marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

slikaAnTuTujevi marčevski grafi kažejo, da Snapdragon 8 Gen 3 premaguje Dimensity 9300
10.04.2024

Primerjalna ocena AnTuTu vsak mesec objavi lestvice, ki nam pokažejo, kateri čipovski nabori so dosegli najboljše rezultate. Marčevska razkrije, da je Snapdragon 8 Gen 3 premagal Dimensity 9300 in prevzel krono AnTuTuja za marec 2024, vendar je pri tem veliko pripomb.

članki

Največjo kibernetsko grožnjo za uporabnike predstavlja kraja s spletnih računov


24.09.2015
Objavil: Dare Gliha

Rezultati raziskave podjetij Kaspersky Lab in B2B International o poznavanju različnih kibernetskih groženj med uporabniki spleta je pokazala, da uporabnikom največjo skrb povzroča morebitna kraja z njihovih spletnih računov.

Vdor v spletne račune in zlonamerna programska oprema, ki omogoča krajo gesel in zaupnih informacij, sta grožnji, ki povzročata največjo zaskrbljenost evropskih anketirancev (oboje 68 odstotkov). Na tretje mesto so se uvrstile finančne kraje, saj 58 odstotkov vprašanih izraža skrb zaradi morebitne izgube denarja na spletnem računu. Četrtouvrščena so e-poštna sporočila in spletne strani za ribarjenje kot še ena grožnja, ki preti podatkom za dostop do spletnega računa.

Kibernetske grožnje, ki omogočajo krajo podatkov za dostop do spletnih računov, so hkrati med uporabniki najbolj poznane. Kar 86 odstotkov vprašanih se zaveda možnosti vdora v spletne račune ter nevarnosti programske opreme, ki omogoča ribarjenje ali prestreže gesla. Ta podatek kaže, da je najbolj prepoznana in zaskrbljujoča spletna grožnja za uporabnike kraja njihove digitalne identitete.

Grožnji, ki najmanj skrbita uporabnike, sta napad s porazdeljeno ohromitvijo storitve (DDoS) in vohunske kampanje svetovnih razsežnosti. To je lahko posledica lastnosti tega tipa kibernetskih napadov, ki večinoma prizadenejo podjetja in le redko uporabnike. Zato tudi ni presenetljiv podatek, da je najmanj uporabnikov seznanjenih z napadi DDoS in vohunskimi kampanjami – prvih ne prepozna 29 odstotkov, drugih pa 27 odstotkov uporabnikov.

Presenetljiv rezultat raziskave predstavlja 28 odstotkov uporabnikov, ki se ne zmeni za grožnjo izsiljevalskega programja (ang. ransomware). Dejstvo je zaskrbljujoče predvsem zato, ker je v porastu nova programska oprema, ki šifrira datoteke na računalnikih in od uporabnikov nato zahteva plačilo ključa za dešifriranje. Na primer, strokovnjaki Kaspersky Laba so nedavno poročali o novih modifikacijah trojanca Tesla Crypt, ki je od vsake žrtve zahteval 500 ameriških dolarjev.

Oglaševalsko programje (ang. adware) in zlonamerne aplikacije, ki omogočajo dostop do spletnih kamer, uporabniki poznajo, a zaradi njih niso v skrbeh. Kljub temu so ti programi nevarnejši, kot se zdijo. Kibernetski kriminalci lahko po eni strani prek spletne kamere opazujejo uporabnike ali prisluškujejo njihovim pogovorom in pridobijo zaupne informacije. Za izsiljevanje svojih žrtev lahko uporabijo celo video posnetke. Po drugi stani pa lahko kibernetski kriminalci oglaševalsko programje uporabijo za namestitev še bolj nevarnih programov.

Raziskava kaže, da uporabniki še vedno podcenjujejo številne kibernetske grožnje. Zanimivo je, da polovica evropskih anketirancev (51 odstotkov) opaža precejšen porast v številu spletnih groženj, a le petina (20 odstotkov) verjame, da lahko postanejo žrtve kibernetskih napadov.

»Ljudje so zaskrbljeni zaradi varnosti svojih spletnih računov, četudi jih le nekaj med njimi meni, da lahko postanejo žrtve kibernetskih napadov. In prav v tem se motijo! Napadi se pogosto zanašajo na tako imenovani element presenečenja in se zgodijo takrat, ko uporabniki to najmanj pričakujejo. Kaspersky Lab uporabnikom spleta zato priporoča, naj se bolje seznanijo s trenutnimi internetnimi grožnjami, naj bodo pozorni nanje ter zagotovijo posodobitev in delovanje svojih varnostnih rešitev,« je povedal Peter Aleshkin, predstavnik oddelka rešitev za končne uporabnike pri Kaspersky Labu.

Varnostni rešitvi Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 in Kaspersky Total Security – multi-device sta univerzalna načina za zaščito domačega računalnika in mobilnih naprav uporabnika pred znanimi in neznanimi grožnjami. Obe vključujeta tehnologije za zaščito naprav pred zlonamerno programsko opremo, vključno z opcijo zaščite pred krajo gesel pri uporabi spletnih storitev ter funkcijami za zaščito pred finančnimi grožnjami, ribarjenjem in oglaševalskim programjem. Dodatno lastnost za zaščito naprav, ki uporabljajo programsko okolje Windows, vključuje mehanizem, ki ščiti pred neavtoriziranim dostopom prek spletne kamere in mikrofona.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki