marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaTransakcije z uporabo nosljive tehnologije se povečujejo
06.12.2019

Uporaba pasivne nosljive tehnologije za plačila še naprej narašča po Evropi, saj lahko potrošniki ta relativno nov način plačevanja hitro in enostavno vključijo v svoj vsakdan. V primerjavi z letom poprej, se je število plačilnih transakcij z uporabo nosljive tehnologije v 2019 povečalo za osemkrat.

slikaSamsung zaščitil novo »Bright Night« kamero za serijo S11
04.12.2019

Zadnje čase uhaja vse več novic o prihajajoči Samsungovi seriji Galaxy S11. Zadnja novica prihaja iz patentnega urada EUIPO. V vloženih dokumentih je razvidno, da želi Samsung zaščititi nov senzor z imenim »Bright Night«, ki bo glede na opis uporabljen v mobilnikih in tablicah.

slikaSamsung Galaxy Fold na voljo tudi v Sloveniji
03.12.2019

V naslednjih tednih bo Samsung Galaxy Fold na voljo tudi za slovenske uporabnike – edinstveni prepogljivi telefon je možno prednaročiti že danes, prosta prodaja pa se začne 20. decembra. Samsung Galaxy Fold, ki prihaja v črni barvi, bo možno kupiti v Samsung Centru v Cityparku in pri vseh slovenskih mobilnih operaterjih.

slikaXiaomi beleži rekordne prihodke v Q3, a delež mobilnikov pada
02.12.2019

Prihodki podjetja Xiaomi za tretje četrtletje letošnjega leta so bili višji kot kdaj koli in znašajo 7,63 milijarde dolarjev. Glavni dejavniki rasti so oddelki IoT in SmartHome, presenetljivo pa je upadla prodaja mobilnih telefonov.

članki

Mini slovar izrazov mobilne telefonije

Deli z ostalimi

10.09.2007
Objavil: Thomas Bergant

Pri Si.mobilu so pripravili mini slovar nekaterih najbolj uporabljanih kratic in izrazov mobilne telefonije.

GSM
GSM je okrajšava angleškega izraza “Global System for Mobile Communications”. Mobilno GSM-omrežje se uporablja za prenos zvoka in osnovnih podatkovnih storitev, kot so sporočila SMS. Ena od njegovih prednosti je t.i. GSM-gostovanje. Na ta način lahko uporabniki dostopajo do enakih storitev mobilne telefonije tako doma kot v tujini. Si.mobil – Vodafone zagotavlja GSM signal 99,6% slovenskega prebivalstva.

GPRS
GPRS je okrajšava angleškega izraza “General Packet Radio Service”. Tudi GPRS omogoča gostovanje v tujini. GPRS podatkovna tehnologija pri Si.mobil – Vodafone omogoča hitrost prenosa podatkov do 80 kbit/s, operater pa z njim pokriva 99,6% slovenskega prebivalstva.,

EDGE
Podatkovna tehnologija EDGE je okrajšava za angleški izraz “Enhanced Data rates for GSM Evolution”. EDGE podobno kot UMTS omogoča hiter prenos podatkov prek mobilnega omrežja, vendar na osnovi sistema GSM. Predstavlja zadnjo fazo razvoja standarda GSM in podpira do trikrat več prenosa podatkov kot GPRS. Tehnologija EDGE kot nadgradnja GPRS je pri Si.mobil – Vodafone na voljo 90% prebivalstva in omogoča hitrost prenosa podatkov do 236 kbit/s. Tehnologija EDGE omogoča uporabo naprednih storitev mobilne telefonije, kot so prenašanje videa ali glasbe, MMS in mobilni internet.

UMTS
UMTS je okrajšava angleškega izraza “Universal Mobile Telecommunications System”. Slednja podatkovna tegnologija pripada že tretji generaciji mobilnih telekomunikacij. Bistvene novosti UMTS-tehnologije so višja hitrost prenosa podatkov in videotelefonija, obenem pa UMTS omogoča tudi kakovostnejšo uporabo že obstoječih in novih multimedijskih vsebin. Tehnologija UMTS podpira prenos podatkov s hitrostjo do 384 kbit/s. Hitrost prenosa je odvisna od več dejavnikov, predvsem od okolja, v katerem se nahajate in hitrosti vašega gibanja.

Mobilni telefoni UMTS omogočajo samodejno prehajanje iz omrežja GSM v omrežje UMTS. Si.mobil – Vodafone je tehnologijo prvo fazo tehnologije UMTS preskočil in svojim uporabnikom ob zagonu nadgrajenega omrežja ponudil naprednejšo tehnologijo HSDPA.

HSDPA
Tehnologija HSDPA (High Speed Download Packet Access) predstavlja nadgradnjo omrežja UMTS. Tehnologija HSDPA pri Si.mobil – Vodafone dosega že 3,6 Mbit/s. HSDPA z višjo hitrostjo prenosa podatkov, ki presega celo hitrost prenosa ADSL, omogoča bolj zmogljiv mobilni širokopasovni dostop do interneta, elektronske pošte in informacijskih sistemov ter uporabo najzahtevnejših multimedijskih storitev. HSDPA omogoča med drugim tudi prenos večjih priponk ter ažurnost korporativnih baz podatkov v realnem času. Pri Si.mobil – Vodafone so svojim uporabnikom neposredno ponudili napredno tehnologijo HSDPA. Operater v tem trenutku zagotavlja 25-odstotno pokritost prebivalstva, omrežje pa se bo v prihodnje še širilo.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki