. Končno bomo dobili možnost izbire Slovenije v lokalizacijskih nastavitvah, kar pomeni, da se bo teden v koledarju začel s ponedeljkom in ne z nedeljo, kot je pri ameriških nastavitvah. Tudi dnevi v tednu so poslovenjeni. Mogoče bomo do končne različice celo pričakali slovenščino kot jezik uporabniškega vmesnika.

iPhone OS 4 bo v polni funkcionalnosti na voljo zgolj za novejše naprave (iPhone 3GS, iPod Touch tretje generacije), za malce starejše (iPhone 3G, iPod Touch druge generacije) pa v okrnjeni različici. Kot se je dalo videti na predstavitvi, naj bi za iPhone in iPod Touch prve generacije nadgradnje sploh ne bi bilo.

Trenutno je razvijalcem na voljo prva beta različica in ta je na voljo samo za novejše naprave:

- iPhone 3GS:
iphone_os_4_beta_iphone_3gs_8a230m.dmg (364 MB)

- iPod Touch 3G:
iphone_os_4_beta_ipod_touch_3rd_generation_8a230m.dmg (354 MB)

- iPod touch 2G:
iphone_os_4_beta_ipod_touch_2nd_generation_8a230m.dmg (306 MB)

Do končne različice bo potrebno še malce počakati, saj naj bi jo izdali letos poleti za iPhone in iPod Touch, lastniki Apple iPad-a pa bodo morali počakati do jeseni.

Spodaj si lahko ogledate nekaj zajemov zaslona prve beta različice iPhone OS 4. Če pa so še kakšna dodatna vprašanja, pa jih postavite kar v forumu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki