marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Odkrili nov IRC bot za Androida


23.01.2012
Objavil: Thomas Bergant

Strokovnjaki Kaspersky Laba so nedavno odkrili zanimivo zlonamerno aplikacijo za Android, ki pod pretvezo mobilne igre pošilja SMS sporočila na številke visoko-cenovnih storitev. Način širjenja aplikacije za enkrat ostaja uganka, aplikacija pa se po namestitvi v meniju prikaže kot igra ‘MADDEN NFL 12’.

Datoteka, večja od 5 MB, je pravzaprav trojanski virus, ki na pametne telefone uporabnikov naloži komplet zlonamernih komponent: izkoriščevalsko programsko kodo, SMS trojanca in IRC bot oziroma robota za spletni klepet. Po zagonu aplikacije se avtomatsko naložijo tudi zlonamerne komponente. Programsko kodo lahko najdemo v slikovni datoteki, imenovani ‘header01.png’, robot je v ‘footer01.png', SMS Trojanec pa v ‘border01.png’. Po končanem zagonu se na zaslonu pojavi obvestilo o napaki, ki pravi, da aplikacija ni registrirana oz. 'Error - Not registred application'.

SMS Trojanec je modificirana različica že poznanega Foncy SMS Trojanca. Slednji z uporabo metode getSimCountryIso pridobi podatke o državi SIM kartice uporabnika in pošilja sporočila na številke dragi storitev. Do zdaj so ga našli v Franciji, Belgiji, Švici, Luksemburgu, Kanadi, Španiji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Maroku, Romuniji, na Norveškem in Švedskem ter v Združenih državah Amerike.

Trojanec poskuša blokirati vsa prihodna sporočila, ki jih dobi s strani dragih mobilnih storitev, za razliko od prejšnjih različic zlonamernega programa pa jih naloži tudi na oddaljeni strežnik, prek katerega lahko kiberkriminalci pošiljajo ukaze na vaš telefon.

Zlonamerna aplikacija je zanimiva tudi zato, ker gre za prvi zlonamerni program, pri katerem skupaj delujeta SMS Trojanec in izkoriščevalska programska koda. Spletni izkoriščevalci imajo tako polni dostop do okuženih pametnih telefonom, ta pa jim omogoča, da s telefoni počnejo kar želijo.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki