marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Intel predstavil nove mobilne sisteme na čipu in rešitev za omrežja LTE


05.03.2015
Objavil: Dare Gliha

Izvršni direktor podjetja Intel, Brian Krzanich, je najavil vrsto mobilnih platform, med katerimi so novi, cenovno ugodni sistemi na čipu za telefone in tablice vseh velikosti, globalna rešitev LTE, inovativne izkušnje osebnega računalništva ter široka paleta strank podjetja Intel, ki bodo razvijale mobilne naprave in omrežno infrastrukturo.

S tehnologijami, ki vključujejo silicijeve, programske in varnostne rešitve, bo Intel po Krzanichovih besedah eno redkih podjetij, ki bo lahko zagotovilo celovite rešitve za naprave, omrežje in oblak.

Najavljene novosti vključujejo družino procesorjev Intel Atom x3, prvo integrirano komunikacijsko rešitev sistema na čipu za rastoči trg cenovno ugodnih naprav in naprav vstopnega razreda. Med novostmi je tudi rešitev Intel XMM 7360 LTE Advanced za visoko zmogljivost in združljivost z omrežji po vsem svetu. Krzanich je poleg tega poudaril še skupna prizadevanja s podjetji Alcatel-Lucent, Ericsson in Huawei. Podjetja želijo namreč skupaj odgovoriti na potrebe po novih telekomunikacijskih storitvah in storitvah v oblaku ter podatkovnih centrih in pospešiti prehod celotne panoge na infrastrukturo, ki temelji na programski opremi.

Krzanich je povedal tudi, da bodo imeli kupci telefonov Samsung Galaxy S6 in S6 Edge na svojih napravah vgrajeno in aktivirano najnovejšo mobilno protivirusno tehnologijo McAfee VirusScan Mobile.

»Evolucija mobilne panoge in rast v številu pametnih in povezanih naprav je pripeljala do povečanih zahtev glede povezljivosti in zaščite v realnem času za podatke na teh napravah,« je povedal Krzanich. »Vsi ti dejavniki so odgovorni za preoblikovanje omrežij, da bo mogoče z njimi hitreje in bolj varno zagotoviti nove izkušnje osebnega računalništva, storitev in zmožnosti. Intel je edino podjetje na svetu, ki lahko zagotovi celovite rešitve za celoten nabor mobilnih zahtev in potreb.«

Izdelki za mobilne komunikacije
Intel je predstavil družino procesorjev Intel Atom x3 (razvojno ime SoFIA). Gre za prvo integrirano komunikacijsko platformo podjetja Intel za pametne telefone in tablice nižjega cenovnega razreda. Integrirani komunikacijski sistem na čipu povezuje 64-bitne večjedrne procesorje z možnostmi za povezovanje z omrežji 3G ali 4G LTE. En sam sistemski nabor čipov vključuje procesorje za aplikacije, slikovno tipalo, grafiko, zvok, povezovanje in upravljanje porabe. Ta integracija proizvajalcem naprav omogoča, da za ugodno ceno ponudijo tablice in pametne telefone na hitro rastočih trgih za cenovno ugodno naprave in naprave vstopnega razreda.

Intel strankam vedno hitreje zagotavlja prednosti integrirane arhitekture in brezžičnih komunikacij, kar vključuje tudi ekosistem kitajskih proizvajalcev. Kar dvajset proizvajalcev, ki vključujejo podjetji ASUS in Jolla, je napovedalo proizvodnjo naprav s procesorji Intel Atom x3.

Ponudbo mobilnih rešitev, ki vključujejo tako nizkocenovni segment kot najzmogljivejše naprave, je Intel zaokrožil s prvim 14-nanometrskim sistemom na čipu Intel Atom. Gre za družini procesorjev Intel Atom x5 in x7, ki sta nosili razvojno ime Cherry Trail in sta namenjeni naslednji generaciji tablic in hibridnim prenosnikom z manjšimi zasloni. S 64-bitno podporo za operacijska sistema Windows in Android, grafičnim modulom Intel Gen 8 in možnostjo kombinacije z moduli za povezovanje z omrežji preko standarda LTE Advance bodo procesorji Intel Atom x5 in x7 namenjeni tablicam srednjega in višjega razreda ter hibridnim računalnikom z manjšimi zasloni. Procesorji so tudi brez konfliktnih mineralov, kar pomeni, da ne vključujejo mineralov (kositer, tantal, volfram in/ali zlato), ki nenamerno financirajo kršitve človekovih pravic v Demokratični republiki Kongo.

Stranke, ki vključujejo podjetja Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo in Toshiba so že najavile, da bodo razvile naprave na tej platformi. Prve naprave bodo na trgu predvidoma v prvi polovici tega leta.

Intel je najavil tudi modem tretje generacije s podporo za pet vrst omrežij LTE Advanced Category 10. Intel XMM 7360 podpira 3-kratno združevanje nosilcev in hitrosti prenosa do 450 Mb/s. Zaradi majhne velikosti in energijske učinkovitosti je mogoče modem Intel XMM 7360 uporabiti v različnih napravah, od pametnih telefonov in majhnih tablic do večjih tablic in osebnih računalnikov. Prav tako izdelek razširja Intelovo ponudbo rešitev LTE, kar proizvajalcem naprav nudi konkurenčno rešitev za hiter razvoj in predstavitev naprav LTE za različne tržne segmente in geografska območja. Na svetovnem mobilnem kongresu je podjetje predstavilo tudi konceptni sistem, ki v celoti temelji na Intelovih tehnologijah ter združuje povezave LTE in 802.11ad za hitrosti prenosov, ki presegajo 1 Gb/s.

Nove izkušnje v pametnejših in bolj varnih napravah
S strojnimi in programskimi izdelki, kot so tehnologija Intel RealSense za zaznavanje globine, brezžično polnjenje in tehnologija True Key, Intel še naprej ustvarja nove izkušnje, ki zagotavljajo bolj naravne, inovativne in prepričljive načine za interakcijo ljudi s tehnologijo. Po uspehu, ki ga je dosegla najtanjša tablica na svetu, Dell Venue 8, je Krzanich prikazal še tablico Dell Venue 10, ki je opremljena z ločljivo tipkovnico in tehnologijo Intel RealSense za fotografiranje. Tablica bo kmalu na voljo, namenjena pa je poslovnim in domačim uporabnikom.

Krzanich je povedal, da poleg sodelovanja s Samsungom pri zaščiti telefonov Galaxy S6 in S6 Edge skupina Intel Security pri zaščiti osebnih podatkov sodeluje tudi s podjetjem LG Electronics. LG Electronics bo rešitev McAfee Mobile Security skupine Intel Security uporabil v uri LG Watch Urbane LTE za zagotavljanje možnosti za zaščito pred krajo, s katerimi bodo lahko uporabniki napravo zaklenili in jo poiskali ali pa z nje po potrebi izbrisali podatke. Uporabnike naprav LG s sistemom Android že danes ščiti rešitev McAfee Mobile Security.

Krzanich je za tehnologijo True Key najavil partnerstva z novimi strankami, med katerimi so Brightstar, Deutsche Telekom in Prestigio. Gre za aplikacijo, ki deluje na več platformah in odpravlja preglavice z gesli, saj za preprostejše in bolj varno prijavljanje uporablja prepoznavanje osebnih lastnosti, kot so obrazi in prstni odtisi. Deutsche Telekom bo izdelek True Key vnaprej namestil na napravah za svoje stranke v Evropi. Prestigio bo med prvimi proizvajalci mobilnih naprav, ki bo aplikacijo True Key predstavil v Rusiji in Evropi, saj bo aplikacija do konca leta na voljo na vseh njihovih pametnih telefonih in tablicah z operacijskim sistemom Android.

Preoblikovanje omrežja - nove storitve, boljša povezljivost, hitrejši prenos podatkov
Krzanich je opisal tudi, kako Intel sodeluje z vodilnimi podjetji v panogi pri preoblikovanju omrežne infrastrukture s standardno strojno in programsko opremo. Tako podjetje pospešuje prehod panoge k bolj prilagodljivi infrastrukturi, ki temelji na programski opremi. Tako bodo lahko tako telekomunikacijski operaterji in ponudniki storitev v oblaku izboljšali učinkovitost omrežij ter pospešili zagotavljanje novih storitev in možnosti za domače uporabnike in podjetja.

Podjetje Alcatel-Lucent je najavilo prvo virtualno radijsko dostopovno omrežje (vRAN), ki jo sestavlja virtualizirana enota za zagotavljanje prenosa podatkov. Enota uporablja običajne strežnike s procesorji Intel Xeon, s čimer omogoča prihranke in zagotavlja višjo zmogljivost omrežja. Omrežja vRAN bodo letos preizkušale stranke, komercialno pa bodo na voljo leta 2016.

Ericsson je najavil novo generacijo platform za podatkovne centre za sistem Ericsson Cloud System, ki ponudnikom telekomunikacijskih storitev in storitev v oblaku pomaga zmanjšati skupne stroške lastništva in v svojih podatkovnih centrih podpreti višjo stopnjo prilagodljivosti in učinkovitosti. Podjetje arhitekturo Intel Rack Scale Architecture uporablja v povezavi s programsko opremo za upravljanje in usklajevanje storitev, s čimer optimizirajo vire v oblaku in jih razširijo na zasebna, javna, poslovna in telekomunikacijska območja ter podpirajo prilagodljivost pri zagotavljanju storitev. Ericsson je prav tako najavil, da sodeluje s skupino Intel Security na področju mobilne varnosti v omrežjih 4G.

Huawei in Intel sodelujeta pri zagotavljanju zanesljivih in zmogljivih rešitev v oblaku, ki bodo ponudnikom telekomunikacijskih storitev omogočile, da preoblikujejo svoje podatkovne centre. Podjetji bosta razvijali naslednjo generacijo platforme Huawei FusionSphere, ki temelji na arhitekturi Intel. Za izboljšanje zmogljivosti platforme pri virtualizaciji omrežij bosta pri tem uporabili razvojna orodja Data Plane Development Kit in virtualna stikala Open vSwitch. Cilj teh rešitev je izboljšati zmogljivost, kar bo na razširljiv in varen način zmanjšalo skupne stroške lastništva za storitve v oblaku.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki