marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

slikaDomača predstavitev telefona HONOR Magic6 Pro
21.03.2024

Najnovejša okrepitev prvorazredne serije pametnih telefonov HONOR Magic HONOR Magic6 Pro je danes doživela domačo premiero v prelepem ambientu posestva Guerila na Planini. Ob prihodu najnovejšega paradnega konja podjetja HONOR v Slovenijo je vrsta aktivnosti pokazala pravo moč najnovejše inovacije globalne tehnološke znamke HONOR.

članki

Lenovo melje naprej, nov letni rekord


22.05.2015
Objavil: Dare Gliha

Družba Lenovo nadaljuje z odličnim poslovanjem. V četrtem poslovnem četrtletju 2014/2015, ki se je za podjetje končalo konec marca, je družba ustvarila za 11,3 milijarde ameriških dolarjev prihodkov oziroma 21 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem.

Prodajo v omenjenem četrtletju so najbolj zaznamovala tečajna nihanja, brez njih bi rast dosegla 28 odstotkov. Operativno odličnost družbe dokazuje tudi sto milijonov dolarjev dobička, ki bo razdeljen delničarjem, in to ob dejstvu, da je korporacija v tem četrtletju namenila 94 milijonov dolarjev za nakupe in prevzeme.

Pametne naložbe in močna organska rast so prispevale k širitvi poslovanja družbe Lenovo. Pametni telefoni, tablice, strežniki in druge storitve so v preteklem četrtletju predstavljali 37 odstotkov prihodkov družbe, medtem ko so v lanskem letu dosegali le 17 odstotkov. Hkrati je Lenovo nadaljeval z odlično prodajo računalnikov in prenosnikov ter s 60 milijoni primerkov postavil nov rekord in že osmo četrtletje ohranil primat na trgu.

“Lenovo nadaljuje z odličnim in uravnoteženim poslovanjem. Z nakupi širimo svoje poslovanje, hkrati pa stalno dosegamo organsko rast svojih ključnih področij. Oblikovali smo tri temelje poslovanja, mobilni oddelek, poslovni oddelek ter računalniški oddelek, odlični rezultati poslovanja vseh pa so poskrbeli, da je družba dosegla rekorden tržni delež. Integraciji podjetja Motorola Mobility in oddelka System x bosta v prihodnje skrbeli za dodatno rast. V internetni dobi vidimo številne priložnosti in izzive, pripravljeni smo, da uporabnikom ponudimo najboljšo kombinacijo strojne in programske opreme ter storitev,” je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

S celoletnim rezultatom, 46,3 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, kar petino več od lanskega poslovnega leta, je podjetje postavilo dodaten rekord. Bruto dobiček družbe se je v poslovnem letu 2014/15 povečal za 32 odstotkov glede na lansko obdobje in je znašal 6,7 milijarde USD, bruto marža pa je znašala 14,4 odstotka. Poslovni izid iz poslovanja je podjetje izboljšalo za pet odstotkov na 1,1 milijarde ameriških dolarjev.

Pregled poslovanja

Računalniški oddelek (PCG), v katerega sodijo osebni in prenosni računalniki ter tablice s sistemom Windows, je v četrtem četrtletju ustvaril 7,2 milijarde dolarjev prihodkov in 391 milijonov dolarjev dobička pred obdavčitvijo (11-odstotna rast). Lenovo je v obravnavanem četrtletju prodal 13,3 milijona računalnikov, kar je 2,7 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Globalni tržni delež je znašal 19,5 odstotka, pri čemer je bila družba posebej uspešna na trgih Zahodne Evrope, Srednjega Vzhoda in Afrike.

Mobilni oddelek (MBG), v katerega sodijo izdelki in rešitve Motorola ter Androidni pametni telefoni ter pametni televizorji Lenovo, je v Q4 ustvaril 2,8 milijarde dolarjev prihodkov. Lenovo je z 18,7 milijona prodanimi izdelki v četrtletju in rekordnimi 76 milijoni prodanih izdelkov ostal številka tri v segmentu mobilnih naprav. 59 odstotkov pametnih telefonov je Lenovo prodal na Kitajskem, izjemno, kar 450-odstotno pa je prodaja rasla tudi izven Kitajske. 12 milijonov prodanih tablic s sistemom Android je ob 26-odstotni letni rasti zadostovalo za 5,1 odstotni tržni delež.

Oddelek poslovnih rešitev (EBG), ki vsebuje strežnike, sisteme za hrambo podatkov, poslovno programsko opremo in storitve ter blagovni znamki ThinkServer in System x, je v preteklem četrtletju ustvaril 1,1 milijarde dolarjev prihodkov. Zaradi nakupov drugih podjetij je rezultat iz poslovanja negativen, izguba je znašala 45 milijonov dolarjev. Strežniki blagovne znamke ThinkServer, namenjeni predvsem majhnim in srednje velikim podjetjem so v četrtletju zabeležili 49-odstotno rast prodaje. Oddelek EBG naj bi že v tekočem poslovnem letu ustvaril 5 milijard dolarjev prihodkov.

Geografski pregled

Močna nihanja tečajev so bila prisotna tudi v regiji EMEA, a je Lenovo v četrtem četrtletju povečal tako rast kot dobiček. Regija je ob 15-odstotni rasti prometa ustvarila 3 milijarde dolarjev prihodkov. Odlično so se prodajali predvsem računalniki in pametni telefoni. Regija EMEA je tako predstavljala dobro četrtino (26%) prihodkov družbe, skupni tržni delež družbe pa se je povečal za 4,8 odstotne točke na 20,5 odstotka. Lenovo je zabeležil vodilni tržni delež v prodaji računalnikov v kar 17 državah regije EMEA.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki