marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Napolnite telefon z majico, ki se čisti sama


11.09.2015
Objavil: Dare Gliha

Odbor za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije s partnerji na MOS prvič javno predstavlja pametne tekstilije. »To so tekstilije, ki se odzivajo na zunanje vplive. Torej imajo lastnosti samočistilnosti, antimikrobnosti, so vodoodporne, prilagajajo temperaturo in barvo,« je povedal Janez Škrlec, predsednik odbora za znanost in tehnologijo.

Tovrstne tekstilije po njegovih besedah niso nekaj nepredstavljivega, temveč so že tukaj in zdaj ter so plod slovenskega znanja in razvoja. Natančneje so nano tehnologije in znanje tekstilstva povezali na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.

In torej kaj pomeni, da je majica iz inteligentnih tekstilij? »Oblekli si boste majčko iz inteligentnih tekstilij, majico, ki vas bo grela ali hladila, ki bo preprečevala neprijeten vonj pri znojenju. Ob tem si boste lahko spremenili barvo majčke, z njo napolnili telefon, saj se med hojo, ko se materiali drgnejo, ustvarja električna energija. Prav tako si boste lahko še izmerili srčni utrip ali krvni tlak,« je povedal Šrklec. Ob vsem naštetem so tovrstne tekstilije tudi samočistilne. »Čistijo se po principu lotosovega cveta, ki se čisti sam. To ne pomeni konec pralnih strojev, pomeni pa korenito spremembo na področju čiščenja tekstilij. Na primer Kemijski inštitut je skupaj s partnerji že razvil nogavice in spodnje hlače za izraelsko vojsko, ki jih lahko nosijo štiri mesece,« je pojasnil Škrlec. Pravi še, da so zaenkrat tovrstni izdelki za komercialno rabo še predragi, se pa razvijajo za šport, medicino, vojsko, vesolje.

Sicer pa se v stičišču gospodarstva in akademsko znanstvene sfere, kot je razstavni prostor odbora poimenoval Škrlec, po njegovem mnenju ustavijo obiskovalci, ki imajo tehnično in znanstveno fantazijo, saj da je na njihovem prostoru mogoče videti izdelke, izdelke prihodnosti, ki niso na ogled v trgovinah.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki