marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

slikaNovosti Huaweia na sejmu IFA 2019 v Berlinu
11.09.2019

Na letošnjem sejmu IFA, ki je potekal od 6. do 11. septembra 2019 v Berlinu, je Huaweijev glavni izvršni direktor, Richard Yu, na uvodnem predavanju govoril predvsem o novostih, ki jih pripravljajo za letošnjo jesen, nekaj pa tudi o tem, kaj so pred kratkim predstavili.

slikaApple predstavil nove iPhone, Apple Watch in iPad
11.09.2019

Apple je včeraj na svojem dogodku predstavil naslednjo generacijo mobilnikov iPhone, katerim so nadeli ime 11, 11 Pro in 11 Pro Max. Poleg mobilnikov so predstavili še novo tablico iPad, uro Apple Watch ter storitev Apple Arcade.

slikaHuawei predstavil napredni 5G procesor Kirin 990
09.09.2019

Richard Yu, izvršni direktor Huawei Consumer Business Group, je na sejmu IFA predstavil najnovejšo serijo procesorjev Kirin 990, v kateri sta običajna različica Kirin 990 in različica 5G.

članki

Iniciativa No More Ransom dobiva globalno razsežnost

Deli z ostalimi

21.10.2016
Objavil: Dare Gliha

Iniciativi No More Ransom, ki je zaživela julija letos, so se dodatno pridružili organi pregona iz 13 držav. Projekt je namenjen skupnemu boju organov pregona in partnerjev iz zasebnega sektorja proti izsiljevalski programski opremi (angl. ransomware) . Zahvaljujoč tej iniciativi je v dveh mesecih več kot 2.500 žrtev napada z izsiljevalsko programsko opremo dešifriralo podatke in se tako izognilo plačilu odkupnin v skupni vrednosti več kot 900.000 evrov.

Novo pridružene države v projektu No More Ransom so: Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kolumbija, Francija, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Portugalska, Španija, Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Prihodnji meseci obetajo pridružitev programu še več partnerjev tako na strani organov pregona kot organizacij iz zasebnega sektorja. Sodelovanje bo privedlo do dostopnosti še več brezplačnih dešifrirnih orodij in tako pomagalo žrtvam pri dešifriranju njihovih naprav in odklepanju informacij. Hkrati bo to prizadelo kibernetske kriminalce tam, kjer jih najbolj boli: pri njihovih prihodkih.

Projekt No More Ransom, ki so ga 25. julija 2016 predstavili nizozemska policija, Europol, Intel Security in Kaspersky Lab, podpirata organizacija Eurojust in Evropska komisija. To izkazuje zaskrbljenost Evropske unije nad naraščajočimi grožnjami izsiljevalske programske opreme. Iniciativa predstavlja novo raven sodelovanja med organi pregona in zasebnim sektorjem v skupnem boju proti izsiljevalski programski opremi. Namen spletnega portala www.nomoreransom.org je žrtvam napadov z izsiljevalskimi virusi ponuditi pomoč. Uporabniki lahko na portalu najdejo informacije o tem, kaj ta zlonamerna programska oprema je, kako deluje in, najpomembneje, kako se lahko zaščitijo.

V prvih dveh mesecih od predstavitve projekta je tako več kot 2.500 uporabnikov uspešno dešifriralo svoje podatke brez plačila odkupnine kibernetskim kriminalcem. Pri tem so uporabili dešifrirna orodja na platformi (CoinVault, WildFire in Shade). Po ocenah so s tem kibernetske kriminalce prikrajšali za odkupnino v skupni vrednosti več kot 900.000 evrov.
Tesnejše kot je sodelovanje med organi pregona in partnerji iz zasebnega sektorja, več dešifrirnih orodij lahko nastane in postane na voljo žrtvam. Spletni portal trenutno ponuja pet dešifrirnih orodij. Od predstavitve portala letos poleti je bilo dodano orodje WildfireDecryptor, dve dešifrirani orodji pa sta bili posodobljeni: RannohDecryptor (posodobitev z dešifriranim ključem za izsiljevalsko programsko opremo MarsJoke oz. Polyglot) in RakhniDecryptor (posodobitev z dešifriranim ključem za izsiljevalsko programsko opremo Chimera).

»Europol podpira širitev projekta No More Ransom tako znotraj Evropske unije kot tudi širše. To prinaša učinkovitejši in bolj usklajen odziv na grožnjo, ki jo predstavlja izsiljevalska zlonamerna programska oprema,« pojasnjuje Steven Wilson, vodja Europolovega centra za spletni kriminal, in dodaja: »Kljub naraščajočim izzivom je iniciativa dokazala, da usklajeno sodelovanje organov pregona v Evropski uniji z relevantnimi partnerji lahko privede do velikih uspehov v boju proti temu tipu kriminala. Pri tem je še posebej pomembna osredotočenost na preprečevanje napadov in krepitev osveščenosti med uporabniki. Prepričan sem, da se bo spletni portal v prihodnjih mesecih še izboljšal. Ob tem spodbujamo vse nacionalne policije, da se pridružijo boju proti izsiljevalski programski opremi pod okriljem iniciative No More Ransom.«

Boj proti izsiljevalski programski opremi je najuspešnejši, ko se združijo organi pregona in organizacije iz zasebnega sektorja. Raziskovalci lahko ponudijo obširne analize zlonamerne programske opreme in storitve, kot denimo pregledovanje interneta in iskanje povezav med različnimi deli podatkov. To policiji omogoča izsleditev lokacije in zaplenitev strežnikov, ki so uporabljeni za izvedbo napada, izpostavlja Jornt van der Wiel, varnostni strokovnjak pri Kaspersky Labovi Skupini za globalne raziskave in analize (GReAT). Ob tem dodaja: »Ugotovitve raziskovalcev lahko pripomorejo izslediti odgovorne kriminalce in posledično prispevajo pri njihovi aretaciji. Zaseženi strežniki lahko vsebujejo dešifrirne ključe, ki se lahko preoblikujejo v dešifrirna orodja in pomagajo žrtvam pri odklepanju njihovih podatkov brez plačila odkupnine. Izmenjava informacij je ključna za uspešno sodelovanje med policijo in varnostnimi raziskovalci. Bolj kot je komuniciranje preprosto in hitro, bolj uspešno je partnersko sodelovanje. S sodelovanjem še več organi pregona iz različnih držav bomo izboljšali izmenjavo informacij in posledično izboljšali ukrepanje proti izsiljevalski programski opremi.«

Za boljše razumevanje širšega kroga uporabnikov trenutno poteka nadgradnja spletnega portala www.nomoreransom.org, ki bo omogočala različne jezikovne različice. Po izraženem velikem zanimanju in neštetih prošnjah za pridružitev bo nato projekt v partnerstvu pozdravil nova podjetja iz zasebnega sektorja.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki