marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

slikaNovosti Huaweia na sejmu IFA 2019 v Berlinu
11.09.2019

Na letošnjem sejmu IFA, ki je potekal od 6. do 11. septembra 2019 v Berlinu, je Huaweijev glavni izvršni direktor, Richard Yu, na uvodnem predavanju govoril predvsem o novostih, ki jih pripravljajo za letošnjo jesen, nekaj pa tudi o tem, kaj so pred kratkim predstavili.

slikaApple predstavil nove iPhone, Apple Watch in iPad
11.09.2019

Apple je včeraj na svojem dogodku predstavil naslednjo generacijo mobilnikov iPhone, katerim so nadeli ime 11, 11 Pro in 11 Pro Max. Poleg mobilnikov so predstavili še novo tablico iPad, uro Apple Watch ter storitev Apple Arcade.

članki

Najnovejši virus za iPhone razkril slabosti “odklenjenih” naprav

Deli z ostalimi

18.11.2009
Objavil: Dare Gliha

Namestitev neuradnih popravkov in programov na mobilne naprave lahko povzroči okužbo le-teh s škodljivimi kodami, zato velja biti pri nameščanju programske opreme previden. To je na zgovoren način pokazal prvi virus za mobilnik Apple iPhone, ki je izkoristil predvsem luknje, ki so jih uporabniki uporabili za nezakonito odklepanje svojih mobilnikov.

Prvi virus za mobilni telefon Apple iPhone je pravzaprav črv, imenovan iPhone/Eeki.A, ki na okuženih napravah prikazuje fotografijo pop pevca Ricka Astleya, lahko pa bi uporabniku in njegovim podatkom bistveno bolj škodoval. Črv za svojo namestitev izkorišča iste luknje v programski opremi, ki so jih za nezakonito 'odklepanje' mobilnikov uporabili hekerji oz. uporabniki sami.

Tako spremenjeni mobilniki lahko poganjajo neuradne različice programske kode ter se povezujejo z oddaljenimi računalniki na omrežju, kar lahko s pridom izkoristijo tudi napadalci, zato strokovnjaki napovedujejo, da bo podobnih napadov vse več.

“K sreči prvi črv za iPhone nima večjih škodljivih posledic. Njegov avtor je očitno le želel opozoriti na veliko nevarnost, ki preži na uporabnike, ki so svoj mobilnik odklenili na nedovoljen način. Vse, kar črv stori, je to, da zamenja uporabnikovo ozadje in se razširi na druge naprave. Vendar je varnostna luknja tako velika, da jo utegnejo kaj hitro izkoristiti tudi druge, bistveno nevarnejše programske kode, ki znajo krasti podatke uporabnikov. Takrat pa bo res veliko razlogov za strah,” razlaga tehnični direktor PandaLabs Luis Corrons.

PandaLabs, Pandini varnostni laboratoriji so pripravili tudi zgovoren video posnetek, kako škodljiva programska koda pride na mobilnik in kaj tam počne:

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki