marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaLouvre in HTC VIVE Arts predstavljata prvo skupno izkušnjo navidezne resničnosti
19.06.2019

V pariškem muzeju Louvre bodo 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija obeležili z obsežno razstavo, ki bo obiskovalcem na ogled od 24. oktobra 2019. Ob tej priložnosti bo Louvre v sodelovanju s HTC VIVE Arts, s pomočjo naglavnega sistema navidezne resničnosti HTC VIVE, javnosti prvič ponudil tudi možnost virtualnega ogleda življenjske zgodbe Mone Lize, Da Vincijeve najznamenitejše mojstrovine.

slikaTelekom Slovenije uvaja pametno denarnico VALÚ
17.06.2019

Po tem, ko je Telekom Slovenije konec leta 2018 s platformo NEO redefiniral TV-izkušnjo, v družbi nadaljujejo z redefiniranjem uporabe mobitela. Skladno s tem Telekom Slovenije ustvarja celovit ekosistem, ki bo poenostavil naša življenja na področju nakupovanja, naročanja, plačevanja, uporabe storitev pametnih mest in spletne tržnice (e-commerce).

slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

članki

Nokia zabeležila odlične rezultate v začetku leta

Deli z ostalimi

21.04.2006
Objavil: Thomas Bergant

Nokia je v prvem četrtletju leta, ki sicer ni naklonjeno prodaji, dosegla odlične poslovne rezultate. Finska družba je zabeležila tako rast prihodkov od prodaje kot tudi rast števila prodanih telefonov, ki kontinuirano raste iz leta v leto.

Dobri prodajni rezultati so predvsem posledica široke palete najrazličnejših produktov za različne segmente uporabnikov, ki jih ponuja ta vodilna družba na področju mobilnih komunikacij. Prihodki od prodaje družbe Nokia Corporation so glede na isto obdobje lanskega leta narasli za 29 odstotkov in dosegli 9,5 milijarde evrov, dobiček znaša 1,4 milijarde, kar pomeni 22-odstotno rast glede na preteklo leto. Sedanji svetovni tržni delež Nokie je 35 odstotkov.

Jorma Ollila, generalni direktor in predsednik uprave družbe Nokia Corporation, je poudaril, da je k dobrim rezultatom poleg raznolikosti produktov pripomogla velika izbira produktov srednjega razreda, hkrati pa so rezultati tudi dodatno potrdili nove smernice Nokie, ki so vedno bolj usmerjene k zmogljivim in vsestranskim multimedijskim napravam. Paradni konj tega četrtletja je nedvomno Nokia N70, ki najbolje prodajani UMTS telefon na svetu.

Nokia napoveduje, da svetovni trg mobilnih telefonov čaka dobro leto, saj pričakuje, da bo skupno število prodanih naprav naraslo za 15 odstotkov. Približno 70 odstotkov te rasti bodo prispevala razvijajoča se tržišča. Olli-Pekka Kallasvuo, ki bo nasledil sedanjega prvega moža Nokie, je povedal, da želi Nokia utrditi svoj položaj na teh hitro rastočih tržiščih, kjer sta ključni predvsem nizka cena in kakovost. Lani je bilo na svetu prodanih okoli 795 milijonov mobilnikov.

Prihodki od prodaje družbe Nokia Corporation so v primerjavi z istim četrtletjem prejšnjega leta narasli za 29 odstotkov in znašajo 9,5 milijarde evrov. Povečal se je tudi dobiček, ki znaša 1,4 milijarde evrov (22-odstotna porast od lanskega leta).
V začetku letošnjega leta so družbe Mobile Phones, Multimedia in Enterprise Solutions zabeležile prodajo 75 milijonov mobilnikov, medtem ko je skupno število vseh prodanih mobilnikov doseglo 215 milijonov. Glede na te rezultate ocenjujejo, da se je dvignil svetovni tržni delež Nokie iz lanskih 32 odstotkov na sedanjih 35.
Povprečna prodajna cena mobilnika Nokia je bila 103 evre, kar je manj kot v istem obdobju lanskega leta, ko je znašala 110 evrov, vendar več kot konec leta 2005, ko je bila 99 evrov.

Družba Mobile Phones je zabeležila 30-odstotno rast prihodkov od prodaje glede na isto obdobje lanskega leta, kar znaša 5,9 milijarde evrov. Rast prihodkov je posledica kakovostne, široke in konkurenčne palete najrazličnejših produktov. Dobro so se prodajali produkti Nokia 6230i, Nokia 6101/6102, Nokia 6280 in Nokia 6111. Prodanih je bilo tudi več kot milijon primerkov prestižnega telefona Nokia 8800. Prodajne police v začetku leta je zaznamoval prihod trojčka modnih telefonov iz kolekcije L'Amour.
Največjo rast prihodkov od prodaje je zabeležila družba Multimedia. Prihodki so narasli za 55 odstotkov in dosegli 1,8 milijarde evrov. Prodaja te enote se kontinuirano povečuje iz leta v letu po vsem svetu, razen v Severni Ameriki. Največjo rast so zabeležili na Kitajskem, kjer se je podvojila, sledijo pa ji azijsko-pacifiške države, Evropa, Srednji Vzhod in Afrika. Največja prodajna uspešnica te družbe je že omenjeni multimedijski mobilnik Nokia N70 iz palete Nseries.
Prodaja poslovnih produktov iz družbe Enterprise Solutions je v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta upadla za 39 odstotkov na 186 milijonov evrov. Prodaja je nekoliko narasla le na Kitajskem in v Severni Ameriki.
Družba Networks je zabeležila skupno 19-odstotno rast prihodkov od prodaje, saj se je le-ta povečala v Severni Ameriki, na Srednjem Vzhodu in Afriki, azijsko-pacifiški regiji, Latinski Ameriki in na Kitajskem, upadla je le v Evropi. Največ so k rasti prihodkov prispevala razvijajoča se tržišča, ki šele razvijajo infrastrukturo.

Za naslednje četrtletje in preostanek leta napoveduje Nokia počasno rast števila prodanih mobilnikov in nekoliko večje število prodanih poslovnih produktov. Njen cilj je povečanje tržnega deleža tako na področju mobilnih naprav kot tudi infrastrukture.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki