marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Hibridni prenosniki so vse bolj priljubljeni


13.06.2014
Objavil: Dare Gliha

Že nekaj let številke niso najbolj naklonjene prodaji osebnih računalnikov. Tablice jih izrivajo po desni in nič ne kaže, da bi povprečen uporabnik hotel svojo tablico, ki jo uporablja za osnovne digitalne potrebe, zamenjati za nekoč priljubljeno digitalno škatlo, ki brni pod mizo ali na njej.

Tudi okornost notesnikov ni najbolj zaželena, še posebno, če jih uporabljamo v njihovi osnovni funkciji – kot prenosnike. Vendar v odnosu med Microsoftom*, Applom*, Googlom* in Linuxom* vse le ni odločeno v prid jabolkom in velikanu iz Mountain Viewa. Okna so še vedno prva poslovna izbira in prevladujoča izbira tudi zahtevnih uporabnikov. Seveda z Intelovo strojno podporo.

Pred leti so ultrabooki, kot so Lenovo Yoga, Samsungova serija 8 in seveda Applov Macbook Air, dokazali, da so stare velike računalniške škatle stvar preteklosti. Privlačni notesniki lepih mer in majhnih oblin, ki jih dokazano zelo rade kupujejo tudi dame, so počasi kulminirali v tisto, kar so strokovnjaki pričakovali že več let – v notesnike, ki jih je mogoče uporabljati tudi kot tablice. Pot v prihodnost slednjih je tlakoval iPad, ki pa marsikomu ni omogočil dovolj kompleksne funkcionalnosti. Logično sosledje tablice in klasičnega notesnika je hibridni prenosnik, s katerim lahko igrate igre, pišete dolga besedila, uporabljate spletna orodja in tudi udobno berete elektronske knjige ter revije. Pomemben podatek v samem razvoju tabličnih notesnikov je tudi napredek na procesorskem področju in pri baterijski avtonomiji. Če smo včasih notesnike morali polniti vsaki dve uri, lahko notesniki srednjega in višjega razreda ob intenzivni uporabi pri življenju zdržijo cel delovni dan. Čeravno so zasloni postali dokaj požrešni, pa je ob relativno enaki akumulatorski zmogljivosti čipovje tisto, kjer je bil storjen največji napredek, saj ne porablja veliko energije z aktivnostjo v ospredju in ozadju. Intelova družina procesorjev Atom, procesorji generacije Haswell in še bolj tisti prihajajoče generacije Broadwell so porabo elektrike približali tisti, ki jo imajo tablice ali pa celo mobilni telefoni.

Poleg procesorjev pozornost pritegnejo tudi nove grafične enote. Še pred nekaj leti so procesorjem dodane grafične enote komaj zmogle osnovne grafične dejavnosti, kot so manipulacija z grafičnimi orodji, predvajanje filmov visoke ločljivosti in odpiranje zahtevnih spletnih strani, pri katerih je uporabljena tehnologija Flash. Grafična serija Iris, dodana najnovejši generaciji procesorjev Haswell in prihajajoči generaciji Broadwell, zmore veliko več, saj lahko z njo igramo tudi igre, ki jih pred ne tako davnimi časi sploh zagnati ne bi mogli. Intelova integrirana grafika je istočasno tudi zelo varčna, kar dobro pritiče ultrabookom in sistemom vse-v-enem.

Kateri najbolj izstopajo?

ASUS TRANSFORMER BOOK DUET
Asus že nekaj let kraljuje s svojimi transformerji, notesniki ki se lahko pretvorijo v tablico in obratno. Duet je letos še bolj privlačen, saj ga lahko uporabljamo v dveh načinih – s sistemoma Windows 8.1 in Android. Notesnik si ob menjavi načina zapomni, kje smo pri prejšnjem načinu z delom ostali, tako da naša storilnost ni izgubljena. Seveda lahko zaslon uporabljamo kot tablico, v tipkovnici pa se skriva tudi zelo prostorna baterija in celo trdi disk kapacitete enega terabajta.

Sony VAIO FIT
Tudi Japonci ne počivajo na lovorikah, še posebno, ko gre za najnovejše hibridne izvedenke prenosnikov in tablic. V privlačni notesnik, ki ga ob spodvijanju zaslona spremenimo v tablico, so vtaknili 128 gigabajtov spomina, Windows 8.1 in 11-palčni najmodernejši zaslon Triluminous, ki sicer ni tako oster kot Samsungov, vendar odlično opravi svojo nalogo. Po novem je opremljen tudi z odlično košarico fotografskih orodij Photoshop Elements. Vaio Fit je odličen primer uporabnega notesnika s ceno pod 1000 evrov.

HP Pro x2 410
Tudi poslovneži bodo pri sicer zelo modnih hibridih prišli na svoj račun. HP je svojo linijo Pro obogatil s hibridom, ki ga odlikujeta 11-palčni zaslon in zelo napredno drobovje. Če ga uporabljamo samo kot tablico, bomo imeli občutek, da v rokah držimo kartonasto mapo, saj »debelina« zaslona znaša samo 2,5 milimetra, kar je nesporni rekord, ki je skoraj nepredstavljiv. Skupaj s tipkovnico ima sicer zaslon več kot 20 milimetrov, kar pa še vedno ni veliko. HP Pro je na voljo z Intelovimi procesorji i3 in i5 četrte generacije ter s štirimi gigabajti delovnega spomina.

Lenovo Yoga 2
Kogar veselijo štirje načini uporabe in odpiranje zaslona v nedogled, potem je tu legendarni Lenovo Yoga 2, ki zmore obrat zaslona za 360 stopinj nazaj. Ta simpatični ultrabook je mogoče spremeniti v pravo tablico s popolnim zasukom zaslona, kar mu omogoča, da je tipkovnica obrnjena navzdol in zaslon navzgor. Poleg prave gimnastične gibljivosti pod pokrovom skriva zmogljive procesorje Intel četrte generacije in do 256 gigabajtov spomina SSD. Zaslon ponuja ločljivost FHD, procesorjem pa pri delovanju pomaga tudi do 8 gigabajtov delovnega spomina. Tanka in lahka zasnova sta idealni za tiste, ki delajo na poti.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki