marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei predstavil serijo Mate 30, tokrat brez Googlovih aplikacij
20.09.2019

Huawei je včeraj v Munchenu predstavil novi napravi iz serije Mate in sicer Mate 30 in Mate 30 Pro. Gre za prva mobilnika te družbe, ki zaradi trgovinske vojne z ZDA prihajata brez priljubljenih Googlovih aplikacij.

slikaPri Telekomu danes pričenjajo s prodajo mobilnikov iPhone in ure Apple Watch 5
20.09.2019

Telekom Slovenije bo danes, ko se prične tudi globalna prodaja najnovejših Apple naprav, pričel s prodajo mobitelov serije Pro, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 ter ure Apple Watch Series 5 (GPS). V E-trgovini Telekoma Slovenije so mobilniki na voljo že od polnoči dalje, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji pa ob njihovem običajnem odprtju.

slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

članki

Lenovo z novim dobičkonosnim četrtletjem

Deli z ostalimi

07.11.2016
Objavil: Dare Gliha

Družba Lenovo je objavila poslovne rezultate za drugo poslovno četrtletje 2016/2017, ki se je za podjetje končalo konec septembra. Družba je ustvarila za 11,2 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem, a 12 odstotkov več kot v preteklem četrtletju. Lenovo je ob tem ustvaril za 168 milijonov ameriških dolarjev dobička (pred obdavčitvijo).

Dobro poslovanje je družba Lenovo dosegla v za industrijo izzivov polnem obdobju – prodaja računalnikov in tablic po svetu nazaduje, medtem ko področju pametnih telefonov in strežnikov izkazujeta le skromno rast.
"Tržne razmere ostajajo zaostrene, a smo dosegli pozitivne rezultate. Ohranili smo položaj vodilnega proizvajalca računalnikov in dobičkonosno poslovanje. Oddelek mobilnih rešitev je prav tako prodal več izdelkov in izboljšal maržo, medtem ko se oddelek strežnikov uspešno sooča z izzivi panoge. V podjetje smo pripeljali nekaj najboljših ljudi v industriji in tako okrepili vodstveno ekipo. Zaupamo v lastno vizijo, strategijo in sposobnosti, s katerimi bomo dosegli nove mejnike," je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Trije novi vodilni sodelavci

Lenovo je danes objavil tudi okrepitve v vodstvu. Izvršni podpredsednik in predsednik oddelka podatkovnih centrov (DCG) je postal Kirk Skaugen, ki je pred tem deloval kot vodja oddelka podatkovnih centrov in povezanih sistemov v podjetju Intel. Nova direktorica pravne službe podjetja je postala Laura Quatela, bivša podpredsednica službe za intelektualne pravice v podjetju Alcatel-Lucent ter svetovalka v podjetju Eastman Kodak. Tehnološki direktor podjetja pa je postal dr. Yong Rui, ki je bil pred tem področni vodja raziskav za azijsko regijo v družbi Microsoft.

Poslovni pregled

Področje računalništva, poimenovano PC and Smart Device Business Group (PCSD), ki ustvari večinski delež prihodkov družbe Lenovo, saj je v obravnavanem četrtletju ustvarilo 7,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov in 405 milijonov USD dobička pred obdavčitvijo (+3,0 %), ostaja ena ključnih kategorij poslovanja. Lenovo je z 21,5-odstotnim tržnim deležem ostal največji proizvajalec računalnikov na svetu (že 14. četrtletje zapored), prodajo je okrepil v vseh regijah z izjemo azijsko-pacifiške regije. V omenjenem četrtletju je prodal 14,5 milijona računalnikov (+3,2 %), čeprav je v obravnavanem četrtletju trg nazadoval za 4,8 %. Trg tabličnih računalnikov je v drugem četrtletju upadel za 14,7 %, Lenovo pa se je odrezal nekoliko bolje od povprečja panoge, dobre obete podjetju daje predvsem 19-odstotna rast prodaje tablic na Kitajskem.

Mobilni izdelki in rešitve, za katere skrbi oddelek Mobile Business Group (MBG), predvsem pametni telefoni Lenovo in Motorola, so ustvarili dve milijardi dolarjev prihodkov. Glede na preteklo leto je rezultat nazadoval za 12 odstotkov, predvsem na račun manjšega obsega prodaje pametnih telefonov. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je prodaja pametnih telefonov povečala za petino, posebej dobro trgi po svetu sprejemajo mobilne telefone Moto (+40 %), predvsem modele iz družine G in pred kratkim v Sloveniji predstavljeno družino Moto Z in dodatke Moto Mods.

Poslovne rešitve, ki jih trži oddelek Data Center Business Group (DCG), so ustvarile 1,1 milijarde dolarjev prihodkov oziroma 8 odstotkov manj kot v primerljivem lanskem obdobju. Lenovo je na področju strežnikov še okrepil vodstvo na Kitajskem in v Latinski Ameriki, kjer je prihodke povečal za 7 oziroma 12 odstotkov. Omenjeni oddelek, ki predstavlja 16 odstotkov prihodkov podjetja, je sicer posloval negativno, izguba iz poslovanja pred obdavčitvijo je znašala 141 milijonov USD.

Regijski pregled

V regiji EMEA je prodaja izdelkov Lenovo v drugem poslovnem četrtletju 2016/2017 zabeležila 14-odstotni padec ob 2,7 milijarde ameriških dolarjev prihodkov. Poslovni rezultat so zaznamovali upad prodaje računalnikov, ki je tudi posledica slabših valutnih razmerij ter krepitev prodaje mobilnih naprav na račun novih modelov. Regija EMEA sicer predstavlja 24 odstotkov vseh prihodkov družbe. Lenovo je še naprej vodilni proizvajalec računalnikov v številnih državah regije EMEA.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki