marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaMicrosoft Teams bo v telefone iPhone prinesel funkcijo walkie-talkie
29.03.2024

Microsoftova aplikacija Teams bo v skladu z razvojnim načrtom maja prinesla funkcionalnost walkie-talkie na Applove telefone iPhone. Pri tem bo uporabljeno Applovo ogrodje Push-to-Talk, ki bo omogočalo uporabo walkie-talkiejev v aplikaciji Teams.

slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

članki

Oživitev korejskih znamk mobilnih telefonov


10.06.2008
Objavil: Igor Prešeren

V svojem novem poročilu Korea Investment & Securities (KIS) objavlja rezultate raziskave trga mobilnih telefonov v preteklih letih. Po propadu evropskih izdelovalcev, kot sta bila Alcatel in Sagem v letu 2000, doživlja industrija mobilnih telefonov oligopol med trajajočim prestrukturiranjem.

V letu 2004 je izdelovalec Siemens prenehal s proizvodnjo mobilnih telefonov, ker ni mogel slediti izjemno hitri in spreminjajoči se industriji. V letu 2007 je v velike težave zašla Motorola, letos pa je v težavah še Sony Ericsson. V Koreji so manjši proizvajalci že prenehali z izdelovanjem mobilnikov, med letoma 2005 in 2006 pa sta se s težavami soočila tudi oba največja korejska proizvajalca LG in Samsung. Oba proizvajalca sta imela težave, ker v svoji paleti produktov nista imela telefonov nižjega razreda, poleg tega pa sta oba imela težave tudi z izdelovalci posameznih komponent svojih telefonov.

Kakorkoli že, v letu 2007 sta tako Samsung Electronics, kot LG Electronics zabeležila solidno rast, predvsem po zaslugi sposobnosti svojih novih izvršnih direktorjev. Oživitev korejskih proizvajalcev mobilnikov je vsekakor nekaj, kar je vredno pozornosti, saj je težavno spet doseči stik z vodilnimi po daljši zaostalosti, še posebej v tej veji industrije.

KIS še poroča, da je v letu 2008 predvideno, da LG med proizvajalci mobilnikov prehiti Motorolo in pride na tretje mesto, saj ima zelo opazen porast dobička in dobavne količine.

Raziskava, ki so jo opravili, nam še pove, da bo povpraševanje po mobilnih telefonih v letu 2008 naraslo za 12,1 %, kar znaša za 1,29 milijarde enot več v primerjavi s prejšnjim letom, kar se izraža v zmanjšanih zahtevah po nadomeščanju v razvitih trgih in enakomerni rasti novih uporabnikov v območju BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska). Sodeč po tem, da je v prvem četrtletju 2008 povpraševanje naraslo za 13,6 % oziroma za 294 milijonov enot v primerjavi s prejšnjim letom, bodo trditve za celo leto kar držale.

V Evropi in Severni Ameriki se je povpraševanje povečalo za 3,0 % letno, medtem ko sta tako Azijsko-pacifiška regija kot Južna Amerika zabeležila nadaljevanje 20 % rasti. V drugem kvartalu 2008 bo povpraševanje, predvsem po zaslugi razvijajočih se trgov, kot sta Latinska Amerika in Kitajska naraslo za 12,7 %, kar je 307 milijonov enot več, kot leto poprej.

Zaloge produktov so se do leta 2007 povečevale predvsem po zaslugi hitro razvijajočih se trgov, vendar so v letu 2008 upadle zaradi skrbi upočasnjevanja rasti na tržišču. Zaradi tega danes izdelovalci mobilnikov zmanjšujejo svoje zaloge.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki