marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei predstavil serijo Mate 30, tokrat brez Googlovih aplikacij
20.09.2019

Huawei je včeraj v Munchenu predstavil novi napravi iz serije Mate in sicer Mate 30 in Mate 30 Pro. Gre za prva mobilnika te družbe, ki zaradi trgovinske vojne z ZDA prihajata brez priljubljenih Googlovih aplikacij.

slikaPri Telekomu danes pričenjajo s prodajo mobilnikov iPhone in ure Apple Watch 5
20.09.2019

Telekom Slovenije bo danes, ko se prične tudi globalna prodaja najnovejših Apple naprav, pričel s prodajo mobitelov serije Pro, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 ter ure Apple Watch Series 5 (GPS). V E-trgovini Telekoma Slovenije so mobilniki na voljo že od polnoči dalje, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji pa ob njihovem običajnem odprtju.

slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

članki

Multimedijska naprava Nokia N93 za najboljše animatorje

Deli z ostalimi

18.12.2006
Objavil: Thomas Bergant

V soboto, 16. decembra, je Nokia v ljubljanskem Kinodvoru na zaključnem večeru Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka razglasila zmagovalce natečaja 'Ustvarjalni izziv *06'.

V letošnjem nagradnem natečaju so bili mladi postavljeni pred nov izziv, saj so tokrat lahko sodelovali z animacijo izdelano s pomočjo mobilnega telefona ali kratkim videom posnetim z mobilnim telefonom. Letošnji natečaj 'Ustvarjalni izziv' je bil že šesti zapovrstjo, v vsakem od natečajev pa so mladi ustvarjalci postavljeni pred drugačno nalogo. Nokia je podelila tudi nagrado za najboljši animirani film letošnjega festivala Animateka po izboru publike. Mobilnik Nokia N93 je prejel Nejc Saje za film'Dvorišče'.

Strokovna žirija natečaja 'Ustvarjalni izziv', ki so jo sestavljali Igor Prassel, direktor festivala Animateka, Matej Lavrenčič, ilustrator in animator ter oblikovalec Edo Nasufovič, je izbirala med 48 prijavljenimi deli. Žirija je bila prijetno presenečena nad prijavljenimi deli, saj so nekateri avtorji pokazali izjemno ustvarjalno moč in tudi dokazali, da je lahko mobilni telefon primerno orodje za ustvarjanje.

V kategoriji kratki video na temo animacije je nagrado za delo z naslovom 'Izpolnjena želja' prejel Sebastian Požlep, nagrado za animacijo narejeno s pomočjo mobilnega telefona si je z delom 'Kitara' prislužil Tomaž Kranjec. Oba nagrajenca sta prejela multimedijsko napravo Nokia N93, ki je telefon, kamera in pregledovalnik v enem.

V podjetju Teleray d.o.o., ki je natečaj 'Ustvarjalni izziv' pripravilo skupaj s festivalom Animateka, so prepričani, da je naprava Nokia N93 lahko odlično orodje za ustvarjanje, saj ponuja vrhunsko kamero z ločljivostjo tri milijone pik, optiko Carl Zeiss in leče Vario-Tessar, hkrati pa s pomočjo prenosa posnetkov na osebni računalnik in priložene programske opreme Adobe omogoča tako izdelavo animacij kot tudi montažo video posnetkov in obdelavo fotografij.

Zaradi naštetih značilnosti je multimedijsko napravo Nokia N93 prejel tudi avtor zmagovalnega filma Animeteke po izboru publike. Nagrado občinstva je prejel film 'Dvorišče' avtorja Nejca Sajeta, film o pripetijah pred majhnim blokom na robu mesta, kjer otroci igrajo košarko, kar strašno moti neprijaznega soseda lazarja, ki jim neprestano krade žoge ...

Nagrajena dela si lahko ogledate na spletni straneh www.nokia.si/izziv in www.animatekafestival.org.

Nokia nagrada publike
Obrazložitev nagrade

Tudi ustvarjanje povezuje ljudi

'Connecting People' (Povezuje ljudi), slogan blagovne znamke Nokia, izhaja iz narave njene ponudbe. Mobilni telefoni so tisti, ki povezujejo ljudi. Še nekaj let nazaj je bil temelj tega povezovanja telefonski pogovor ali SMS, danes pa povezovanje dobiva povsem drugačen pomen in tudi mobilne naprave več niso le telefoni, ampak že pravi žepni multimedijski računalniki. Danes povezujejo fotografije, videoposnetki, možnost dostopa do svetovnega spleta in elektronske pošte kjerkoli in kadarkoli in mobilna televizija, ki bo v kratkem postala nekaj vsakdanjega. Pošiljanje in nalaganje videoposnetkov in kratkih klipov je danes povsem enostavno. Prvi korak je skupaj z Nokio naredil znani igralec Gary Oldman in posnel svoj kratki film s pomočjo mobilne naprave in ga ponudil drugim v ogled, hkrati pa vse povabil, da naredijo isto. Rezultat je viden na spletni strani: www.nokia.com/nseries/studio

S pomočjo mobilnih naprav torej povezujeta tudi ustvarjanje in umetnost, saj je v času razmaha svetovnega spleta in mobilnih komunikacij večina stvari le klik stran. In če se vam mogoče zdi, da je ogled celovečernega filma na mobilnem telefonu utopija, to ni tako. Tom Cruise lahko reši svet tudi na zaslonu mobilnega telefona. Hollywoodska uspešnica Misija: Nemogoče III je na nekaterih tržiščih del prodajnega paketa žepnega multimedijskega računalnika Nokia N93.

Seveda pa mobilne naprave niso namenjene le za delitev vsebin, ampak tudi za ustvarjanje. Naprave iz napredne palete Nokia Nseries ponujajo vgrajeno kamero z optiko Carl Zeiss in lečami Vario-Tessar ter ločljivostjo do 5 milijonov pik. Vendar fotografiranje in snemanje ni vse, poskrbljeno je tudi za obdelavo posnetkov s priloženimi programskimi paketi, kot je recimo Adobe Premiere Elements.

Vsekakor torej ni naključje, da bo najboljši animirani film po izboru publike na letošnjem festivalu Animateka prejel za nagrado že omenjeni multimedijski računalnik Nokia N93. Podelili bomo tudi posebne nagrade vsem mladim ustvarjalcem, ki so v preteklih mesecih sodelovali v natečaju 'Ustvarjalni izziv Nokia 06' in dokazali, da lahko vrhunska dela naredimo tudi z mobilno napravo. Upamo, da bodo vsi nagrajenci izkoristili zmogljivosti in zmožnosti, ki jih ponuja omenjena naprava in da bomo v kratkem lahko uživali v njihovih umetninah.

Tako kot je vse mogoče v svetu domišljije, navdiha, ustvarjanja in umetnosti, je vse mogoče tudi v svetu mobilne telefonije …

Teleray d.o.o.
Jože Žlender, direktor

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki