marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei predstavil serijo Mate 30, tokrat brez Googlovih aplikacij
20.09.2019

Huawei je včeraj v Munchenu predstavil novi napravi iz serije Mate in sicer Mate 30 in Mate 30 Pro. Gre za prva mobilnika te družbe, ki zaradi trgovinske vojne z ZDA prihajata brez priljubljenih Googlovih aplikacij.

slikaPri Telekomu danes pričenjajo s prodajo mobilnikov iPhone in ure Apple Watch 5
20.09.2019

Telekom Slovenije bo danes, ko se prične tudi globalna prodaja najnovejših Apple naprav, pričel s prodajo mobitelov serije Pro, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 ter ure Apple Watch Series 5 (GPS). V E-trgovini Telekoma Slovenije so mobilniki na voljo že od polnoči dalje, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji pa ob njihovem običajnem odprtju.

slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

članki

Malware za Android okuži preko "zakonitih spletnih strani"

Deli z ostalimi

18.05.2012
Objavil: Janez Lukan

Lookout Mobile Security je bil prvi, ki je opredelil in odkril paket zlonamerne programske opreme, oblikovane za prenos iz "pohekanih" spletnih strani na Android telefone. Trojanec z imenom NotCompatible je zamaskiran v datoteko za avtomatski prenos posodobitve (Update.apk), katera za namestitev zahteva uporabnikovo potrditev.

Ko trojancu dovolimo zaganjanje na napravi, se obnaša kot strežnik, ki lahko gostitelja uporabi kot proxy za prikrivanje prometa. URL-ji okuženih strani še niso bili izdani, zdi pa se, da je število vplivajočih domen zelo visoko. V ugibanju koliko je teh strani imata Lookout Mobile Security in Symantec različna mnenja. Prvi meni, da je število v deseticah, drugi pa, da je ogroženih lahko na tisoče.

Neznan je tudi namen te kode, ki je očitno "dobro napisana in stabilna". Lookout predvideva, da so napadi usmerjeni v omogočanje anonimnega gostovanja za kriminalno dejavnost. "Na ta način obstaja par oblik zaslužka" pravi Kevin Mahaffrey, soustanovitelj in vodja tehnologije Lookout Security-ja. "Eno so splošne spletne prevare, drugo so napadi usmerjeni na podjetja."

Lookout še ni opazil napada na specifična podjetja, sledijo pa vsem nakupom, povezanim s tem trojancem.

Kje so meje?

Hekanje ni sicer nič novega, toda NotCompatible predstavlja izjemo, katera lahko povzroči nov val distribucije zlonamerne programske opreme preko spletnih strani. Po Mahaffrey-u: "To, da zakonite spletne strani služijo malware-ju za Android, so hekerji storili prvič." Še zdaleč pa ni to prvi trojanec za Android namenjen prenosu na telefon. "Malware za Android videvamo ves čas, vendar je ponavadi serviran z uporabo socialnega inženiringa," pravi Mahaffrey. Nobeno presenečenje ni, da so hekerji obrnili svojo pozornost k tem napravam. Z nedavno predstavljenim Samsung Galaxy SIII, ki bo na police prišel konec tega meseca, bo Android platforma pripravljena za prevzem 50 odstotkov mobilnega deleža na trgu.

Lookout trojanca NotCompatible še vedno raziskuje, a ga bo uporabil za začetek prilagajanja na spreminjanje ranljivosti mobilnih naprav.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki