marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

MWC 2014 - novi telefoni in tablice ter naprave za nošenje


MWC 2014

28.02.2014
Objavil: Andrej Bergant

Mobile World Congress 2014 je za nami. Teden v Barceloni so zaznamovale predstavitve novosti skoraj vseh večjih proizvajalcev mobilnih naprav na trgu. Od Samsunga in Nokie, do Sonyja in LGja. Poleg mobilnih naprav pa so bili v ospredju še dodatki: naprave za nošenje in beleženje aktivnosti.

Na otvoritvi dogodka je imel svojo predstavitev Mark Zuckerberg, izvršni direktor Facebooka. Njegova glavna tema je bila nakup WhatsApp platforme za brezplačno pošiljanje sporočil. Govoril pa je tudi o njegovih videnjih prihodnosti interneta.

Nove naprave
Predstavljenih je bilo ogromno novih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Med najbolj odmevne predstavitve se uvrščata Samsung in Sony. Oba sta predstavila novi napravi najvišjega razreda: Samsung Galaxy S5 ter Sony Xperia Z2, ki imata kar nekaj skupnih lastnosti in kažeta kam bo šel razvoj pametnih telefonov. Oba sta odporna na vodo (pljuske vode) in prah in imata približno enako velik zaslon z resolucijo 1920 x 1080 slikovnih pik. Oba se tudi povežeta z zapestnicami za beleženje aktivnosti, ki sta jih prozivajalca predstavila. S5 ima nekaj več senzorjev, na zadnji strani ima namreč merilnik srčnega utripa, v gumbu na sprednji strani pa se skriva čitalec prstnih odtisov. Z2 pa se ponaša z neverjetno kamero z 20,7 megapiksli, ki snema video v 4k ločljivosti ter zmore posneti 120 slik na sekundo pri ločljivosti 720p. Noben izmed novih pametnih telefonov pa nima 64-bitnega procesorja, kar pomeni da se proizvajalci čipov še borijo z izzivom, ki jim ga je zadal Apple s predstavitvijo procesorja A7.
Med novimi tablicami je najbolj izstopala Sony Xperia Z2 tablet, ki je tako kot Z2 odporna na vodo in prah, ki se ponaša predvsem s svojo lahkostjo in tankostjo. Tablica z 10,1 inčnim zaslonom tehta namreč le 426 gramov, v debelino pa meri 6,4 milimetra.

Cenejše naprave
Na kongresu je bilo predstavljenih ogromno pametnih telefonov za države v razvoju, katerih prebivalci si ne morejo privoščiti naprav v vrednosti 400 in več evrov. Najbolj prepričljiv tekmec na tem področju se je prikradel iz ozadja in verjetno kar malo presenetil konkurenco. Firefox je namreč izdelal pametni telefon, ki ga prodajajo za 25 ameriških dolarjev. Po tej ceni je na voljo operaterjem, ki lahko ceno še vedno povečajo, prišteti pa moramo še davek. Kljub temu je telefon še vedno zelo poceni. Pametni telefon jasno poganja Firefoxov spletni operacijski sistem, ki deluje gladko, predvsem pa se ne zdi da bi bil telefon vreden le 25 dolarjev. Ob bok pa se jim postavlja Nokia s serijo treh pametnih telefonov Nokia X, ki poganjajo predelano verzijo Androida. Telefoni imajo značilno Nokiino obliko in barve, operacijski sistem na njih pa je preprost in enostaven za uporabo. Cene teh telefonov so med 89 in 109 evri.

Naprave za nošenje
Naprave za nošenje postajajo aktualne in vse bolj razširjene, na sejmu jih je bilo mogoče opaziti skoraj na vsakem koraku. Veliko manjših proizvajalcev skuša prodreti na tržišče predvsem s pametnimi urami, ki se preko bluetootha povežejo z vašim telefonom. Na uri lahko uporabnik ponavadi spremlja prejete klice, sporočila in e-pošto, nekatere se povezujejo z aplikacijami za beleženje aktivnosti, spet druge z navigacijskimi aplikacijami.
Sicer pa sta tudi to področje najbolj zaznamovala Samsung in Sony. Sony je podrobneje predstavil svojo zapestnico za beleženje aktivnosti Sony SmartBand SWR10, majhno in lepo izdelano zapestnico, brez lastnega zaslona. Samsung pa je predstavil tri nove naprave - Samsung Gear 2, Gear 2 Neo ter Gear Fit. Gear 2 in Gear 2 neo sta pametni uri, na katerih teče operacijski sistem Tizen, ki ga podpirata Samsung in Intel. Obe uri imata zaslon občutljiv na dotik, merilnik srčnega utripa ter kamero. Gear Fit pa je sicer tudi pametna ura, vendar je narejena v obliki zapestnice. Da se bolje prilega roki je njen zaslon ukrivljen. Gear Fit je v primerjavi z Gear 2 in Gear 2 neo manj zmogljiva, na njej ne teče kak poseben operacijski sistem in nima kamere, ima pa prav tako merilnik srčnega utripa.

Skratka na letošnjem Mobile World kongresu je bilo možno videti kar nekaj zanimivih stvari. Vabimo vas da si novosti ogledate tudi v našem albumu slik iz dogodka.

albumfotografije
MWC 2014
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki