marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

slikaDomača predstavitev telefona HONOR Magic6 Pro
21.03.2024

Najnovejša okrepitev prvorazredne serije pametnih telefonov HONOR Magic HONOR Magic6 Pro je danes doživela domačo premiero v prelepem ambientu posestva Guerila na Planini. Ob prihodu najnovejšega paradnega konja podjetja HONOR v Slovenijo je vrsta aktivnosti pokazala pravo moč najnovejše inovacije globalne tehnološke znamke HONOR.

članki

Nokia z novo pridobitvijo NAVTEQ: Izboljšanje navigacijske izkušnje svojih uporabnikov


03.10.2007
Objavil: Thomas Bergant

Nokia in NAVTEQ sta pred dnevom objavila dokončen dogovor o pripojitvi podjetja NAVTEQ k družbi Nokia. Po pogodbenih določilih bo Nokia plačala 78 USD v gotovini za posamezno delnico NAVTEQ-a, na voljo pa je tudi odprta možnost za skupno nakupno ceno v približni višini 8,1 milijarde USD (5,7 milijarde EUR) oz. približno 7,7 milijarde USD (5,4 milijarde EUR) neto za obstoječa denarna sredstva podjetja NAVTEQ.

Pripojitev sta potrdila upravna odbora obeh podjetij in je sedaj predmet običajnih zaključnih določil, vključno z zakonitimi potrditvami in potrditvijo NAVTEQ-ovih delničarjev.

Področje navigacije predstavlja hitro rastočo dejavnost. Ob lokacijskih storitvah, ki se hitro širijo po mobilnih komunikacijskih napravah, se tovrstni industriji obeta še hitrejša rast. NAVTEQ prinaša podjetju Nokia nekaj ključnih pridobitev: odlično ekipo z najboljšimi zemljevidi na svetu in poznavanjem navigacijske industrije, številčno bazo uporabnikov in najboljše kartografske podatke ter tehnološko platformo z najširšo geografsko pokritostjo.

Pri NAVTEQ-u bodo nadaljevali z zagotavljanjem najnaprednejše in najfleksibilnejše platforme kartografskih podatkov udeležencem v navigacijski industriji. Zahvaljujoč NAVTEQ-u bo Nokia dodatno utrdila svojo ponudbo lokacijskih storitev in tržišču v še krajšem času ponudila najbolj inovativne, kontekstu prilagodljive internetne storitve Nokia.

NAVTEQ je vodilni dobavitelj obsežnih digitalnih kartografskih podatkov za avtomobilske navigacijske sisteme, mobilne navigacijske naprave, internetne kartografske aplikacije ter poslovne rešitve in rešitve za vladne ustanove. NAVTEQ ima obenem v lasti www.traffic.com, spletno in interaktivno storitev, ki uporabnikom dobavlja prometne informacije in vsebine. Podjetje s sedežem v Chicagu je bilo ustanovljeno leta 1985, v letu 2006 je ustvarilo prihodke v višini 582 milijonov USD in ima približno 3.000 zaposlenih v 168 izpostavah v 30 državah.

Nokia je največji svetovni proizvajalec mobilnih naprav z več kot 900 milijoni uporabnikov svojih naprav po vsem svetu. Družba pod vplivom konvergence interneta in digitalnih tehnologij razširja svojo ponudbo na področja zabave, skupnosti in lokacijskih storitev. Rešitev Nokia Maps, danes ena najnaprednejših lokacijskih storitev na trgu, je na voljo v multimedijskem računalniku Nokia N95, ki ima vgrajen sistem GPS.

"Lokacijske storitve so eden od temeljev strategije internetnih storitev naše družbe. Pripojitev podjetja NAVTEQ predstavlja naslednji korak v smeri postati vodilni igralec na tem področju," je dejal Olli-Pekka Kallasvuo, predsednik in izvršni direktor družbe Nokia. "Zahvaljujoč združitvi moči z NAVTEQ-om bomo lahko številne razpoložljive internetne storitve nadgradili z geografskimi in sorodnimi informacijami v bistveno krajšem času. Prav tako smo zadovoljni zaradi možnosti ohranitve in izboljšanja storitev in podpore NAVTEQ-ovim obstoječim in prihodnjim uporabnikom."

"Edinstvena vizija družbe Nokia o lokacijskih storitvah se odlično ujema z našo vizijo omogočiti vsem, da poiščejo svojo pot do ljudi, krajev in priložnosti na mobilnih komunikacijskih napravah, v avtomobilih, na namiznih računalnikih in vseh ostalih napravah, ki so zanje pomembne," je dejal Judson Green, predsednik in izvršni direktor podjetja NAVTEQ. "Prav vznemirljivo si je predstavljati, kaj vse lahko dosežemo z združitvijo naših lokacijskih izkušenj in virov družbe, katere baza uporabnikov šteje več kot 900 milijonov ljudi."

V komentarju transakcije je Christopher Galvin, predsednik upravnega odbora podjetja NAVTEQ, dejal: "Ponudba družbe Nokia z 78 USD za delnico pomeni za NAVTEQ-ove delničarje zelo privlačno ovrednotenje, saj predstavlja 34% dodatek na tržno vrednost delnic izpred enega meseca. Med tehtanjem ponudbe smo se obrnili tudi na druge potencialne kupce in preverili njihovo zanimanje za NAVTEQ. Naš upravni odbor je med odločanjem o ponudbi družbe Nokia upošteval pridobljene informacije in ugotovil, da gre za najboljšo priložnost, ki nam je na razpolago, da iztržimo najvišjo možno vrednost za naše delničarje."

Po zaključku transakcije bo NAVTEQ-ova obstoječa kartografska dejavnost v operacijskem smislu nadaljevala s samostojnim delovanjem, v organizacijskem pa kot podjetje v okviru skupine Nokia. Judson Green bo odgovoren neposredno Olli-Pekki Kallasvuu. To bo NAVTEQ-ovim sedanjim in bodočim uporabnikom zagotovilo nadaljnjo podporo namenske in okrepljene enote, ki jim bo še naprej dobavljala digitalne kartografske podatke za avtomobilske navigacijske sisteme, mobilne navigacijske naprave, internetne kartografske aplikacije ter poslovne in rešitve za vladne ustanove.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki