marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaPrvi pametni telefon s petimi zlatimi oznakami DXOMARK 2024
18.03.2024

HONOR je s svojim najnovejšim modelom pametnega telefona Magic6 Pro ponovno na novo definiral meje segmenta prvokakovostnih pametnih telefonov. HONOR Magic6 Pro je prvi pametni telefon, ki mu je DXOMARK 2024 podelil pet zlatih ocen.

slikaApple je določil čas za dostop do alternativnih trgovin z aplikacijami po izstopu iz EU
15.03.2024

Apple je končno razkril, kakšna je napovedana politika “gone for too long” (politika predolgega odhoda) do uporabnikov, ki so si naložili aplikacije izven trgovine AppStore in zapustijo Evropsko unijo. To obdobje je sedaj točno določeno, in sicer 30 dni.

slikaTelefon z Androidom lahko sedaj uporabljate kot kamero v operacijskem sistemu Windows 11
13.03.2024

Najnovejši dodatek k programu Windows Insider je možnost uporabe telefona ali tabličnega računalnika s sistemom Android kot spletne kamere. Uporabniki Windows 11, ki so vključeni v program Insider, lahko zdaj med videokonferenčnimi sejami kot spletno kamero uporabljajo vse telefone ali tablične računalnike z operacijskim sistemom Android 9.0 in novejšim.

slikaApple je imel sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov v letu 2023
11.03.2024

V novem poročilu družbe Counterpoint Research je navedeno, da je imel Apple leta 2023 sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov, kar se je zgodilo prvič. Preostala tri mesta v prvi deseterici je zasedel Samsung.

članki

Komentar podjetja Kaspersky Lab na napad, poimenovan »WannaCry«


13.05.2017
Objavil: Thomas Bergant

V petek, 12. maja 2017, je napad z izsiljevalskim virusom ogrozil organizacije po vsem svetu. Raziskovalci Kaspersky Laba so analizirali podatke in lahko potrdijo, da so varnostni podsistemi v podjetju zaznali najmanj 45.000 poskusov okužbe v 74 državah, večinoma pa v Rusiji.

Izsiljevalski virus izkorišča ranljivosti operacijskega sistema Microsoft Windows (Microsoft Security Bulletin MS17-010). Ranljivost »Eternal Blue« je bil razkrita že 14. aprila (t.i. the Shadowbrokers dump).

Kako poteka napad?
Po tem, ko napadalci prodrejo v sistem, namestijo korenski komplet, ki jim omogoči prenos programske opreme za šifriranje podatkov. Zlonamerna programska oprema nato zašifrira datoteke, na zaslonu pa se žrtvam prikaže zahteva za plačilo odkupnine v znesku 600 ameriških dolarjev v bitnih kovancih – višina odkupnine se skozi čas povečuje.
Trenutno strokovnjaki Kasperky Laba poskušajo ugotoviti, ali je možno dešifrirati podatke. Cilj je: čim prejšnji razvoj orodja za dešifriranje.

Varnostne rešitve Kaspersky Laba so zlonamerno programsko opremo v napadih prepoznale pod naslednjimi imeni:
• Trojan-Ransom.Win32.Scatter.uf
• Trojan-Ransom.Win32.Scatter.tr
• Trojan-Ransom.Win32.Fury.fr
• Trojan-Ransom.Win32.Gen.djd
• Trojan-Ransom.Win32.Wanna.b
• Trojan-Ransom.Win32.Wanna.c
• Trojan-Ransom.Win32.Wanna.d
• Trojan-Ransom.Win32.Wanna.f
• Trojan-Ransom.Win32.Zapchast.i
• Trojan.Win64.EquationDrug.gen
• Trojan.Win32.Generic (ob omogočeni opciji “the System Watcher”)

Za zmanjšanje tveganja za okužbo podjetje Kaspersky Lab svetuje:
• Namestite uradno Microsoftovo posodobitev, ki zakrpa ranljivost preko katere so izvedeni napadi.
• Poskrbite, da so varnostne rešitve nameščene in omogočena na vseh vozlih v omrežju.
• Če uporabljate varnostno rešitev podjetja Kaspersky Lab, poskrbite, da vsebuje in da je omogočeno delovanje tehnologije za proaktivno zaznavo vedenja (the System Watcher). Tehnologija na vseh varnostnih rešitvah Kaspersky Laba blokira napad »WannaCry«. Dodatno izvedite še pregled sistema (t.i. the Critical Area Scan task).
• Ponovno zaženite sistem, če zaznate MEM: Trojan.Win64.EquationDrug.gen.
• Povežite se s ponudnikom, ki omogoča storitve obveščanja o grožnjah (angl. Threat Intelligence). Ta bo v pomoč pri napovedovanju prihodnjih napadov.

Podroben opis napada »WannaCry« in več o pokazateljih ogroženosti (angl. Indicators of Compromise) najdete na spletnem mestu Securelist.com: https://securelist.com/blog/incidents/78351/wannacry-ransomware-used-in-widespread-attacks-all-over-the-world/

Zadnji izsiljevalski napadi »WannyCry« kažejo na dejstvo, da kibernetski napadalci pri svojem delu postajajo vse bolj ustvarjalni in strokovni. Napadi prav tako potrjujejo predvidevanja podjetja Kaspersky Lab, da kibernetski kriminalci preusmerjajo svojo pozornost iz napadov na zasebne uporabnike na usmerjene napade z izsiljevalskimi virusi na podjetja. Za kibernetske napade obstajajo številni motivi, vse od zasledovanja finančnih koristi, izražanja družbenih ali političnih nazorov, kibernetskega vohunjenja, in vse do kibernetskega terorizma.

Pomembno se je zavedati, da je zagotavljanje informacijske varnosti nenehen proces. Da bi se organizacije zaščitile pred tovrstnimi napadi, varnostni strokovnjaki podjetja Kaspersky Lab svetujejo naslednje: 
• Ustvarite pravilno in pravočasno varnostno kopijo vaših podatkov. To lahko uporabite v primeru, če izgubite podatke.
• Uporabljajte varnostne rešitve, ki temeljijo na tehnologijah za zaznavo vedenja (angl. behavior based detection technologies). Tovrstne tehnologije lahko zaznajo zlonamerne programe, vključno z izsiljevalskimi virusi, in sicer na način, da spremljajo delovanje zlonamernih programov in njihov vpliv na napaden sistem. Tako je mogoče odkriti nove in še neznane vzorce izsiljevalskih virusov.
• Obiščite spletno mesto »No More Ransom«. Ta skupna pobuda organov pregona in podjetij iz zasebnega sektorja žrtvam izsiljevalskih napadov pomaga pri obnovi kodiranih podatkov brez plačila odkupnine kibernetskim kriminalcem.
• Pregledujte nameščeno programsko opremo, ne le na končnih točkah, ampak tudi na vseh vozlih in strežnikih, ki so v omrežju. Redno jih posodabljajte.
• Poskrbite za redno varnostno ocenjevanje nadzornega omrežja (npr. varnostni pregled, penetracijsko testiranje, analiza vrzeli) ter tako opredelite in odstranite morebitne varnostne pomanjkljivosti. Preverite tudi zunanjega ponudnike storitev in varnostne politike tretjih oseb, če imajo neposreden dostop do nadzorne mreže.
• Ne pozabite na zaposlene; poskrbite za program krepitve zavedanja o informacijski varnosti..
• Poskrbite za zaščito znotraj in zunaj. Pravilna varnostna strategija mora omogočati sredstva za hitro odkrivanje in odzivanje na napade, še preden ti dosežejo kritično pomembne dele infrastrukture podjetja..

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki