marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaXiaomi razvija novo aplikacijo Mi Health
19.08.2019

Xiaomijeva aplikacija Mi Fit je narejena za zbiranje podatkov iz Xiamomi naprav, kot so Mi Band, Mi Scale, Redmi mobilniki in druge podobne naprave. Očitno pa pri podjetju želijo uporabnikom ponuditi še več, saj načrtujejo aplikacijo Mi Health, ki je bila prvič opažena v preizkusni različici MIUI.

slikaMeizu zapira trgovine in odpušča
16.08.2019

Meizu je očitno zašel v težave, saj iz Kitajske prihajajo novice, da zapirajo fizične trgovine in odpuščajo zaposlene. Glede na navedbe virov naj bi Meizu odpustil kar 30 odstotkov svojih zaposlenih v trgovinah, ostalo naj bi jih le še okoli 1000.

slikaSony Mobile poroča o padcu prodaje že peto četrtletje zapored
14.08.2019

Sony je objavil svoje finančne rezultate za zadnje četrtletje med aprilom in junijem (v internih dokumentih označeno kot Q1 2019). Razkrili so, da se je dohodek na letni ravni povečal za 18 odstotkov, oddelek Electronic Products & Solutions pa je zopet poročal o zmanjšanju prodaje in prihodkov iz poslovanja.

slikaHuawei predstavil porazdeljeni operacijski sistem HarmonyOS
12.08.2019

Huawei je na konferenci za razvijalce HDC predstavil operacijski sistem HarmonyOS. Sistem temelji na majhnem jedru (microkernel) in je zasnovan za zagotavljanje povezane uporabniške izkušnje na vseh napravah in v različnih načinih rabe.

slikaUporabniki bi se odrekli družbenim omrežjem v zameno za večno zasebnost osebnih podatkov
09.08.2019

Vsak četrti (38 %) potrošnik bi se odrekel profilom na družbenih omrežjih, če bi si s tem zagotovil zasebnost svojih osebnih podatkov do konca življenja. Strah okoli zaščite digitalne zasebnosti je povzročil, da so potrošniki bolj zaskrbljeni glede uporabe in deljenja svojih osebnih podatkov na internetu.

članki

Mini slovar izrazov mobilne telefonije

Deli z ostalimi

10.09.2007
Objavil: Thomas Bergant

Pri Si.mobilu so pripravili mini slovar nekaterih najbolj uporabljanih kratic in izrazov mobilne telefonije.

GSM
GSM je okrajšava angleškega izraza “Global System for Mobile Communications”. Mobilno GSM-omrežje se uporablja za prenos zvoka in osnovnih podatkovnih storitev, kot so sporočila SMS. Ena od njegovih prednosti je t.i. GSM-gostovanje. Na ta način lahko uporabniki dostopajo do enakih storitev mobilne telefonije tako doma kot v tujini. Si.mobil – Vodafone zagotavlja GSM signal 99,6% slovenskega prebivalstva.

GPRS
GPRS je okrajšava angleškega izraza “General Packet Radio Service”. Tudi GPRS omogoča gostovanje v tujini. GPRS podatkovna tehnologija pri Si.mobil – Vodafone omogoča hitrost prenosa podatkov do 80 kbit/s, operater pa z njim pokriva 99,6% slovenskega prebivalstva.,

EDGE
Podatkovna tehnologija EDGE je okrajšava za angleški izraz “Enhanced Data rates for GSM Evolution”. EDGE podobno kot UMTS omogoča hiter prenos podatkov prek mobilnega omrežja, vendar na osnovi sistema GSM. Predstavlja zadnjo fazo razvoja standarda GSM in podpira do trikrat več prenosa podatkov kot GPRS. Tehnologija EDGE kot nadgradnja GPRS je pri Si.mobil – Vodafone na voljo 90% prebivalstva in omogoča hitrost prenosa podatkov do 236 kbit/s. Tehnologija EDGE omogoča uporabo naprednih storitev mobilne telefonije, kot so prenašanje videa ali glasbe, MMS in mobilni internet.

UMTS
UMTS je okrajšava angleškega izraza “Universal Mobile Telecommunications System”. Slednja podatkovna tegnologija pripada že tretji generaciji mobilnih telekomunikacij. Bistvene novosti UMTS-tehnologije so višja hitrost prenosa podatkov in videotelefonija, obenem pa UMTS omogoča tudi kakovostnejšo uporabo že obstoječih in novih multimedijskih vsebin. Tehnologija UMTS podpira prenos podatkov s hitrostjo do 384 kbit/s. Hitrost prenosa je odvisna od več dejavnikov, predvsem od okolja, v katerem se nahajate in hitrosti vašega gibanja.

Mobilni telefoni UMTS omogočajo samodejno prehajanje iz omrežja GSM v omrežje UMTS. Si.mobil – Vodafone je tehnologijo prvo fazo tehnologije UMTS preskočil in svojim uporabnikom ob zagonu nadgrajenega omrežja ponudil naprednejšo tehnologijo HSDPA.

HSDPA
Tehnologija HSDPA (High Speed Download Packet Access) predstavlja nadgradnjo omrežja UMTS. Tehnologija HSDPA pri Si.mobil – Vodafone dosega že 3,6 Mbit/s. HSDPA z višjo hitrostjo prenosa podatkov, ki presega celo hitrost prenosa ADSL, omogoča bolj zmogljiv mobilni širokopasovni dostop do interneta, elektronske pošte in informacijskih sistemov ter uporabo najzahtevnejših multimedijskih storitev. HSDPA omogoča med drugim tudi prenos večjih priponk ter ažurnost korporativnih baz podatkov v realnem času. Pri Si.mobil – Vodafone so svojim uporabnikom neposredno ponudili napredno tehnologijo HSDPA. Operater v tem trenutku zagotavlja 25-odstotno pokritost prebivalstva, omrežje pa se bo v prihodnje še širilo.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki