marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

članki

Družba Lenovo zaključila tretje poslovno četrtletje


20.02.2017
Objavil: Dare Gliha

Družba Lenovo Group je objavila rezultate za tretje poslovno četrtletje 2016/2017, ki se je za podjetje končalo konec decembra lani. Družba je ustvarila za 12,2 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 6 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Lenovo je ob tem ustvaril za 98 milijonov ameriških dolarjev dobička.

Družba Lenovo se je soočila z vrsto sprememb v treh stebrih svojega poslovanja, ki so podatkovni centri, mobilne naprav ter računalniki in pametne naprave. Omenjena področja so po poročilih analitikov beležila nizko rast ali pa niso rasla v četrtletju, ki se je končalo 31. decembra 2016.

“Kljub nadaljevanju makroekonomske negotovosti in tranziciji dveh novih poslovnih področjih je Lenovo posloval uspešno. Področje računalništva ohranja odlično poslovanje, napredek je očiten tudi na področju mobilnih naprav, področje rešitev za podatkovne centre pa ima nove načrte za izboljšave. Na novih področjih gradimo dodatne kompetence, prepričan sem, da bosta kmalu poslovali pozitivno,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Čisti dobiček družbe se je v tretjem četrtletju na letni ravni znižal za 15 odstotkov na 1,6 milijarde, bruto marža pa je znašala 13,1 odstotka. Operativni dobiček v tretjem četrtletju je dosegel 138 milijonov ameriških dolarjev, kar je 64 odstotkov manj kot leto prej. Dividenda na delnico je znašala 0,90 centa ameriškega dolarja, Lenovo pa je imel na dan 31. december 2016 155 milijonov ameriških dolarjev gotovine.

Poslovni pregled

Področje računalništva, poimenovano PC and Smart Device Business Group (PCSD), ki ustvari večinski delež prihodkov družbe Lenovo, je v obravnavanem četrtletju ustvarilo 8,6 milijarde ameriških dolarjev prihodkov ob dvoodstotni letni rasti in 431 milijonov ameriških dolarjev dobička pred obdavčitvijo (+7,0 %).

Lenovo je z rekordnim globalnim 22,4-odstotnim tržnim deležem ostal največji proizvajalec računalnikov na svetu (že 15. četrtletje zapored) in vodilni proizvajalec računalnikov na Kitajskem, Srednjem Vzhodu, v Evropi, Afriki ter Latinski Ameriki. V omenjenem četrtletju je prodal 15,7 milijona računalnikov (+14 %), kar je zadostovalo za 4 odstotne točke višjo rast od povprečja panoge.

Prodaja tabličnih računalnikov je v tretjem četrtletju beležila strmo rast – Lenovo se je odrezal veliko bolje od povprečja panoge (kar 29 odstotnih točk), dobre obete podjetju dajeta še prodaja osebnih računalnikov (+71 %), prenosnikov Chromebook (+76 %) ter naprav 2-v-1 (+91 %). Podjetje je letos na sejmu CES predstavilo tudi novo blagovno znamko igričarskih prenosnikov Legion, od katerih pričakuje dobro prodajo.

Mobilni izdelki in rešitve, za katere skrbi oddelek Mobile Business Group (MBG), predvsem pametni telefoni Lenovo in Motorola, so v obravnavanem četrtletju ustvarili 2,2 milijardi dolarjev prihodkov. Glede na preteklo leto je rezultat nazadoval za 23 odstotkov, a 7-odstotna rast glede na prejšnje četrtletje, ki jo poganja predvsem rast na zrelih trgih, obeta boljše čase. Podjetje je v tretjem četrtletju prodalo 15 milijonov pametnih telefonov, rast telefonov blagovne znamke Moto pa je bila 20-odstotna.

Poslovne rešitve, ki jih trži oddelek Data Center Business Group (DCG), so ustvarile 1,1 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 20 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju leto prej. Lenovo je sicer prodajo rešitev za podatkovne centre okrepil v ZDA (+27 %), Latinski Ameriki (+10 %) in Evropi (+9 %).

Lenovo se je osredotočil na transformacijo rešitev za podatkovne centre, ki bo zagotovila dolgoročno dobičkonosnost oddelka DCG, saj je okrepil prodajne ekipe, vlaga v prodajni kanal, prenavlja družine izdelkov in gradi strategijo blagovne znamke. Rezultati ekipe Global Accounts, ki je podjetjem z lestvice Fortune 500, v obravnavanem četrtletju prodala za kar 37 odstotkov več opreme, predstavljajo dober obet v prihodnje.

Regijski pregled

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v tretjem poslovnem četrtletju 2016/2017 zabeležila 2,7-odstotni padec ob 3,4 milijarde ameriških dolarjev prihodkov. Regija EMEA sicer predstavlja 27,6 odstotkov vseh prihodkov družbe. Lenovo je še naprej vodilni proizvajalec računalnikov v številnih državah regije EMEA.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki